Main Content

Prestupové leto 2016 bolo aj letom veľkých návratov

piatok, 2. september 2016 16:09 | Autor: Jakub Vaverka

Prestupové leto 2016 bolo aj letom veľkých návratov
Prestupové leto 2016 bolo aj letom veľkých návratov | zdroj: © TASR

Máme za sebou letné prestupové obdobie 2016, v ktorom sme boli svedkami množstva zaujímavých prestupov. Či už prekvapivých, očakávaných, rekordných alebo predražených. Leto 2016 si však zaslúži aj iný prívlastok - leto návratov.

Začalo to španielskym útočníkom Alvarom Moratom, ktorý zažil fantastický ročník v Juventuse Turín a o jeho služby sa už počas Euro 2016 bilo veľké množstvo veľkoklubov. On sa však rozhodol pre návrat do Realu Madrid, i keď vedel, že s presadením sa do základnej zostavy to bude mať veľmi náročné. Prvé týždne nového ročníka načrtávajú, že sa rozhodol správne a pod koučom Zidaneom by mohol napredovať.

V Nemecku sa návratom roka stal comeback zlatého chlapca Maria Gotzeho  z Bayernu Mníchov do Borussie Dortmund. Nie všetci fanúšikovia BVB vítali „Judáša“ s otvorenou náručou, ale reakcia drvivej časti fanúšikovskej základne Os bola naladená pozitívne. Spomenúť možno aj Matsa Hummelsa, ktorý sa vrátil do svojho materského Bayernu Mníchov, i keď jeho transfer z Dortmundu je označovaný za zradu.

Comebackom označujeme aj prestup Paula Pogbu z Juventusu Turín do Manchestru United. Red Devils ho svojho času pustili do Turína zadarmo, späť prestupoval za vyše 100 miliónov eur a stal sa najdrahším futbalistom na svete. United však na jeho dresoch k dnešnému dňu zarobil už takmer dvojnásobok, a teda sa na premrštenú sumu veľký dôraz nekladie.

Nastolený trend nedávno skončeného prestupového obdobia dokonal v Deadline Day brazílsky stopér David Luiz. Najdrahší stopér v histórii futbalu, ktorý posledné dva roky obliekal dres parížskeho PSG prehlásil, že hrať francúzsku ligu v Paríži je ako hrať FIFU na najnižšej úrovni. Rozhodol sa pre návrat do Chelsea, v ktorej má podľa vlastných slov nedokončenú prácu, a kde ho fanúšikovia vždy zbožňovali.

Málokedy sa stáva, že sme svedkami toľkých návratov veľkých futbalových mien do svojich niekdajších klubov. Väčšinou sa hráč vráti do klubu „svojho srdca“ buď na staré kolená, keď už svoju kariéru pomaly končí, alebo sa v drvivom percente prípadov do tímu, v ktorom zanechal najväčšiu stopu nevráti nikdy. Od Gotzeho a Luiza budú fanúšikovia požadovať minimálne také výkony, ako predtým, keď odchádzali. Pogba, Morata či Hummels zas môžu svojmu staronovému zamestnávateľovi dokázať, že ho nemal nikdy predať.