Main Content

Analýza zápasov Roland Garros: Utorňajšie zápasy (X.)

pondelok, 30. máj 2011 20:28 | Autor: M M

Analýza zápasov Roland Garros: Utorňajšie zápasy (X.)
Analýza zápasov Roland Garros: Utorňajšie zápasy (X.) | zdroj: MM pre Sport7, foto SITA

Ďalšími zápasmi pokračuje najprestížnejší antukový turnaj roka. Na rad prídu stretnutia o postup do semifinále. Sport7.sk vám prináša analýzu troch z nich.

Anastasija Pavľučenkovová (14-RUS) – Francesca Schiavoneová (5-ITA)
Štart: utorok, 31. mája, nie skôr ako 14:00

Deväťnásťročná Anastasija Pavľučenková nastúpi na štvrťfinálový zápas proti Talianke Francesce Schiavoneovej. Favoritkou je aktuálna obhajkyňa titulu z Talianska.

Víťazka dievčenského double z roku 2006 spolu s Sharon Fichmanovou, Anastasija Pavľučenková, sa na turnaji prezentuje kvalitným tenisom. Na ceste do štvrťfinále zdolala v prvom kole Kazašku Jaroslavau Švedovovú 7:5 a 6:3, v druhom kvalifikantu Monu Barthelovú 6:0 a 7:5 (k 5). S ďalšou hráčkou z kvalifikácie si poradila v treťom kole, nad Nuriou Llagosterovou Vivesovou zo Španielska vyhrala v troch setoch (3:6, 6:3, 6:3). Vo štvrtom kole ju čakala už omnoho náročnejšia súperka. Ale napokon Vere Zvonarevovej odplatila prehru z turnaja v Stuttgarte a vyhrala 7:6 (k 4), 2:6 a 6:2.

Francesca Schiavoneová je 30-ročná talianska tenistka, rodáčka z Milána. Momentálne figuruje na 5. mieste rebríčka WTA, no jej maximom je štvrtá priečka z konca januára. Pri svojej výške 166 cm sa radí k vzrastovo nižším tenistkám. Turnaj začala dvojsetovým víťazstvom nad Melanie Oudinovou (6:2, 6:0). V druhom kole zdolala ďalšiu prekážku menom Vita Dolontsová podobným výsledkom (6:1, 6:2). V treťom kole čelila ďaleko vážnejšej hrozbe, no Číňanka Shuai Pengováza stavu 3:6, 2:1 z jej pohľadu skrečovala pre chorobu. V osemfinále ju teda čakala srbská bývala jednotka Jelena Jankovičová. V trojsetovej bitke zvíťazila 6:3, 2:6, 6:4.

Od zápasu čakáme diktovanie výmen zo strany Talianky, a hoci Pavľučenková nepredá kožu lacno, vyhrá Talianka.

Náš tip: Francesca Schiavoneová zvíťazí (1,44)


Michaël Llodra / Nenad Zimonjić (4-FRA/SRB) - Scott Lipsky / Rajeev Ram (USA)
Štart: utorok, 31. mája, nie skôr ako 14:00

Známy pár Llodra / Zimonjić nastúpi v boji o postup do semifinále proti prekvapeniu turnaja Lipsky / R. Ram.

Francúzsko-srbská dvojica sa momentálne ukazuje v dobrej forme. Hoci na antukovom turnaji v Ríme senzačne vypadli na páre Berlocq / Nieminen, tak týždeň pred tým si v Madride zahrali finále. Podľahli tam najznámejšiemu doublovému páru bratov Bryanovcov (3:6, 3:6). Cestu týmto turnajom začali víťazstvom nad Ljubičičom s Kunicinom (7:5, 6:4), v druhom kole vyradili duo Gimeno-Traver / Andújar 6:3, 6:4. V dosiaľ poslednom zápase na parížskych dvorcov vyhrali nad slovensko-českým tandemom Čermák – Polášek 6:3, 6:2.

