Main Content

Vráťme sa do profesionálnych koľají

pondelok, 5. september 2016 12:36 | Autor: Jakub Mihálik

Vráťme sa do profesionálnych koľají
Vráťme sa do profesionálnych koľají | zdroj: © TASR

V akokoľvej ťažkej pozícii sa reprezentácia nachádza, musí zachovať profesionalitu pre dobro celého tímu.

V 55. minúte včerajšieho zápasu Slovensko – Anglicko som si do poznámok k zápasu napísal: „Škrťo bude rád, že dohral zápas.“ Priznávam, zakríkol som to. Ospravedlňujem sa. O dve minúty neskôr bolo jasné, že ho nedohrá. Nie kvôli tomu, že by naňho rozhodca poľoval. Kvôli tomu, že prílišnou osobnou motiváciou chcel Anglicku ukázať, že hoci ho už nechceli, stále má na najvyššiu svetovú úroveň. Červená podľa niektorých nemusela prísť, ale mohla aj oveľa, oveľa skôr. Výziev k vychladnutiu mal náš kapitán dosť. Nedal si pozor, jeho chyba. K tomuto verdiktu sa už netreba vracať. A všetci zainteresovaní, vrátane našich hráčov by to mali akceptovať, nie ukrivdene hľadať vinníka v inom. Tak to totiž robia profesionáli.

V uplynulých týždňoch sa mi zdá, že sa profesionalita okolo reprezentačného tímu trochu vytratila. Profesionál neprepiera na verejnosti svoje frustrácie z nedostatku hracieho času. Profesionál, ktorý chce existovať v reprezentácii s ďalšími profesionálmi, neobhajuje druhého profesionála na úkor svojho trénera. Profesionálny moderátor sa nedá pohltiť „krčmovými“ rečami z tribún a nepoloží neprofesionálne otázky. A profesionálny tréner neodpovedá v podobnom krčmovom duchu.



VIDEO: Kozák vybuchol po prehre s Anglickom. Odniesol si to Hlavena z RTVS!

Vo vypätých situáciách sa ukazuje, kto na čo má. Rozumiem, že celá reprezentácia je zrazu pod tlakom. Úspech zväzuje ruky a národ, ktorý sa za predošlé dva roky dosť navnadil, očakáva, že zázraky bude táto malá futbalová krajina ponúkať ako na bežiacom páse. A ak vám pod týmto tlakom nohy podpília ďalšie skutočnosti, ako menšia kabínová revolta a zúženie už aj tak úzkeho kádra zdravotnými problémami, je len otázkou času, kedy človek vykypí. Najmä človek s Kozákovým temperamentom.

Ale nenechajme sa tým pohltiť. Pán tréner Kozák udivoval svojou profesionalitou v uplynulých dvoch rokoch neustále. Verím, že je toho schopný aj naďalej. Treba veriť, že vie ukočírovať svojich hráčov, aby sa viac ako na sociálne siete sústredili na dobro reprezentácie. Treba veriť, že novinári dokážu na pár minút zahodiť za hlavu svoju osobnú fanúšikovskú frustráciu a pôsobiť ako profesionáli. Treba veriť, že zápas s Anglickom a všetko, čo ho obkolesovalo, nebol začiatkom pádu „kozákovskej éry“ tak, ako to bolo po onej tlačovke Weissa pred rokmi. Treba veriť, že to bol len výtlk na ceste k ďalším úspechom. Treba veriť Slovensku.