Main Content

Analýza zápasov Roland Garros: Stredajšie zápasy (XI.)

utorok, 31. máj 2011 21:21 | Autor: M M

Analýza zápasov Roland Garros: Stredajšie zápasy (XI.)
Analýza zápasov Roland Garros: Stredajšie zápasy (XI.) | zdroj: MM pre Sport7, foto SITA

Aj v stredu 1. júna sa boje na dvorcoch slávneho francúzskeho letca Rolanda Garrosa nezastavia. O dve semifinálové miestenky zvedie boj v mužskej časti aj svetová jednotka Španiel Rafael Nadal. Turnaj však pokračuje aj inými zápasmi a Sport7.sk vám ako obvykle prináša analýzu troch z nich.

Rafael Nadal (1-ESP) – Robin Soderling (5-SWE)
Štart: streda, 1. júna, nie skôr ako 16.00

Svetová tenisová jednotka Rafael Nadal nastúpi presne ako pred dvoma rokmi na štvrťfinálový zápas proti Robinovi Soderlingovi. Španiel verí, že sa naplní slávny výrok gréckeho filozofa Herakleitosa - dvakrát nevkročíš do tej istej rieky.

Rafael Nadal nezačal púť turnajom, tak ako sa na “kráľa antuky“ sluší a patrí. Výsledkovo sa trápil najmä v prvom kole, keď mu senzačne uchmatol dva sety americký dlháň John Isner. Zo strany manacorského rodáka to ale nebolo až také výrazne herné trápenie. Dá sa povedať, že čakal na správny okamih. V druhom kole tiež nejako výrazne nepresvedčil, a to proti nemu nestál bombardér podaní ako Isner. Pablo Andújar dlho vzdoroval, prvý set prehral 5:7, druhý 3:6 a v poslednom ťahal za kratší koniec v tajbrejku (ku štyrom). Tam keby nespravil fatálnu chybu pri skrátení hry, mohol sa zo zisku tretieho setu radovať práve on. No nestalo sa a Nadal prešiel do tretieho kola. Tam ho čakalo obrovské prekvapenie, pre menej zdatných tenisových fanúšikov neznámy Antonio Veić. Rafa mu povolil uhrať len štyri gemy a tešil sa z postupu (6:1, 6:3, 6:0). V osemfinále ho čakal holohlavý Chorvát Ivan Ljubičič. Tenisový veterán mu stačil len v prvom sete, no  jedenástou hrou mu Nadal prelomil podanie k 15 a prvý set dotiahol Mallorčan do víťazného konca (7:5). V ďalších už triumfoval dvakrát 6:3.

Nadal figuruje na druhej priečke, čo do percentuálneho získania fiftínov po druhom servise (56 %). A dominuje štatistikám percentuálnej úspešnosti získania loptičiek po prvom servise súpera (38 %). Vyhráva aj 40 % hier na príjme (3. miesto).

Švédsky reprezentant Robin Soderling sa momentálne nachádza na piatom mieste rebríčka ATP. Vyššie bol už len k 15. novembru 2010, konkrétny štvrtý. Tento 193 cm dlháň hral na parížskych dvorcoch dvakrát finále. V roku 2009 neuspel v troch setoch proti Rogerovi Federerovi a tak isto aj v roku 2010, no tento raz proti dnešnému súperovi Nadalovi. Turnaj odštartoval víťazstvom nad Ryanom Harrisonom 6:1, 6:7 (5), 6:3, 7:5. V druhom kole čelil dobre servujúcemu Albertovi Ramosovi (6:3, 6:4, 6:4), v treťom zdolal kvalifikanta Leonarda Mayera 6:1, 6:4, 6:3. Uspel aj v prvej vážnejšej skúške, vyhral nad domácim osemnástym nasadeným Gillesom Simonom 3:0 na sety (6:2, 6:3, 7:6 (5). “Soderking“ sa vyjadril, že má rád, keď sa jeho výkonnosť počas Grand Slamu stupňuje.

Náš tip: víťazstvo Nadala (kurz 1,30 - 1,40)

Na Li (6-CHN) – Viktorija Azarenková (4-BLR)

Štart: streda, 1. júna, nie skôr ako

Bieloruská tenisová kráska Viktorija Azarenková vyzve na štvrťfinálový duel Číňanku Na Li. V súboji vysoko postavených hráčok je favoritkou zrejme štvrtá nasadená.

