Main Content

Serie A: Úspechy, prepady a skokani sezóny

pondelok, 30. máj 2011 17:03 | Autor: Jakub Vaverka

Serie A: Úspechy, prepady a skokani sezóny
Serie A: Úspechy, prepady a skokani sezóny | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Vzhľadom na to, že minulý víkend sa odohralo posledné, 38. kolo, talianskej Série A rozhodli sme sa priniesť našim čitateľom zrekapitulovanie celej sezóny, ktorá bola zaujímavá, no tiež naznačila, že Seria A stráca kontakt s najlepšími svetovými ligami na čele s anglickou Premier League a španielskou La Ligou.

Pomaly ako každú sezónu aj po ukončení tohto ročníka sa väčšina talianskych futbalových odborníkov, no aj fanúšikov, sťažovala,  že gólov v Serie A stále ubúda a hra v najvyššej domácej súťaži je až príliš pretaktizovaná. Hoci sa v minulosti napriek tomu dokázali najlepšie talianske mužstvá výrazne presadiť v európskych pohároch, po tejto sezóne musia  len smutne konštatovať, že v Európskom pohári sa nedostal ich zástupca ďalej než do osemfinále a v prestížnej Lige majstrov neprekročilo ani jedno mužstvo z Apeninského polostrova brány štvrťfinále.

MAJSTER LIGY - ÁC Miláno

„Rossonerri „ si dali pred sezónou jasný cieľ, ktorým bol zisk majstrovského titulu. Massimilano Allegri svoj tím pred začiatkom ročníka výrazne posilnil, do klubu prišli zvučné mená ako Robinho, Ibrahimovič a v zimnej prestávke dokonca aj Antonio Cassano zo Sampdorie Janov.  Keď sa k tomu pridal mladík Pato, ktorého kvality niektorí odborníci porovnávajú dokonca s Messim a skúsené jadro tímu na čele s Gattussom, Seedorfom a Pirlom, tak ohromná papierová sila bola do oči bijúca.

Milánčania sa vyhli výraznejšej hernej kríze a po celú sezónu sa pohybovali na popredných pozíciách v tabuľke.  Najväčší konkurent, od polovice sezóny Leonardom vedený, Inter Miláno sa herným výkyvom nevyhol a hlavne preto bol červeno-čierny sok v tejto sezóne úspešnejší. Titul opäť ostal na San Sire, tentokrát v rukách AC, ktoré si svoj triumf užívalo naozaj naplno. Napriek tomu so  ukončenou sezónou nemôžu byť absolútne spokojní, keďže v Lige majstrov vypadli už v osemfinálových bojoch. Vyradil ich “len” štvrty zástupca Premier League Tottenham Hotspur.



SKOKAN SEZÓNY – Udinese Calcio


Zverenci trénera Guidolina mali pred sezónu smelé plány, no keď začala liga, tak bolo všetkému inak. Udinese hralo síce pekný atraktívny futbal, no doslova umieralo na krásu a po sérii tesných prehier sa klub zo severu Talianska prepadol až na poslednú 20. priečku. Vedenie vedelo, že je zle, no kompetentní sa nevzdali a začali bojovať prakticky od začiatku.

Klubové opory ako Alexis Sanchéz a Antonio Di Natale začali strieľať góly, Samir Handanovič v bráne naopak chytal všetko možné aj nemožné a zabrala aj obrana. Takto si “Udine“ odškrtlo prvý cieľ, ktorým bola záchrana. Forma rozbehnutého mužstva však začala neuveriteľne gradovať a čierno-bieli sa dostali na priečky, ktoré im zaručovali účasť v Európskej Lige. Po výraznom víťazstve na ihrisku Palerma (7-0) sa celok zo štadióna Friuli stal mužstvom, ktoré nielenže hrá ofenzívne, ale strieľa aj veľa gólov. Finiš Serie A zastihol UC tiež vo výbornej forme a konečná štvrtá priečka zabezpečuje tomuto skokanovi sezóny príležitosť zabojovať v predkole o účasť v Lige majstrov.

PREPAD SEZÓNY – Sampdoria Janov

Tradičný klub z prístavného mesta prežil najhoršiu sezónu vo svojej histórii. Na konci augusta štartovali Janovčania v play-off Ligy Majstrov a v odvete vyhrávali nad Werderom Brémy 3-0, čo im zaručovalo postup do skupiny. V nadstavenom čase Werder strelil gól a v predĺžení znížil na 2-3. Sen o lukratívnej skupine Champions League sa rozplynul a Sampdorii ostala „len“ skupinová fáza Európskej Ligy. Tam sa však modrým nedarilo a dokonca ani nepostúpili zo skupiny.

Bolestivé vypadnutie v predkole ligy majstrov a následne neúspechy v Európskom pohári číslo dva sa prejavili aj na výkonoch v domácej lige. Klub s bohatou históriou sa prepadal v tabuľke stále hlbšie a hlbšie. Nepresvedčivé výsledky vyvíjali na tento mančaft čím ďalej tým výraznejší psychický tlak, či už zo strany funkcionárov, alebo domácich fanúšikov. Hráči Sampdorie nátlak zo všetkých strán jednoducho neuniesli. Hoci si Janov zostup vôbec nepripúšťal, tým ako sezóna blížila ku koncu, tak sa aj nádeje na ligovú záchranu rozpadali ako domček z karát. Sampdoria Janov obsadila konečnú 18.priečku, ktorá znamenala definitívny zostup do Serie B  a nejasnú klubovú budúcnosť. Kto vie ako by vyzerala ich sezóna ak by s nemeckým Werderom neinkasovali v nadstavenom čase spomínaného odvetného zápasu v predkole ligy šampiónov ...