Main Content

Pristrihnuté krídla reprezentácie

pondelok, 3. október 2016 15:04 | Autor: Jakub Mihálik

Pristrihnuté krídla reprezentácie
Pristrihnuté krídla reprezentácie | zdroj: © TASR

Bol to najparádnejší post nášho tímu. V krátkom čase sa však nabitá súiska rozsypala a teraz nevieme, či budeme na túto pozíciu mať koho postaviť.

Komentár Jakuba Mihálika

Nebolo tomu tak dávno, čo slovenský futbal ponúkal priehrštie kvalitných krídelníkov. S výnimkou Hamšíka a Škrteľa ponúkali kraje zálohy to úplne najlepšie, čím slovenský futbal disponoval. Stačilo však zopár katastrof a dnes, päť dní pred kvalifikačným duelom proti Slovinsku, takmer nemáme koho na krídlo postaviť. 

Koniec Šestáka, presun Ďuriša na hrot a extempóre, s následným koncom, Stocha nám možnosti výrazne znížili. Dnes, keď máme Weissa v cele predbežného zadržania, nám odpadol aj predposledný z kvalitných krídelníkov, a tak sa prirodzene musíme pýtať, kto vôbec bude hrať na poste, kde bol v minulosti pretlak. 

Jasnou voľbou číslo jeden je Róbert Mak. Ako jediný ešte neukončil reprezentačnú kariéru a poučil sa zo svojich výstupov v minulosti. Pravidelne hrá v kvalitnom klube, v reprezentácii vždy maká naplno a o tom, že patrí do základnej zostavy snáď nikto nepochybuje. Avšak problém, a to výrazný, je v prípade druhého hráča na tento post. Z pôvodnej nominácie na najbližšie kvalifikačné duely na tomto poste hráva len Dušan Švento. Jeho nepresvedčivý výkon proti Anglicku však nevlieva do fanúšikov optimizmus. 

Ak Weiss z nominácie vypadne, a že by po pletkách s políciou mal, či už šoféroval, alebo nie, medzi náhradníkmi je ako krídelník vedený František Kubík, ktorý proti Anglicku narobil viac škody ako osohu a Róbert Pich, ktorý ešte za reprezentáciu neodohral ani sekundu. 

Tréner Kozák momentálne naozaj nemá na výber. Byť to iný tím, mohli by sme uvažovať o zmene rozostavenia a využití napríklad schémy 4-3-1-2 so silným stredom poľa, Hamšíkom ako podhrotom a duom Ďuriš – Mak na hrote, avšak Kozák nerád experimentuje so systémom, tobôž v zápase, v ktorom nemáme priestor na skúšanie. 

Preto budeme musieť počkať, koho tréner nakoniec vyberie a či daný hráč zahrá lepšie ako kedykoľvek predtým. Túžobne potom musíme očakávať, či Kozák vezme Weissa na milosť, či sa ten konečne spamätá a zistí, že nemá 18 rokov a či sa čo najrýchlejšie dokážu do seniorskej reprezentácie dostať dvadsaťjednotkári ako Rusnák, Mihalík a ďalší. Totiž, hoci reprezentácia momentálne pôsobí akoby si sama pristrihla krídla, tento post je ešte stále pýchou slovenského futbalu.