Main Content

Forma Richarda Pánika nie je udržateľná. Treba si ju však užiť

nedeľa, 23. október 2016 10:33 | Autor: Martin Gregor

Forma Richarda Pánika nie je udržateľná. Treba si ju však užiť
Forma Richarda Pánika nie je udržateľná. Treba si ju však užiť | zdroj: © TASR

Už je to poriadne dlho, čo sme sme sa na Slovensku tešili, že máme v elitnej desiatke produktivity NHL nášho rodáka. Richard Pánik aktuálne žiari hneď v dvoch najprestížnejších štatistikách.

Richard Pánik sa presadil aj dnes v noci. Bol to práve on, kto 90 sekúnd pred koncom tretej tretiny súboja s Torontom vyrovnal na 4-4 a poslal duel do predĺženia.  ,,Chutí to o to viac, že sa tak stalo v súboji s mojim niekdajším zamestnávateľom," povedal martinský rodák zámorským médiám. "Vždy sa snažím hľadať si správne miesto pred bránkou súpera. Odtiaľ sa dávajú góly a zatiaľ to vychádza,“ snažil sa vysvetliť svoju skvelú streleckú formu.

25-ročný útočník je ku dnešnému dňu najlepším strelcom NHL. Práve zápas s Torontom bol konfrontáciou doterajších lídrov tejto štatistiky. Kým Auston Matthews vyšiel gólovo naprázdno, Pánik strelil spomínaný vyrovnávajúci gól, čím sa so 6 zásahmi osamostatnil v tejto ostro sledovanej štatistike.

Zaujímavé je, že na 6 gólov potreboval v minulej sezóne odohrať 30 stretnutí. Kým v doterajšej kariére má priemer 0,17 gólu na zápas, v tejto sezóne je to gól na stretnutie. Spozornieť však treba najmä pri pohľade na úspešnosť jeho streľby – 66,7%, čo znamená, že z troch striel strelil dva góly. Kariérny priemer má však omnoho nižší – 13,7%.

VIDEO: Richard Pánik
a jeho 6 gól v sezóne

Práve na základe tejto štatistiky sa žiaľ dá predpokladať, že gólové hody Pánika nie sú udržateľne. Priemer, pri ktorom strelí z troch striel 2 góly, je dlhodobo neudržateľný a hraničí s kategóriou sci-fi. Druhý najlepší strelec ligy Auston Matthews má úspešnosť streľby 22% a stále je považovaná za elitnú. Na 5 gólov potreboval Matthews 22 striel, kým Pánik na šesť len 9 striel. A najlepší strelec NHL v poslednej dekáde Alexander Ovečkin? Ten má kariérny priemer len 12,4%, aj to mu však stačilo na to, aby sa stal už 6 krát najlepším strelcom sezóny.

Hoci by sme veľmi chceli, Pánik o Maurice Richard Trophy bojovať s najväčšou pravdepodobnosťou nebude. To by musel výrazne zvýšiť početnosť svojej streľby a naďalej sa spoliehať na to, že ho neopustí skvelá forma. Dá sa však predpokladať, že si v tejto sezóne výrazne vylepší kariérne maximum a zaradí sa medzi známych kanonierov. Pánik má na to, aby sa stal rešpektovaným útočníkom dvoch elitných formácii v každom klube NHL. Nemožno ale očakávať, že bude superstar ligy.
 
Vychutnávajme si dnes krásne konštatovania – Richard Pánik je najlepší strelec NHL a tretí najproduktívnejší hráč. Taktiež hrá skvelo do tela – so 16 bodyčekmi dominuje v tíme Chicaga dokonca aj v tejto rešpektovanej štatistike.