Main Content

Analýza zápasov Roland Garros: Sobotňajšie zápasy (VII.)

piatok, 27. máj 2011 21:58 | Autor: M M

Analýza zápasov Roland Garros: Sobotňajšie zápasy (VII.)
Analýza zápasov Roland Garros: Sobotňajšie zápasy (VII.) | zdroj: MM pre Sport7, foto SITA

V sobotu, 28. mája, pokračuje druhý grandslamový turnaj roka zvyšnými zápasmi tretieho kola. V mužskej časti pavúka sa predstaví aj Rafael Nadal či Andy Murray. Z porcie ôsmich súbojov vám prinášame analyzu troch z nich.

Ivan Ljubičič (37-CRO) – Fernando Verdasco (16-ESP)   
Štart: sobota, 28. mája, nie pred 14:30

Chorvátsky veterán Ivan Ljubičič nastúpi na duel tretieho kola proti nasadenému Španielovi Fernandovi Verdascovi.
Dvadsaťsedemročný Verdasco by v prípade postupu vyrovnal svoje maximum z parížskych dvorcov. Vo štvrtom kole tu hral aj v rokoch 2007 až 2010. Boj o zlepšenie postavenia začal v prvom kole výhrou nad Juanom Mónacom 3:1 na sety (6:2, 7:5, 4:6, 6:4). Verdasco bol v zápase lepší. Pomer víťazných úderov bol 60-20,síce spravil o 22 nevynútených chýb viac, ale stačilo to. V druhom kole si zmeral sily s Belgičanom Xavierom Malissem. Zdolal ho podobne ako Mónaca v štyroch setoch (4:6, 6:3, 7:6 (k 5), 6:1). Nastrieľal sedem es a percentuálna úspešnosť získaných loptičiek po druhom servise bola až 71 % (24 z 34).

Ivan Ljubičič, bývala svetová trojka (k 1. máju 2006), nastúpil v prvom kole proti Indovi Somdevovi Devvarmanovi, v druhom Samovi Querreymu. Oba zápasy vyhral 3:0. V úvodnom dueli turnaja ho zdobila vysoká percentuálna úspešnosť v hre na sieti (79 %) a počet fiftínov získaných po prvom podaní bol tiež na slušnej úrovni (76 %). Hoci prišiel raz o podanie, súpera dokázal brejknúť štyrikrát a po setoch 6:4, 6:3 a 6:4 postúpil. Jeho druhým vyzývateľom bol spomínaný Sam Querrey. Prvý set získal v tajbrejku ku 2, zvyšné dva pomerom 6:4, 6:4. Počas celého stretnutia pustil protivníka len k jednej jedinej možnosti na brejk, aj tá zostala nevyužitá. Hoci sa do prvého podania trafil len v 53 %, úspešnosť získaných fiftínov po ňom bola až priam neuveriteľných 95 % (stratil len päť lôpt).

Pre oboch hráčov bude akiste veľkou motiváciou aj pravdepodobný super vo štvrtom kole. Rafael Nadal hrá totiž proti chorvátskemu kvalifikantovi Antoniovi Veićovi, momentálne až 237. hráčovi sveta.

Náš tip: Fernando Verdasco zvíťazí (1,50)

  Dôvera: 75 % 

Alejandro Falla (Q, 120-COL) – Lukasz Kubot (Q, 122-POL)
Štart: sobota, 28. mája, nie pred 14:30

Veľmi prekvapujúco sa v treťom kole stretnú dvaja kvalifikanti. Kolumbíjčan Alejandro Falla a na druhej strane kurtu bude stáť Poliak Lukasz Kubot.
Zápas, v ktorom mal podľa papierových predpokladov hrať Nicolas Almagro (11.) proti Florianovi Mayerovi (20.) bude v uplnej réžii. Dvadsaťsedemročný rodák z Bogoty, Falla, vyradil v prvom kole favorizovaného antukára Potita Staraceho. Prvé dejstvo získal v tajbrejku ku dvom, oba ďalšie už vyhral zhodne  6:1. Počas celého zápasu zaznamenal pri 26 nevyhútených chybách 34 víťazných úderov.  V ďalšom kole ho čakala dvadsiatka turnaja Florian Mayer. V prvom sete ťahal za kratší koniec (4:6). Ostatné tri už vyhral (7:6, 6:1 a 6:2) a postúpil do tretieho kola, čo je momentálne jeho turnajovým maximum.

Lukasz Kubot je 29-ročný poľský tenista, v rebríčku najvyššie na 41. mieste (k 12. aprílu 2010). Momentálne sa ale nachádza až 122. priečke. V prvom kole senzačne vyradil obrovského favorita Nicolasa Almagra, hoci prehrával 0:2 na sety (2:6, 3:6). V ďalšej časti hry ukázal zlepšený herný prejav a po dvoch víťazných tajbrejkoch doviedol zápas do rozuhodujúcej piatej sady. Tú vyhral 6:4, hoci už bol “brejk dole” a prehrával 0:3. Počas stretnutia zaznamenal 75 víťazných úderov, čo bolo o šesť viac ako super. Na svojom konte ale aj 58 nevynútených chýb. V druhom kole narazil na Argentínčana Carlosa Berlocqa. Vyhral v troch setoch (6:3, 7:6, 6:3).

V dnešnom zápase očakávame vyrovnaný priebeh, ak však bude Lukasz Kubot hrať v pohode, mal by duel zvládnuť
Náš tip: Lukasz Kubot zvíťazí (1,75)

  Dôvera: 70 % 

Mardy Fish (10-USA) – Gilles Simon (18-FRA)
Štart: sobota, 28. mája, nie pred 14:30

Domáci francúzsky tenista Gilles Simon vyzve najvyššie postaveného Američana v rebríčku Mardyho Fisha. Aj napriek horšiemu postaveniu je favorit osemnásty nasadený tenista.

Mardy Fish, strieborný medailista z aténskej dvojhry, dosahuje dnešným zápasom svoje maximum na French Open. Nie je vyhláseným antukárom. V prvom kole si poradil s Brazílčanom Ricardom Mellom 3:1 na sety (6:2, 6:7 (k 11), 6:2, 6:4). Nastrieľal 12 es. Najrýchlejšie podanie letelo rýchlosťou 209 km/h. Okrem toho si pripísal aj 47 víťazných úderov a zaslúžne postúpil do druhého kola. Tam ho už čakal náročnejší oriešok – Robin Haase. Tentoraz už tajbrejk neprehral a v prvom sete ho vyhral ku jednej. V ďalších dvoch Haaseho prevýšil a vyhral 6:2 a 6:1. Nekazil veľa, na svojom konte mal 28 nevynútených chýb.

Naopak, Simon v oboch zápasoch pustil súperovi vždy po jednom sete. V prvom kole ho “daroval” Michaelovi Russellovi (2. set – 4:6) a v nasledujúcom krajanovi Jérémymu Chardymu (1. set - 4:6). Dva sety navyše by však nemali prehovoriť do zápasového výkonu. Počas zápasu proti Chardymu zaznamenal len 24 nevynútených chýb a 25 víťazných úderov. Toto je štýl Simonovej hry, nevyplýva z toho, že by bol slabší.

Očakávame, že domáci fanúšikovia povedú Gillesa za postupom do štvrtého kola.

Náš tip: Gilles Simon zvíťazí (1,52)


  Dôvera: 85 %