Main Content

Kvalifikáciu (u)hrajme na Hamšíka!

sobota, 3. september 2016 16:55 | Autor: Filip Chudý

Kvalifikáciu (u)hrajme na Hamšíka!
Kvalifikáciu (u)hrajme na Hamšíka! | zdroj: © TASR

Leto prešlo rýchlo nielen školákom, ale aj našim futbalovým reprezentantom, pretože už štartuje nová kvalifikácia. Čo v nej musíme urobiť, aby sme postúpili do Ruska? Uhrať ju na Hamšíka...

Komentár Filipa Chudého

Ani sme sa nenazdali a už štartuje kvalifikácia na MS 2018. Tá minulá nám priniesla veľa radosti, ba dalo by sa povedať, že vlastne len tú. Veď od začiatku sme nasadili postupové tempo, keď už po prvých šiestich víťazstvách sme vedeli, že postup do Francúzska nám proste nemôže uniknúť. Preto horší záver kvalifikácie s bilanciou 1-1-2 sme s úsmevom na perách akosi prehliadli, veď postup všetko zakryl. No treba si otvorene povedať, že ak túto kvalifikáciu začneme s takou jesennou bilanciou, ako sme tú minulú pred rokom na jeseň skončili, svetový šampionát sa nám výrazne vzdiali.

Nie každý si to uvedomuje, no oba postupy na vrcholné podujatia sme uhrali s výslednou bilanciou 7-1-2. Preto ak by sme zopakovali na jeseň bilanciu 1-1-2, čo vzhľadom na náš program nemožno úplne vylúčiť, postup do Ruska by nám v roku 2017 zachránili už asi len víťazstvá. Samozrejme, dalo by sa postúpiť cez baráž aj s trochu horšou bilanciou, no ešte sa nestalo, aby pri tomto systéme kvalifikácie bol niekto barážovo druhý s menej ako 17 bodmi. Dáni nazbierali v bojoch o Brazíliu 2014 16 bodov, no spomedzi druhých boli najhorší a hrať baráž nemohli.

Vieme, že začať počítať body už pred kvalifikáciou je trochu predčasné, keďže sa môže stať všeličo, čo situáciu môže pozmeniť, a to k ľahšiemu aj ťažšiemu variantu. Lenže majme na pamäti, že ak to neuhráme minimálne na Hamšíka, rozumej na toľko bodov, aké on nosí číslo na drese, s Ruskom nás bude spájať iba plynovod a nie krásne futbalové leto 2018.

Matematicky má síce každé víťazstvo rovnakú hodnotu, v skutočnosti to proti Anglicku o niečo väčšiu. Priamo do Ruska totiž postúpi iba víťaz skupiny, pričom práve kolíska futbalu je našim najväčším súperom o túto pozíciu. Samozrejme, nie je to 50 na 50, Angličania sú trochu väčší favorit, veď si stačí pozrieť ich bilanciu v ostatných kvalifikáciách, ale nemáme sa ich prečo báť, porazili sme už väčšie futbalové kalibre, ako je Anglicko.

Nedeľný duel veľa napovie, ale ešte o ničom nerozhodne. No lepšie je kvalifikáciu začať tromi bodmi, ako žiadnym. Možno aj bod bude nakoniec dobrý, čo sa ukázalo na Eure, či už proti Anglicku, resp. aj proti Walesu, kde sme ho odmietli...

Reprezentácia sa síce počas leta zmenila, ale len na lavičke náhradníkov, v základnej zostave sa nezmenilo prakticky nič, ak teda nerátame zranených. Naše najväčšie zbrane nám zostali a ak chceme byť úspešní, musíme ich opäť použiť. Čiže vytiahnuť slovenské srdce a mať hlad po ďalšom úspechu. Nemôže sa zopakovať situácia po MS 2010, ak sa zopakuje, nemáme šancu.

Opäť budeme veľmi potrebovať našu zohratú defenzívu, pevný stred poľa, šikovné krídla a v neposlednom rade nášho najlepšieho hráča Mareka Hamšíka, ktorý je v najlepších futbalových rokoch. Keď sme napísali, že kvalifikáciu musíme uhrať minimálne bodovo na Hamšíka, tak sa k tomu najskôr dopracuje tak, že budeme hrať na Hamšíka. Ten aj na Eure ukázal, čoho je schopný medzi najlepšími hráčmi Európy. Ak by sa k tomu pridal ešte aj nejaký gólový útočník, o postup sa báť nemusíme.

Taktiež budeme potrebovať aj majstrovstvo realizačného tímu na čele s Jánom Kozákom, pretože nemusí to ísť tak hladko, ako v minulej kvalifikácii. No môže, ale na to bude treba aj dvanásteho hráča, ak sa teda ten na tribúny dostane/dostaví...

Je úplne jasné a oprávnené, že očakávania slovenskej verejnosti budú teraz väčšie. Aj z toho dôvodu bude táto kvalifikácia ťažšia, ako tá minulá. No prajme si len jedno, aby sme na jej konci mohli konštatovať, že mám ponúkla veľa krásnych nezabudnuteľných chvíľ. Ak tomu tak bude, postup do Ruska nám neujde.