Main Content

KURIOZITA: Pred 40 rokmi si vymenili dres, teraz ho Kanaďan chce späť

pondelok, 31. október 2016 12:54 | Autor: Dávid Lech

KURIOZITA: Pred 40 rokmi si vymenili dres, teraz ho Kanaďan chce späť
KURIOZITA: Pred 40 rokmi si vymenili dres, teraz ho Kanaďan chce späť | zdroj: Twitter, youtube

Písal sa rok 1976, keď si po zápase Canada Cupu hráči Kanady a Československa spontánne menili dresy. Po 40 rokoch ho kanadský hokejista chce späť. Dôvod vás (príjemne) prekvapí.

Pri príležitosti 40. výročia pamätného finálového zápasu Canada Cupu (predchodca Svetového pohára) medzi Kanadou a Československom (6:0 a 5:4) si po druhom finálovom stretnutí aktéri zápasu menili dresy. Hráči sa párovali podľa čísel na drese. Milan Nový so šestkou zamieril k Denisovi Potvinovi, Oldřich Machač k Bobbymu Orrovi a podobne.

Dvaja hokejisti však hráča so zhodným číslom na drese v tíme súpera nenašli – Bohuslav Ebermann s 25-kou a Darryl Sittler s číslom 27. V rozhovore Darryla Sittlera s českým denníkom Sport vypadla z úst kanadskej hokejovej legendy nečakaná prosba: „Neviem, kam sa podel môj dres. Mohli by ste zistiť, kto ho má?“ On Ebermannov dres zapožičal do hokejovej Siene slávy v Kanade.

Denník Sport sa rozhodol prianie Sittlera splniť. S Bohuslavom Ebermannom sa stretol na obecnom úrade vo Vochove, kde bývalý hokejista momentálne pôsobí vo funkcii starostu. Na nezabudnuteľný moment si veľmi dobre pamätá: „Bolo to perfektné, prvýkrát a naposledy. Pohár odovzdával premiér Trudeau, na ľade bola jeho manželka a hovorila: Ja som v živote nevidela, čo máte na sebe pod dresom. Poďte bližšie, nech sa pozriem. Bolo to smiešne. Tiež v tom, aký bol rozdiel v našej výstroji. My sme mali takú zastaralú a oni mali celkom novú,“ s úsmevom spomína pre isport.blesk.cz.

Český hráč dres 66-ročnej hokejovej legendy stále vlastní, čo urobilo Kanaďanovi obrovskú radosť. „Skvelá novina, že ho má,“ písal redakcii smsku. „Môj prvý vnuk Luke sa narodil 15. septembra, teda presne v rovnaký deň, kedy som dal víťazný gól turnaja. Ten dres by som mu rád dal. Rád by som dal Bohuslavovi výmenou späť jeho dres a hoci aj nejaké peniaze. Prosím, pošlite mi na neho kontakt, hádam zoženiem niektorého z českých hráčov, čo hrajú v Toronte, aby mi prekladali. Ďakujem.

Ebermann už mal v minulosti možnosť dres speňaziť. Do Česka za ním pricestovali dvaja kanadskí zberatelia dresov. Pred zhruba desiatimi rokmi mu priviezli repliku dresu Sittlera bez mena na chrbte. Požadovali originál, no neuspeli ani s finančnou ponukou. Keď odmietol, odišli a nechali mu aj repliku.

Dres ale spočiatku nechcel vrátiť ani pôvodnému majiteľovi. „Svojich dresov mám doma dosť a tento len jeden. Pozdravujem, záujem ma teší, ale dres nikomu nedám,“ argumentoval.

Od pamätného finále sa už na ľade už nikdy nestretli. Od svojich známych sa ale Ebermann dopočul, že jeho dres je vystavený v hokejovej Sieni slávy. Sittler napokon kontaktoval českého hokejistu a veci sa výrazne pohli dopredu. Začali komunikovať mailom, Ebermannovi pomáhala s prekladom jeho manželka.

Napísal dojemný mail, že by ten dres chcel pre vnuka a ako mu pred rokmi umrela žena. To je pre mňa dosť silné, pošlem mu ho. Alebo priveziem. S manželkou, že si urobíme výlet do Kanady. To bude pozerať! Ale musí mi zaistiť vstup aspoň na tri zápasy NHL! Musím mu tiež napísať, že sa starám o Sieň slávy a že by som sa rád pozrel na tú ich.

Po 40 rokoch sa tak dres budúci rok na jar dostane k jeho majiteľovi. „Vďaka vľúdnosti a láskavosti Ebermanna a sprostredkovaniu denníka Sport sa po 40 rokoch k veľkej výmene schyľuje znovu, tentoraz opačným smerom. Snáď k spokojnosti všetkých strán,“ uzatvára krásny nevídaný príbeh isport.blesk.cz.