Main Content

V detstve ho poznačil únos v okolí. Teraz sa odhodlal k peknému činu

sobota, 5. november 2016 17:42 | Autor: Dávid Lech

V detstve ho poznačil únos v okolí. Teraz sa odhodlal k peknému činu
V detstve ho poznačil únos v okolí. Teraz sa odhodlal k peknému činu | zdroj: © TASR

Keď mala ofenzívna hviezda Minnesoty Wild Zach Parise 5 rokov. Poznačil ho únos jeho kamaráta z ulice. Podľa jeho slov to jeho život veľmi ovplyvnilo a tak sa s manželkou a spoluhráčmi dohodol na uctení si pamiatky svojho kamaráta.

32-ročný krídelník vyrastal v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch v rodnom Minneapolise, kde sa v roku 1989 uskutočnil únos mladého chlapca Jacoba Wetterlinga. O tomto čine sa hovorilo v celých Spojených štátoch a na tieto okamihy si pamätá aj hviezda Minnesoty Wild, ktorá rovnako ako jeho rovesníci vtedy brázdil ulice, hral hokej či bicykloval sa. „Bola to desivá doba, stalo sa to neďaleko nás. Pamätám si, že sme po tom mali všetci veľkú diskusiu s rodičmi. Hovorili nám, aký je reálny svet, na čo si máme dať pozor, že nemáme komunikovať s cudzími ľuďmi. Nikdy totiž neviete, čo sa môže stať,nhlnews.cz cituje slová amerického reprezentanta.

Po takmer tridsiatich rokoch sa tento rok v lete našli pozostatky Jacoba Wetterlinga. To, čo prežil a čím si prešiel sa už nikdy nedozvieme, no tento incident zasiahol celé okolie. „Váš pohľad na vec sa zmení, keď sami máte deti. Je to to najhoršie, čo sa môže stať. Cítite sa tak zle za tú rodinu, čím si prešli a čím musia žiť celé tie roky. Neviete si predstaviť, že sa niečo podobné stane vášmu dieťaťu,“ vraví celková sedemnástka draftu 2003.

Spoločne so svojou ženou Alishou a organizáciou Minnesoty Wild sa rozhodol vyjadriť podporu rodine zmiznutého Jacoba. Rodičom venujúci sa organizácii „Jacob Wetterling Resource Center“ sa rozhodol darovať symbolickú  čiastku 11 tisíc amerických dolárov – práve číslo 11 nosil Jacob na svojom futbalovom drese. Všetci hráči Minnesoty Wild na znak úcty nosia na prilbe nálepku s nápisom „Pre Jacoba“ s číslom 11. „Ovplyvnilo to životy nás všetkých,“ vysvetľuje svoje gesto Parise, ktorý v novej sezóne pozbieral 6 kanadských bodov v ôsmich dueloch a momentálne je mimo hry kvôli zraneniu v dolnej časti tela.