Aktuálne 32. hráč doubla Scott Lipsky spolu s 56. hráčom Rajeevom Ramom  nastúpia na svoj parížsky vrchol. Veď ešte ani jeden nehral na tomto turnaji štvrťfinále. Do svojho najväčšieho zápasu sa postupne prehrýzli cez siedmych nasadených Kubot / Marach po výsledky 6:4, 7:6 (5). V druhom kole uspeli nad čisto nemeckou dvojicou Schüttler / Waske 7:6 (5), 6:3 a v treťom zas nad Kohlmann / Brown 6:3, 6:2. Lipsky spoločne s Ramom dokázali na prelome februára a marca triumfovať na turnaji v Delray Beach a Dallase. Oba sa však hrali na tvrdom povrchu, dnes ich čaká antuka.

Tieto dva páry sa v priamom súboji ešte nestretli.

Náš tip: Michaël Llodra / Nenad Zimonjić zvíťazia (1,45)

Gael Monfils (9-FRA) – Roger Federer (3-SUI)
Štart: utorok, 31. mája, nie skôr ako 16:00

Zápas ako vyšitý pre oko diváka sa bude hrať medzi domácim “šoumenom“ Gaelom Monfilsom a fenomenálnym Švajčiarom Rogerom Federerom.

Federer, manžel našej Mirky Vavrincovej, dokázal už na turnaji triumfovať. Bolo to v roku 2009, a s pomocou Robina Soderlinga nemusel vo finále čeliť Nadalovi. Ale práve jeho premožiteľovi. V snahe získať druhý titul na parížskych dvorcoch postupne zdolal všetkých svojich štyroch súperov v troch setoch. V prvom kole si to v odniesol trošku prekvapujúco hladko Španiel Feliciano López. Na druhej strane hoci je López Španiel, nie je antukár. Po setoch 6:3, 6:4, 7:6 (3) sa tešil na druhé kolo. Tam nastúpil proti Maximovi Teixeirovi. Domáceho hrača s divokou kartou doslova zmiatol a zvíťazil 6:3, 6:0 a 6:2. V treťom kole čelil Jankovi Tipsarevičovi, tomu tiež nedal šancu – 6:1, 6:4 a 6:3. V osemfinále triumfoval nad svojím dobrým kamarátom a krajanom Stanislasom Wawrinkom 6:3, 6:2, 7:5. Federerovi patrí tretie miesto v tohtoročných tabuľkách, čo sa týka percentuálneho počtu vyhratých gemov po svojom podaní. Figuruje s 89 % za Ivom Karlovičom a Novakom Djokovičom. Vyniká aj v percentuálnom počte vyhratých loptičiek po prvom podaní (3. miesto, 77 %). Po druhom servise je dokonca lídrom (57 %). Podľa štatistík to bude mať Francúz dnes nesmierne ťažké, ale netreba zabúdať na domáci dav, ktorý bude hnať deviateho nasadeného za vidinou skvelého semifinále.

Gael Monfils je momentálne deviaty hráč sveta, najvyššie spomedzi všetkých Francúzov. Maximom na French Open je semifinále z roku 2008, kde práve prehral s Federerom (1:3 na sety). Turnaj otvoril prehratým prvým setom proti Bjornovi Phauovi pomerom 4:6. V ďalšom priebehu ukázal zlepšenú hru, ktorú korunoval na záver, keď uštedril súperovi nepopulárneho kanára. V druhom kole pokoril krajana Guillaumeho Rufina 6:3, 1:6, 6:1, 6:3.V treťom kole prešiel cez belgického kvalifikanta Steva Darcisa (6:3, 6:4, 7:5) a vo štvrtom zviedol tuhú bitku s vysoko favorizovaným špecialistom na antuku Davidom Ferrerom. Prvý set vyhral 6:4, následne druhý prehral 2:6, aby v treťom opäť vyhral 7:5. Štvrtý prehral jediným vyhratým gemom (1:6) a v piatom hoci viedol 5:2, situáciu si skomplikoval a zvíťazil 8:6. Premenil až štvrtý mečbal.

Náš tip: Gael Monfils zvíťazí v hendikepe +6,5  (1,80)