Main Content

Kozák stojí pred ťažkým rozhodnutím, ktoré môže ovplyvniť kvalifikáciu

utorok, 20. september 2016 11:31 | Autor: Filip Chudý

Kozák stojí pred ťažkým rozhodnutím, ktoré môže ovplyvniť kvalifikáciu
Kozák stojí pred ťažkým rozhodnutím, ktoré môže ovplyvniť kvalifikáciu | zdroj: © TASR

Reprezentačnému trénerovi sa pomaly začína rozpadávať dlhé roky stabilná defenzíva, na ktorú nadväzujú aj ďalšie posty v základnej zostave. Ján Kozák bude musieť pri nahrádzaní ukázať výborný cit na hráčov.

Komentár Filipa Chudého

Ak sa zachová zvyklosť, už začiatkom budúceho týždňa spoznáme nomináciu na kvalifikačné zápasy v Slovinsku a doma so Škótskom. Hádam netreba zdôrazňovať, akú budú mať tie stretnutia dôležitosť. Môžeme po nich zabrať smer Rusko, resp. sa od neho výrazne vzdialiť. Preto im treba prikladať patričnú váhu a nominácia je prvým a zároveň veľmi dôležitým krokom.

No Ján Kozák sa teraz môže zapotiť ešte viac, ako to bolo pred zápasom s Anglickom. Síce nebude meniť tretinu kádra, lenže skladanie základnej zostavy môže byť ešte ťažšie. Najväčším problémom sa javí zloženie defenzívy, vylúčenie Martina Škrtela nám totiž narobí viac problémov, ako by sme chceli.

Nemôže za to len kapitán tímu, ale aj nové skutočnosti, ktoré zrejme výrazne naštrbili Kozákove plány. Zranil sa totiž Norbert Gyömbér, ktorý Škrtela dobre nahradil proti Anglicku, lenže ak sa potvrdia prvotné lekárske predpovede, nielen októbrové reprezentačné zápasy sú preňho pasé. No a otáznik visí aj nad Jánom Ďuricom, pretože ho vraj vyšetruje FIFA.

Zohratá obrana bola základom našich úspechov už v minulej kvalifikácii, preto aktuálny zásah do nej nedáva optimizmus, zvlášť teraz, keď nás čaká zrejme kľúčový dvojzápas celej kvalifikácie. Vychádza to totiž tak, že Kozák možno bude musieť hodiť do vody nové meno, aj keď pri jednom variante nemusí.

V tejto chvíli to vyzerá tak, že Kozák môže byť nútený presunúť Hubočana do stredu obrany, čiže na miesto, na ktorom hráva v klube. Lenže týmto krokom by presunul plátanie zo stredu na ľavý kraj defenzívy, no stred obrany má väčšiu prioritu. Máme síce Šventa, na ľavej strane obrany vyskúšaného, ale vždy mu tam niečo chýbalo, čo je logické, keďže v kluboch dlhšie hráva krídlo. A ak by išiel Švento do obrany, kto na krídlo? A takto by sme mohli pokračovať. Proste jeden posun v zostave otvára ďalšie otázky.

Treba si tiež uvedomiť, že hráme dvojzápas v priebehu štyroch dní, pričom už máme vyskúšané, že ísť dvakrát s tou istou zostavou nie je z fyzického hľadiska dobré, navyše treba počítať s ďalšími zraneniami, prípadne trestami. Z toho jasne vyplýva, že každý post treba mať zdvojený a v hlave trénera musia byť dopredu aj základné zostavy na oba zápasy. No to bude pre Kozáka ťažké, keďže ani ďalší reprezentanti nie sú úplne fit a v kluboch vynechávajú zápasy.

Veľa bude záležať aj od dĺžky trestu pre Škrtela, no v každom prípade Kozák potrebuje stopéra, najlepšie dvoch. Ak by sme totiž vychádzali len z nominácie na Anglicko, zostal už len Štetina, stále v reprezentácii na stopérskom poste neodskúšaný. A Kozák nehádže hráčov do vody v zlomových zápasoch, takto by musel.

Z toho dôvodu sa priam pýta, aby si Škriniar nevychutnal oslavy postupu 21-tky, ale bol alternatívou v áčku minimálne na lavičke. No a keďže zobrať dvoch stopérov naraz 21-tke by bola hlúposť, namiesto Niňaja by mal byť v užšom kádri opäť aj Saláta, jediný stopérsky náhradník v nominácii na Anglicko. Nie je čas experimentovať, Saláta je s tímom zohratý, navyše žiadny ďalší reálny kandidát ani nie je.

Aj pri ďalších postoch sa Kozák trochu zapotí, pretože zranenia a slabšia herná vyťaženosť robia svoje, ale tu zároveň veríme, že situácia sa za necelé tri týždne otočí k lepšiemu, pretože ak nie, radšej ani nepomyslieť.

V každom prípade Kozák bude musieť urobiť ťažké rozhodnutia, pretože niečo iné je vymeniť hráčov z lavičky a niečo úplne iné tých nahradiť tých zo základnej zostavy. Pevne veríme, že Kozákove rozhodnutia budú správne, pretože od nich bude závisieť vývoj celej kvalifikácie a tiež nálada v slovenskom futbale na jeseň 2016 a vlastne aj následne minimálne celú zimu.