Main Content

Musí nastať definitívny koniec dohody medzi áčkom a 21-tkou

sobota, 24. september 2016 14:33 | Autor: Filip Chudý

Musí nastať definitívny koniec dohody medzi áčkom a 21-tkou
Musí nastať definitívny koniec dohody medzi áčkom a 21-tkou | zdroj: © TASR

Nominácie áčka a 21-tky na októbrové dôležité zápasy sa blížia. Niektorých hráčov by potrebovali oba výbery, no prednosť musí dostať áčko, aby sa neublížilo slovenskému futbalu.

Komentár Filipa Chudého

Na začiatku tvorby súčasnej 21-tky, ktorú prevzal Pavel Hapal, sa zrodila dohoda o tom, že Ján Kozák do nej nebude siahať, no jediným hráčom, ktorého si z nej zoberie, je Ondrej Duda. Táto dohoda bola viac-menej dodržaná, keďže hráči z 21-tky sa dostali do áčka iba vtedy, keď tá nemala súrne kvalifikačné povinnosti.

Lenže treba povedať, že táto dohoda v tejto chvíli už stráca zmysel. Ba ak by sa dodržala aj pri najbližších nomináciách, ktoré budú čoskoro zverejnené, potom by už išla vyslovene proti slovenskému futbalu.

Dohoda sa zrodila aj preto, aby 21-tka mala čo najlepšie vyhliadky na postup na európsky šampionát. Možno povedať, že to splnilo účel, pretože skôr budú traktory z neba padať, ako by naši mladíci prišli o postup do Poľska. Veď teoreticky nemusia už ani prstom pohnúť. Ak totiž Holandsko nezíska plný počet bodov z domáceho zápasu proti Turecku a následne z toho na Cypre, postupujeme bez ohľadu na naše výsledky. Ak by aj Holanďania vyhrali oba, nám stačí doma proti Bielorusku alebo následne z Turecka jediný bod. A ten pri všetkej úcte k súperom musí naša 21-tka uhrať hoc aj v trochu pozmenenom zložení.

Aj keď sa hovorí, že posledný krok je najťažší, tento už je tak krátky, že ho naši chlapci musia prejsť aj s kŕčom v nohe. Samozrejme, neradno situáciu podceniť, no zas sa treba pozrieť na vec aj v spojitosti s celým slovenským futbalom.

Postup 21-tky by bol síce pekný, ale kvalifikácia na MS 2018 v Rusku má oveľa väčší význam, či už športový, ale aj finančný. No a tá sa pre nás nezačala dobre, pričom vôbec nemyslíme len inkasovaný gól od Anglicka v nadstavenom čase. Aj preto budú nasledujúce októbrové zápasy, zvlášť proti priamym súperom v boji o postup, mimoriadne dôležité. Lenže stabilný káder, ktorý nás ťahal celú minulú kvalifikáciu sa rozpadol a musíme ho plátať.

Slovensko má obmedzené hráčske možnosti, preto ak nám vypadne na niektorej pozícii viac hráčov naraz, máme problém, aktuálne je tak na stopérskom poste. Keď sa pozrieme na možnosti, tak tie najreálnejšie okrem Salátu sú v 21-tke. Ak by sme potrebovali len jedného stopéra, potom v poriadku, do 21-tky sa siahať nemusí, lenže potrebujeme minimálne dvoch. Zranil sa aj Duda, čiže nemáme alternatívu k Hamšíkovi, ktorú musíme hľadať a najskôr ju nájdeme v 21-tke. Bol zranený Weiss, vypadol Stoch, potrebujeme krídla. V 21-tke máme hráča „krídelnej“ holandskej ligy, tak prečo ho nevyužijeme?

Aktuálne naše áčko potrebuje siahnuť do 21-tky, preto by tak aj malo urobiť, nech je dohoda akákoľvek. Seniorská reprezentácia predsa musí mať prednosť pred tou mládežníckou. Tým nehovoríme, že sa má 21-tka rozobrať bez rozmyslu a hráči z nej len sedieť v áčku na lavičke. Ale ak je reálny predpoklad, že hráča z 21-tky áčko aspoň nejako využiť môže, hráč má byť v áčku, hoc by nakoniec ani nehral.

Vo vyspelých futbalových krajinách je bežné, že seniorské reprezentácie si berú hráčov z 21-tky podľa potreby, pričom ich 21-tky dokončievajú kvalifikácie s úplne inými hráčmi, akými ich začali. Ak totiž nejaký hráč dorastie kvalitou na áčko, ide doň, pričom takto by to malo fungovať opäť aj u nás, lebo to tak fungovalo. Napríklad Stoch prešiel do áčka doslova počas tréningu. Reprezentačný zraz začal v 21-tke, Weiss st. ho ale povolal na tréning, tam sa ukázal a bol v áčku. Vtedajší tréner Boris Kitka bol vlastne rád, lebo 21-tka splnila účel, ktorým je pripraviť hráčov na seniorskú reprezentáciu. Najprv sa totiž musí pomôcť áčku, až potom 21-tke atď., hierarchia je snáď jasná.

Hráči z áčka do 21-tky sa vrátiť môžu, ba nech ide na ME do 21 rokov 2017 hoc aj Ondrej Duda, aby sme mali čo najväčšiu silu, ale nech sa tak stane len vtedy, ak by to nekolidovalo s povinnosťami áčka. Takúto dohodu medzi áčkom a 21-tkou treba proste zrušiť a už nikdy ju neobnovovať.