Viktorija Azarenková je mladá 21-ročná tenistka, ktorá reprezentuje Bielorusko. Rodáčka z Minsku figuruje momentálne na 4. priečke, čo je jej vyrovnané osobné maximum. Na tomto turnaji najďalej bola vo štvrťfinále v roku 2009. Vtedy nestačila na Dinaru Safinovú (6:1, 4:6, 2:6). Tohtoročnú edíciu začala víťazstvom nad Češkou Andreou Hlaváčkovou 6:3,  6:3. V druhom kole si poradila s domácou držiteľkou divokej karty, s Pauline Parmentier presvedčivo 6:0, 6:1. Prvá vážnejšia skúška ju čakala až v treťom kole, tridsiatej nasadenej Talianke Roberte Vinciovej nedala šancu v dvoch setoch 6:3, 6:2. Päť hier povolila uhrať aj vo štvrtom kole aj Jekaterine Makarovovej (6:2, 6:3).

Číňanka Na Li neprechádza turnajom podobne hladkým spôsobom. V prvom kole síce vyhrala nad Barborou Záhlavovou-Strýcovou, ale až v troch setoch (6:3, 6:7( 6), 6:3). Treba však podotknúť, že v druhom viedla 5:2 a podávala na víťazstvo v zápase... V nasledujúcom kole ju čakala španielska kvalifikantka Silvia Solerová Espinosová, nad ktorou vyhrala 6:4, 7:5. V treťom kole trošku prekvapujúco hladko zvíťazila nad Soranou Cîrsteovou dvakrát 6:2. Vo štvrtom kole síce prehrala prvý set s deviatou nasadenou Češkou Kvitovou 2:6, no priebeh zápasu dokázala zvrátiť na svoju stranu a ostatné dve sety získala pre svoj prospech pomerom 6:1, 6:3.

Náš tip: Viktorija Azarenková zvíťazí (1,33)

Maria Šarapovová (7-RUS) – Andrea Petkovičová (15-GER)
Štart: streda, 1. júna, nie skôr ako 14.00

Ruská kráska Maria Šarapovová nastúpi na zápas štvrťfinále proti silnej Nemke Petkovičovej. Očakáva sa vyrovnaný priebeh s víťazstvom ruskej hráčky.

Maria Šarapovová je 24-ročná tenistka. Aktuálne figuruje na siedmom mieste rebríčka WTA. V roku 2005 bola aj svetovou jednotkou. Osobným maximom 188 cm vysokej Rusky je semifinále z roku 2007. Cestu za obhajobou pozície začala v prvom kole hladkým víťazstvom nad Mirjanou Lučičovou (6:3, 6:0). V druhom kole zdolala Caroline Garcíovú (3:6, 6:4, 6:0). V zápase už prehrávala 6:4 a 4:3 na podaní súperky, no i napriek tomu ukázala svoje tenisové umenie a nasledujúcich deväť gemov išlo na jej konto. V treťom kole nemala problém s Y-j Chan – 6:2, 6:3. Atraktívny zápas sa hral vo štvrtom kole. Jej súperkou bola Poľka Agniezska Radwańska. Prvý set vyhrala Šarapovová v tajbrejku ku štyroch, druhý získala pomerom 7:5. Maria je jednou z topfavoritiek na titul.
Andrea Petkovičová má momentálne formu ako hrom. Pred turnajom triumfovala vo francúzskom Štarsburgu, keď vo finále zdolala Marion Bartoliovú 6:4, 2:0 a za toho stavu Francúzka duel vzdala. Pre Petkovičovú je dnešný zápas maximom na French Open. V prvom kole si poradila s Bojanou Jovanovskou 6:4, 7:6 (3). Treba zdôrazniť, že v druhom sete podávala Srbka za stavu 5:2 na víťazstvo v sete, podobne aj za stavu 5:4. V druhom kole vyradila Češku Lucie Hradeckú (7:6 (2), 6:2). V treťom dvadsiatu štvrtú Australalnku zo slovenskými koreňmi Jarmilu Gajdošovú (6:2, 4:6, 6:3). Takisto v štyroch setoch zvíťazila aj vo štvrtom kole nad Mariou Kirilenkovou z Ruska (6:2, 2:6, 6:4).

Náš tip: Maria Šarapovová zvíťazí (1,46)