Main Content

13 ročná hviezda láme rekordy. Kto je Karamoko Dembele?

piatok, 7. október 2016 10:46 | Autor: Timotej Gašper

13 ročná hviezda láme rekordy. Kto je Karamoko Dembele?
13 ročná hviezda láme rekordy. Kto je Karamoko Dembele? | zdroj: youtube

Má len 13 rokov, no počas týždňa si vo futbalovom svete dokázal urobiť obrovské meno. Reč je o nadanom Angličanovi zo Celticu Glasgow, z ktorého rastie ozajstná superstar.

Bol to normálny pondelkový večer, ktorý ale pre mládežnícky výber Celticu do 20 rokov znamenal ligový duel proti Hearts. Zápas mali „Štvorlístky“ pod kontrolou a vyhrávali 3:1, keď sa tréner v 81.minúte rozhodol pre šokujúci krok.

Pri čiare sa totižto zjavil nízky chlapec s tvárou malého dieťaťa, ktorý bol pripravený nastúpiť v 13 rokoch do zápasu proti omnoho starším hráčom. „Zázračné dieťa“ okrem prekonania rekordov ihneď ohúrilo internet a jeho videá z predošlých výkonov brali dych. Karamoko si tento debut ozaj zaslúžil vzhľadom na jeho predstavenia proti rovesníkom. Väčšina by ale čakala zlyhanie, padanie, či proste nevydarený pokus o začlenenie. Dembele ale kritikom a neprajníkom zavrel ústa spoľahlivou hrou, v ktorej sa nestratil, no práve naopak.

„Prišiel na ihrisko za nejakým cieľom, ktorý si splnil takmer dokonale. S loptou pôsobil múdro a dokazoval, že sa cíti úplne v poriadku,“ povedal po zápase tréner Celticu do 20 rokov, T.McIntyre.

Glasgowský veľkoklub prežíva skvelé obdobie, ktoré je tak trochu ovplyvnené menom Dembele. Okrem 13-ročného rekordmana žiari aj 20-ročný Moussa, ktorý v prvom tíme strieľa gól za gólom a v minulom týždni bol hlavnou hviezdou divokej remízy 3:3 proti Manchestru City. Svet zažil veľa zázračných debutov ako Odegaard či Tielemans, no tento pondelkový akt si bude hľadať premožiteľa len ťažko.

Kto vlastne je Karamoko Dembele?

Celé meno: Karamoko Kader Dembele
Rok narodenia: 2003
Vek: 13 rokov
Národnosť: Anglicko
Klub: Celtic Glasgow U13, U20
Pozícia: Ofenzívny záložník, krídlo, útočník

Chlapec familiárne známy ako „Kaddy“ samozrejme ihneď vyvolal vlnu špekulácií a viacero klubov by ho rado získalo do svojich radov na čele s Barcelonou či PSG. V jeho veku sa však musí ukryť pred mediálnym záujmom a sústrediť sa na to, aby nedopadol podobne ako hráči typu Hachim Mastour.