Main Content

PREMIER LEAGUE: Úspechy, prepady a skokan sezóny + VIDEO

utorok, 31. máj 2011 17:55 | Autor: Jakub Vaverka

PREMIER LEAGUE: Úspechy, prepady a skokan sezóny + VIDEO
PREMIER LEAGUE: Úspechy, prepady a skokan sezóny + VIDEO | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Anglická Premier League v nedávno ukončenej sezóne potvrdila, že spoločne so španielskou Primera Division disponuje najsilnejšou špičkou klubov. Ak by sme brali do úvahy osemfinálovú účasť v Lige majstrov tak Premier League ako jediná súťaž v Európe mala v playoff všetkých štyroch zástupcov.

MAJSTER - Manchester United

Na začiatku sezóny sa slovo titul spájalo predovšetkým s londýnskou Chelsea, keďže “Blues“ v úvodnej štvrtine súťaže vyhrávali väčšinu svojich zápasov rozdielom triedy. Manchester na čele s trénerským mágom Škótom Sirom Alexom Fergusonom si však z rozbehnutej Chelsea nerobil ťažkú hlavu. Ferguson dobre vedel, že v úvode ročníka mali Londýnčania omnoho jednoduchší žreb ako jeho zverenci. Diabli z Old Trafford sa postupne dostávali do výbornej formy, zraneného Rooneyho zastúpil vo famóznej forme hrajúci  Dimitar Berbatov a mexická hviezdička menom Chicharito Hernandez začala čím ďalej tým výraznejšie vystrkovať rožky. 



Manchester strieľal veľa gólov a defenzíva na čele s pravdepodobne najlepšou  stopérskou dvojicou súčasnosti Vidič - Ferdinand bola prakticky nepriestrelná. Stred a záver sezóny zastihol United v ešte lepšej forme, Rooney sa totiž postupne dostával do starej dobrej fazóny a Chicharitov gólostroj sa rozbehol na plné obrátky. Ofenzívna sila tohto klubu bola zrazu taká výrazná, že najlepší strelec ligy Bulhar Dimitar Berbatov sa musel uspokojiť s pozíciou náhradníka. 

Manchester nevykoľajilo v spanilej jazde ani obdobie, počas ktorého neboli k dispozícií zranení stopéri Vidič a Ferdinand. Pozliepaná obrana v strede s Brownom a Smallingom síce nebola príliš zohraná, no silný stred a hrot tímu dokázal vykompenzovať v ťažkých osemfinálových zápasoch proti Marseille aj tento veľký deficit. Fergusonovcov nezastavili ani hráči Chelsea, ktorých dokázali odstaviť na vedľajšiu koľaj nielen vo štvrťfinále Ligy majstrov, ale aj v domácej súťaži. Tri kolá pred koncom sezóny bolo jasné, že Manchester o titul už nepríde. 19-tý triumf Red Devils v histórií anglickej najvyššej súťaže predstavuje nový rekord, keďže doteraz sa museli o historickú prvú priečku deliť s Liverpoolským FC. 



SKOKAN SEZÓNY – Stoke City

Skromný a nenápadný klub, ktorý mal pred sezónu cieľ pohybovať sa v kľudnom strede tabuľky dosiahol v tejto sezóne viac ako by si sám predstavoval. Zverenci trénera Tonyho Pulisa sa „držali plánu“, ktorým bola snaha porážať predovšetkým mužstva zo spodnej polovice. Hrnčiari sa v strede tabuľky pohybovali prakticky celú sezónu, no to rozhodne nebolo to naj, čo tento tím v uplynulej sezóne zažil. V FA Cupe sa červeno-modrým darilo až prekvapivo dobre a v semifinále Stoke dokonca vyprášilo Bolton 5-0.  Vo finále na Wembley čakal na Hrnčiarov multimilionársky Manchester City s niekoľko násobne vyšším rozpočtom. V napínavom stretnutí nakoniec Citizens vyhrali nad Stoke len tesne 1-0 (šťastným strelcom víťazného gólu bol Yaya Touré).

Vzhľadom na to, že Manchester City postúpil do Ligy majstrov ako tretie mužstvo celkovej tabuľky Premier League finálová účasť Stoke mala pre tento pomerne malý anglický klub hodnotu zlata. Prischla im totiž lukratívna miestenka do Európskej Ligy, v ktorej budú chcieť nepochybne bojovať o ďalšiu cennú trofej. V prípade Stoke môžeme na rozdiel od City či Liverpoolu očakávať, že účasť v európskom pohári číslo dva budú brať veľmi vážne. 

PREPAD SEZÓNY – Birmingham City

Náročnejší fanúšikovia by na tento post v polovici sezóny bez váhania zaradili Liverpoolsky FC. Hráči "The Reds" však po príchode nového trénera, legendárneho Kevina Dalgisha výrazne ožili a zachránili takmer zničenú sezónu. Celkové šieste miesto je určite miernym sklamaním pre ešte nedávno veľmi silného európske mužstvo, no vzhľadom na to, že v polovici sezóny boli blízko hranice zostupu je aj táto pozícia viac než obdivuhodná.

Najkontroverznejšiu sezónu zažil Birmingham City. Ich fanúšikovia sa najprv tešili zo zisku prestížneho Carling Cupu, keď dokázali vo finále poraziť “Wengerov” Arsenal 2-1, no po konci sezóny im ostali len oči pre plač. Klub, ktorý sa po väčšinu ročníka pohyboval medzi bezpečným 12. a 15. miestom záver sezóny absolútne nezvládol a spoločne s West Hamom a Blackpoolom musel opustiť minimálne na jeden rok najvyššiu anglickú súťaž. V takejto situácii je aj zisk pohárovej trofeje len veľmi slabá náplasť...