Main Content

Tím Európy v roku 2020? Menej Slovákov, viac mladíkov

piatok, 30. september 2016 09:28 | Autor: Dávid Lech

Tím Európy v roku 2020? Menej Slovákov, viac mladíkov
Tím Európy v roku 2020? Menej Slovákov, viac mladíkov | zdroj: © TASR

Tím Európy sa na obnovenom Svetovom pohári 2016 postaral o obrovskú senzáciu. Je otázne či bude štartovať aj na plánovanom SP 2020, no napriek tomu sme sa zamysleli nad tým, ako by mohla vyzerať európska zostava na ďalšom veľkolepom podujatí.

V bráne opäť s Halákom?

Výber Európy sa tento rok spolieha na skvelé výkony Slováka Jaroslava Haláka, ktorý by vo výbere nemal chýbať ani o štyri roky neskôr ako 35-ročný ostrieľaný harcovník. O post tímovej jednotky by mal bojovať s Dánom Frederikom Andersenom, ktorý tento rok prišiel o nomináciu len kvôli zraneniu. Na post tímovej trojky je adeptov hneď viacero - súčasná trojka Tímu Európy, 24-ročný Nemec Philipp Grubauer, rovnako starý Lotyš Kristers Gudlevskis či skúsený nemecký brankár Thomas Greiss.

Obrancovia

Do výberu Tímu Európy v roku 2020 sa určite nedostanú súčasní zadáci Zdeno Chára a Mark Streit, ktorí už teraz vo veku 39 a 38 rokov patria medzi dvoch najstarších hráčov na turnaji. Priestor na ľade by mali pred Christianom Ehrhoffom a Dennisom Seidenbergom dostať mladší hráči. Lídrom defenzívy by mal byť nepochybne Roman Josi, ktorý v 26 rokoch patrí medzi opory. Do hry by sa mali dostať aj dvaja obrancovia hrajúci na pravú stranu – Švajčiar Yannick WeberKorbinian Holzer. V európskom výbere by nemala chýbať ani slovenská dvojička Andrej SekeraMartin Marinčin. O miesto v zostave by sa mali pobiť taktiež dve mladé vychádzajúce hviezdy švajčiarskej defenzívy Dean Kukan a Mirco Müller. Medzi náhradníkov by sa mohol radiť Švajčiar Luca Sbisa, ktorý na tohtoročnom Svetovom pohári plní rolu siedmeho obrancu.

Útočníci

V útoku už nebude môcť zrejme rátať so starnúcim Mariánom Gáboríkom, Mariánom Hossom či Michailom Grabovskim. Miesto v zostave si podľa všetkého nenájdu ani Thomas Vanek a Pierre-Edouard Bellemare. Nahradiť spomínaných hráčov by mala ale nová mladá krv. Prvé dve elitné formácie by mohli z pozície centra viesť Anže Kopitar Leon Draisaitl. Potrebné skúsenosti do tímu by mal vniesť Frans Nielsen a o pozíciu štvrtého centra by mohli zviesť súboj Slováci Marko Daňo Martin Réway. Na krídelných pozíciách by nemali chýbať Tomáš Tatar, Mats Zuccarello a Nino Niederreiter. Výrazné oživenie by mohlo prísť od mladíkov Kevina Fialu, Nikolaja Ehlersa a Patricka Bjorkstranda. O potrebný dôraz by sa zas mohol postarať Francúz Antoine Roussel, Rakúšan Michael Raffl či Dán Lars Eller.

Štyri roky sú pochopiteľne dlhá doba a v tomto článku sme nevedeli kalkulovať s mladíkmi, ktorí len čakajú na draft do NHL. Napríklad taký Adam Ružička, veľký slovenský talent, bude mať v čase najbližšieho Svetového pohára 21 rokov. Zo ďalších Slovákov by v roku 2020 mohli hrať v profilige aj perspektívni Christian Jaroš, či Peter Cehlarík. Otázne je,

Bude vyzerať Tím Európy v roku 2020 takto?

Brankári: Jaroslav Halák (Slovensko, 35), Frederik Andersen (Dánsko, 30), Philipp Grubauer (Nemecko 28).

Obrancovia: Roman Josi (Švajčiarsko, 30), Yannick Weber (Švajčiarsko, 32), Korbinian Holzer (Nemecko, 32), Andrej Sekera (Slovensko, 34), Martin Marinčin (Slovensko, 28), Dean Kukan (Švajčiarsko, 27), Mirco Müller (Švajčiarsko, 25).

Útočníci: Anže Kopitar (Slovinsko, 33), Leon Draisaitl (Nemecko, 24), Frans Nielsen (Dánsko, 36), Marko Daňo (Slovensko, 25), Martin Réway (Slovensko, 25), Nino Niederreiter (Švajčiarsko, 28), Tomáš Tatar (Slovensko, 29), Mats Zuccarello (Nórsko, 33), Kevin Fiala (Švajčiarsko, 24), Nikolaj Ehlers (Dánsko, 24), Patrick Bjorkstrand (Dánsko, 25), Lars Eller (Dánsko, 31), Michael Raffl (Rakúsko, 31), Antoine Roussel (Francúzsko, 30).

Možné náhrady:
Brankári: Thomas Greiss, Kristers Gudlevskis
Obranca: Luca Sbisa
Útočníci: Tomáš Jurčo, Michael Grabner, Mikkel Boedker, Tobias Rieder, Zemgus Girgensons, Sven Andrighetto