Main Content

Až 12 klubov Premier League zlomilo v lete klubový prestupový rekord

štvrtok, 1. september 2016 16:58 | Autor: Jakub Vaverka

Až 12 klubov Premier League zlomilo v lete klubový prestupový rekord
Až 12 klubov Premier League zlomilo v lete klubový prestupový rekord | zdroj: © TASR

Letné prestupové obdobie prinieslo niekoľko zaujímavých a predovšetkým drahých transferov. Až 12 z 20 tímov anglickej Premier League zlomilo počas posledných mesiacov svoj klubový prestupový rekord.

Portál 90min.com sa zameral na prestupové rekordy klubov z Anglicka, iba osem tímov kupovalo lacnejšie ako v minulosti. K prekonaniu svojich rekordov boli blízko aj Everton (Bolasie) a Tottenham (Sissoko), ale nakoniec historické tabuľky neprepisovali.

Začíname nováčikom Burnley FC. Tím, ktorý každý favorizuje na zostup priviedol Stevena Defoura za 7,5 milióna libier, čo bol najdrahší prestup v histórii klubu. Túto hranicu však do konca leta ešte prekonala írska posila BFC, reprezentant Jeff Hendrick, ktorý Clarets posilnil za 10,5 milióna. Ďalším tímom v zozname je Hull City, Tigre kúpili za historických 13 miliónov libier anglického záložníka Ryana Masona z Tottenhamu Hotspur.

 Aj ďalší už bývalý hráč Spurs sa postaral o prepísanie rekordu. Skúsený Nacer Chadli sa stal najdrahším futbalistom v histórii West Bromwichu Albion, prišiel za 13 miliónov libier. Svoj rekord zlomil aj Sunderland, ktorý priviedol za 13,6 milióna Didera N´Donga. Ten sa po prestupe na Stadium of Light vyjadril, že ide o najkrajší deň jeho života.

Prestupový rekord Watfordu toto leto postupne zlomili Isaac SuccessRoberto Pereyra z Juventusu Turín. Argentínčan The Hornets stál 15 miliónov libier. Už v úvode leta prepisovali historické tabuľky v Bournemouthe, prišiel Jordan Ibe z Liverpoolu za 15M.  Po vrecku sa poriadne pľasli aj vo Walese, Swansea poslala Atléticu Madrid za Borju Bastóna 15,5 milióna.

Prestupovou bombou v Southamptone bol príchod Sofianea Boufala z LOSC Lille, o ktorého sa zaujímalo hneď niekoľko veľkoklubov.  Saints zaplatili 16 miliónov.  Najdrahším hráčom v histórii West Hamu United sa stal André Ayew, ktorý prišiel zo Swansea za rovných 20 miliónov libier. Vo veľkom nakupoval aj londýnsky Crystal Palace. Klubový rekord najprv zlomil Angličan Andros Townsend, ktorého následne predbehol belgický kanonier Christian Benteke z Liverpoolu (32 miliónov).

História sa prepisovala aj u anglického majstra Leicestru City. Líšky nechceli stratiť kontakt s bohatými klubmi na čele, preto prestupový rekord postupne zlomili Nampalys MendyAhmed Musa, aby úplnu senzáciu spôsobil Islam Slimani zo Sportingu Lisabon, za ktorého Foxes zaplatili 30 miliónov libier. Na záver je tu samozrejme príchod Paula Pogbu z Juventusu Turín do Manchestru United za 105 miliónov, ktorý sa stal najdrahším nielen v histórii United či anglickej ligy, ale aj v histórii celého futbalu.