Main Content

Prepisuje sa futbalová história. Hráč dostal zelenú kartu

štvrtok, 6. október 2016 11:30 | Autor: Filip Chudý

Prepisuje sa futbalová história. Hráč dostal zelenú kartu
Prepisuje sa futbalová história. Hráč dostal zelenú kartu | zdroj: © TASR

Vo futbale doteraz rozhodcovia hráčom ukazovali žlté a červené karty, no medzitým zaviedli aj zelenú, ktorá bola teraz prvýkrát v zápase použitá. Kto ju dostal?

Futbalové dejiny boli prepísané počas víkendového stretnutia 7. kola druhej najvyššej talianskej súťaže medzi Entellou a Vicenzou. Po tomto zápase sa viac ako o výsledku 4:1 hovorilo o úplne inom momente, ktorý sa zapíše do histórie hry hier. Bola v ňom totiž prvýkrát v histórii udelená zelená karta. V talianskom futbale ju zaviedli už  v januári tohto roka, no premiéru si zažila až teraz.

Zaujímavú novinku zaviedli v Serie B s cieľom vylepšiť imidž talianskeho futbalu. Oceňuje sa ňou hráč so zmyslom pre fair-play. Jej prvým držiteľom sa stal hráč Vicenzy Cristian Galano, ktorý sa arbitrovi priznal, že lopta z jeho kopačky letela mimo domácej bránky bez pričinenia niektorého z protivníkov. Rozhodca Marco Mainardi na základe jeho priznania nariadil kop od bránky namiesto pôvodne avizovaného rohu.

„Útočník Cristian Galano týmto symbolickým gestom ukázal skutočné futbalové hodnoty talianskeho futbalu a Serie B. Našim prianím je čistá a spravodlivá ligová súťaž, ktorú môžeme dosiahnuť práve takýmito činmi,“ citoval web delo.si riaditeľa druhej najvyššej talianskej súťaže Andreu Abodiho. Aktuálne 25-ročný útočník posledného mužstva Serie B, ktorý Taliansko reprezentoval v mládežníckych kategóriách, sa tak bude navždy spomínať v spojitosti s tým, že práve on bol prvý, kto dostal zelenú kartu vo futbale.