Main Content

Začiatok konca, ak bude reprezentácia stáť na peniazoch

piatok, 30. september 2016 17:35 | Autor: Filip Chudý

Začiatok konca, ak bude reprezentácia stáť na peniazoch
Začiatok konca, ak bude reprezentácia stáť na peniazoch | zdroj: © TASR

Pred blížiacim sa kvalifikačným dvojzápasom sa rozoberá to, čo by sa v tejto fáze už dávno nemalo. Reprezentanti so zväzom riešia prémie. No je najcennejší dres o peniazoch?

Komentár Filipa Chudého

Hoci sa októbrový kvalifikačný dvojzápas blíži a mali by sme sa naň nerušene pripravovať, najhorúcejšou reprezentačnou témou je aktuálne riešenie prémií pre slovenských reprezentantov v kvalifikácii MS 2018, čiže v tej, čo už beží. Lenže obe strany ešte nenašli spoločnú reč. Ide o prozaický problém, keď jedna strana ponúka menej, ako žiada tá druhá.

Hráči majú chcieť 5000 eur na hlavu za každý zápas, pričom by bolo jedno, či vyhráme 4:0 v Anglicku, resp. prehráme s Maltou. Zväz údajne ponúka 100 000 eur na mužstvo za výhru a 30 000 eur za remízu, pričom hráči by dostali z toho polovicu hneď a druhú až vtedy, ak by sa kvalifikovali, čiže vlastne SFZ by chcel zopakovať systém odmeňovania z minulej kvalifikácie.

Aký je v tom rozdiel? Keďže býva nominovaných 23-24 hráčov, mužstvo by vlastne chcelo cca 120 000 eur na každý zápas bez ohľadu na výsledok, čo bude spolu približne 1,2 milióna eur na kvalifikáciu, ak by sme hrali baráž, zrejme ešte viac. Každý pravidelný reprezentant by tak dostal cca 50 000 eur za kvalifikáciu, za predpokladu, že sa splnia ich údajné podmienky.

Keďže je už teraz jasné, že nevyhráme každý zápas, pričom pri triezvom počítaní asi ešte aj nejaké body stratíme, zväzová ponuka, pri predpokladaných výsledkoch, je niečo viac ako polovica toho, čo majú chcieť hráči. Pričom ak by sa do Ruska nepostúpilo, hovoríme o štvrtinovej sume, no a to je teda poriadny finančný rozdiel.

No tu sa musíme zastaviť a hlavne zamyslieť. Prečo sa vôbec pri reprezentácii rozprávame o finančnom zisku? Nemá byť náhodou tou najväčšou odmenou to, že hráč má vôbec možnosť obliecť reprezentačný dres? Ak má reprezentácia stáť na peniazoch, potom je to začiatok jej konca.

Nebudeme teraz naivne tvrdiť, že hráči by nemali nič dostávať, ale zas je otázne, či ich požiadavka stojí na reálnych slovenských futbalových základoch. Hoci sa platy v našej lige nezverejňujú, úplne s čistým svedomím konštatujeme, že priemerný mesačný plat hráča v slovenskej lige ani zďaleka nedosahuje 5000 eur, čo je odmena, akú by mali chcieť reprezentanti za zápas. Prekvapení by sme boli z toho, ak by sa našli vôbec tri kluby v našej lige, kde by priemerný plat presiahol spomínanú hranicu, pričom nedáme ruku do ohňa za to, že nejaký taký klub vôbec na Slovensku je. S prémiami možno, s fixnými platmi ťažko, resp. tesne.

Samozrejme, klubová a reprezentačná scéna je niečo iné, ale pokladnica SFZ má stále bližšie k našej lige, ako popredným svetovým zväzom, resp. tým z druhej vlny. Síce po Eure je plnšia, ale ak chceme aby slovenský futbal napredoval, nemôžeme takto plytvať na tých, ktorým 5000 eur bytostne nechýba, resp. ich živia iní, ku ktorých sa dostali aj vďaka národnému tímu.

Za hráčsku kabínu vyjednávajú určite jej lídri, pričom práve tým by malo byť jedno, či dostanú o pár tisíc eur viac, pretože pri všetkej úcte, to je u nich, ako sa hovorí, na dve kávy. Na jednu asi nie. No a tí mladší, ktorým by to tak jedno nebolo, zas sa, dúfajme, na to pozerajú tak, že som v reprezentácii, čo mi môže pomôcť k prestupu do elitných klubov a vysoko nadštandardnému príjmu.

Veríme, že sa obe strany rýchlo dohodnú. Pokojne nech hráči tých 5000 eur na zápas dostanú, ale len vtedy, ak sa postúpi, pretože potom pritečú do zväzovej pokladnice milióny eur, čiže by bolo z čoho dať. Lenže ak sa nepostúpi, hráčska požiadavka na 5000 eur nemá pevné základy, v tom prípade by naozaj stačila polovica. No hlavne v budúcnosti už neriešme podobné veci takýmto spôsobom, zvlášť nie v rozbehnutej kvalifikácii. Treba sa sústrediť plne na zápasy, aby nás nejaký psychický výpadok nepostihol počas zápasu, resp. niekde v 95. minúte...