Main Content

Katastrofa ako slabé slovo? Chicago má hrôzostrašnú štatistiku v oslabeniach

piatok, 28. október 2016 14:19 | Autor: Dávid Lech

Katastrofa ako slabé slovo? Chicago má hrôzostrašnú štatistiku v oslabeniach
Katastrofa ako slabé slovo? Chicago má hrôzostrašnú štatistiku v oslabeniach | zdroj: © TASR

Chicago Blackhawks predvádza v novej sezóne NHL nevyrovnané výkony. Pri pohľade do štatistík je jednoznačné, kde tkvie najväčší problém zverencov Joela Quennevillea.

Jeden z najúspešnejších hokejových celkov poslednej dekády má po siedmich odohraných zápasoch šokujúcu len 46,1-percentnú úspešnosť bránenia presilových hier súpera. Keď to premietneme do konkrétnych čísiel Chicago Blackhawks v úvode ročníka inkasovalo z hokejok súperov pri 26 oslabeniach až 14 gólov.  Pre porovnanie na koľko katastrofálne je toto číslo dopĺňame informáciu, že už 80% úspešnosť na oslabeniach je považovaná za  priemerný výkon a všetko pod to je podpriemerné.

Historicky najhoršou bilanciou tímu v NHL je (ne)úspešnosť bránenia presilových hier Toronta Maple Leafs v sezóne 1988/1989, ktorú kanadský tím zakončil len na úrovni 72,7% úspešnosti.

Najväčším problémom hráčov Blackhawks pri početných nevýhodách je veľká pasivita, ktorá dáva dirigentom presilových hier na modrej čiare veľmi veľa priestoru. Ak chce byť celok z veterného mesta túto sezónu úspešný, potrebuje výrazne vylepšiť túto hernú činnosť. V posledných rokoch patrili špeciálne formácie Hawks k najlepším v lige a možno očakávať, že tréner Joel Quenneville so svojimi zverencami na tejto hernej činnosti zapracuje a pokúsi sa čo najrýchlejšie o nápravu.

Zatiaľ čo Chicago sa v oslabení trápi, najlepším celkom v tejto štatistike je Minnesota Wild (95,7%). Nad hranicu 90% sa zatiaľ dostali aj Saint Louis Blues (92,8%), Carolina Hurricanes (90,9%), Montreal Canadiens (90,3%) a New Jersey Devils (90%).