Main Content

Predstavujeme dejisko finále LM: Wembley Stadium

piatok, 27. máj 2011 20:00 | Autor: Jakub Vaverka

Wembley Stadium
Wembley Stadium | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto google.com

Sobotňajšie finále tohtoročnej edície prestížnej Ligy Majstrov medzi Barcelonou a Manchestrom United sa odohrá na Britských ostrovoch v Londýne. Táto ostro sledovaná akcia však nezavíta na Stamford Bridge, či Emirates Stadium, ale na slávne Wembley, na ktorom sa zvyknú hrávať len a len významné zápasy.

Prestíž Webley zdôrazňuje fakt, že nepatrí žiadnemu londýnskemu veľkoklubu. Za jediný domáci futbalový tím sa môžu považovať reprezentanti Albionu, ktorí tu nastupujú v dôležitých zápasoch kvalifikačných skupín. Mimo to Wembley často hostí aj atraktívne priateľské stretnutia, samozrejme len v prípade, ak na Ostrovy zavítajú tie najzvučnejšie reprezentácie na čele s Argentínou, Brazíliou, či Španielskom.

V londýnskom kolose sa okrem reprezentačných zápasov hráva každý rok finále domáceho pohára FA Cupu a tiež baráže nižších súťaží. Wembley je s kapacitou 90 000 divákov druhý najväčší európsky štadión, hneď po barcelonskom Nou Campe. Počtom krytých miest je však tento anglický futbalový chrám najväčší na svete.


Starý štadión Wembley

Prvé zmienky o takzvanom „Wembley rekreačnom parku“ sa datujú už do roku 1880. V tej dobe sa tu nachádzali ihriska na kriket a futbal, rôzne bežecké dráhy, chodníky, no aj fontána. Od roku 1924, kedy bola ukončená výstavba prvého štadiónu, sa na Wembley organizovali tisíce významných športových ale aj nešportových udalosti, ktoré lákali masy divákov. V roku 2000 Angličania prestarnutý  štadión zbúrali a okamžite začali s výstavbou novej dominanty Londýna. Stavbárske práce trvali až do roku 2007, no konečný výsledok bol ohromujúci.



Finále Ligy Majstrov nie je jedinou významnou športovou akciou, ktorá sa tu bude v najbližšom období konať. Budúci rok sa totiž v Londýne uskutoční letná olympiáda a môžete hádať, na ktorom mieste sa odohrá futbalová časť tohto športového sviatku.

Celková čiastka za výstavbu tohto architektonického skvostu atakuje hranicu  778 miliónov libier, no Anglická futbalová asociácia je už sú už teraz presvedčená, že jej peniaze boli investované výhodne.

O Wembley v bodoch
Domáce tímy: futbalová a rugbyová reprezentácia Anglicka
Kapacita: 90 tisíc na futbal, 80 tisíc na americký futbal, 105 tisíc na kocerty, 72 tísic na atletiku
Majiteľ štadiónu: Anglická futbalová asociácia
Cena: 778 miliónov libier