Main Content

Nedopusťme reprezentačné déjà-vu!

pondelok, 29. august 2016 11:10 | Autor: Jakub Mihálik

Nedopusťme reprezentačné déjà-vu!
Nedopusťme reprezentačné déjà-vu! | zdroj: © TASR

Necháme si druhý impulz k vzostupu slovenského futbalu za šesť rokov pokaziť individuálnymi spormi?

Komentár Jakuba Mihálika

Keď slovenská futbalová reprezentácia dosiahla historický úspech postupom do osemfinále na MS 2010, partia trénera Vladimíra Weissa sa javila ako najlepší kolektív za posledné roky. Všetci fanúšikovia milovali trénera, tréner miloval svojich hráčov, hráči svojich fanúšikov a Zväz financie, ktoré tento trojzubec priniesol. 

Avšak netrvalo dlho a reprezentačná idylka sa rozpadla. Prvý impulz vyšiel zo šatne, v ktorej údajne nastali nezhody. Chytili sa toho médiá, ktoré rozhodili trénera, tréner rozhodil aj zvyšok šatne a tá svojimi výkonmi aj výsledky v ďalšej kvalifikácii. Ako domček z karát popadalo všetko v enormne rýchlom čase. 

Hovorí sa, že z histórie sa máme poučiť. Preto chcem vyzvať ľudí okolo súčasnej reprezentácie, aby sa naozaj poučili. Nepáčia sa mi totiž až nápadne podobné náznaky, ktoré sledujeme v uplynulých hodinách či dňoch. Opäť menší rozbroj v kabíne -> vytváranie rôznych táborov -> mediálne prepieranie -> neželaná publicita -> rozpad. 

Takýto scénar by sme rozhodne nechceli vidieť v prípade úspešného tímu z Eura 2016. Famózna kvalifikácia a dobré výkony na Eure totiž môžu byť len začiatkom novej éry slovenského reprezentačného futbalu. Bolo by priam až trestuhodné, ak by sme si druhý impulz k futbalovému rastu za uplynulých šesť rokov, nechali pokaziť menšími roztržkami jednotlivcov. 

Neviem, kto mal v spore Stoch – Kozák pravdu. Ani ma to veľmi nezaujíma. Každý, kto sa pohybuje okolo futbalu vie, že tréner má vždy posledné slovo, nie hráč. Spýtajte sa Joea Harta. Má sa teraz kabína Manchestru City vzbúriť, lebo si Pep Guardiola robí veci po svojom? V tak profesionálnom prostredí, akým je Anglicko, by to hráčom ani nenapadlo. 

Netreba si posielať odkazy cez médiá a sociálne siete. Treba si vysvetliť veci z očí do očí. Treba si uvedomiť hierarchiu osobností v rámci reprezentácie. Tak, ako sú naši futbalisti, tréneri a realizačný tím profesionálmi na ihrisku a v kabíne, treba byť profesionálmi aj mimo neho. Treba sa spojiť pre dobro reprezentácie.