Main Content

TOP 10 hráčov v NHL za uplynulý týždeň (6.)

sobota, 20. marec 2010 12:37 | Autor: TASR

TOP 10 hráčov v NHL za uplynulý týždeň (6.)
TOP 10 hráčov v NHL za uplynulý týždeň (6.) | zdroj: SITA

Opäť je tu sobota a to znamená, že tu máme našu rubriku Top 10 hráčov za posledných sedem dní, ktorú pre vás pripravuje Michal Ščepán. V rebríčku sa nachádza po odmlke opäť aj meno jedného slovenského hokejistu.

10. Phill Kessel - Toronto Maple Leafs

Nenájdete veľa hráčov, čo vedie skoro všetky klubové štatistiky. Takýto hráč, je ale určite Phill Kessel. Americký reprezentant stihol odohrať ešte iba 59 zápasov, ale aj tak kraľuje vo svojom klube v počte gólov (27), bodov (50), striel(263),  víťazných gólov(5) a gólov v presilovke (8).  Kessel odohral štyri zápasy za sedem dní a vyťažil z nich štyri góly a jednu presnú prihrávku. Najviac mu vyšiel zápas proti Edmontonu, keď skóroval dva krát a pridal aj asistenciu. Toronto, ako najdrahší hokejový klub v NHL, okupuje samotné posledné miesto vo svojej konferencii a má aj najhoršie skóre  na východe v pomere 189 :236. Cez leto, tak budú mať v jednom z najhokejovejších miest na svete o čom rozmýšlať. V Toronte sa proste takéto sezóny odpúšťajú len veľmi ťažko.

9. Ilya Bryzgalov - Phoenix Coyotes

Pred niekoľkými týždňami sme písali akú výbornú sezónu zažíva tento 29 ročný brankár. Bryzgalov, ale naďalej pokračuje v spanilej jazde tohoto ročníka a rázne vedie svoj Phoenix do play off. Ruský gólman ťahá šesť zápasovú viťaznú šnúru a ťaží z toho celý tím. Okrem toho má na svojom konte už osem zápasov bez inkasovaného gólu a vedie túto veľmi obľúbenú štatistiku. Bryzgalov tento týždeň vygumoval Carolinu, keď neikasoval ani raz, k tomu pridal dve výhry nad Tampou Bay a Floridou. V troch zápasoch dostal len štyri góly a s úspešnosťou 95,1 nedal svojím súperom žiadnu šancu. Coyotes sa veselo pohybujú na štvrtej priečke v západnej konferencii a zo ziskom 93 bodov sa už nemusia báť, že im sezóna skončí v polovici apríla. Pravdupovediac, keby Bryzgalov nezažíval najlepšiu sezónu v kariére, ťažko by sme Phoenix hľadali tak vysoko.
 
8. Paul Stastny - Colorado Avalanche

Colorado hralo v minulej sezóne absolútne mizerne a preto je skôr prekvapením, ako vysoko sa po celú sezónu drží. Paul nenosi meno svojho slavného otca nadarmo a stále viac dokazuje svoje hokejové kvality. Po olympíjskej prestávke bodoval 24ročný center v každom z deviatich zápasoch, ktoré odohral a dovedna pozbieral 16 bodov. V minulom týždni nastúpil na tri zápasy a s bilanciou tri góly a tri asistencie môže byť nadmieru spokojný. Jedno ale možno o mladom Stastnom neviete. Paul je totižto túto sezónu expert na vhadzovania, keď absolvoval druhý najväčší počet tejto hernej činnosti. A nie je to len náhoda, veď vyše polovicu bully, na ktoré nastúpil (50,3 %) vyhral. V tomto ukazovateľovi mu patrí v celej NHL tretia priečka. Nuž Paul sa rozhodol nezaostávať za svojím zatiaľ slávnejším otcom. Jeho bodový strop v jednej sezóne má hodnotu 78 bodov a pri terajších 70 sa pravdepodobne dočkáme nového maxima.

7. Jonas Hiller - Anaheim Ducks

Švajčiarsky brankár je momentálne asi najväčšia hviezda zo svojej krajiny, aspoň čo sa hokeja týka. Celkom dobre to ukázal aj na ZOH vo Vancouveri, kde by hokejisti s helvétskym krížom na hrudi, bez neho asi vela vody nenamútili. Návrat do kolotoča NHL mu však vôbec nevyšiel a až tento týždeň opäť predvádzal to, čo sa od neho v Anaheime očakáva. Bohužiaľ päť zápasová šnúra bez víťazstva tesne po olympiáde, s najväčšou pravdepodobnosťou znamená, že Ducks sa do play off nepozrú. Nič ale neni definitívne stratené a zvlášť v hokeji nie. Za merané obdobie odchytal Hiller tri zápasy a dva z nich doviedol do víťazného konca. Víťazstvá sú to však o to cennejšie, že Hiller získal skalp dvoch najlepších tímov západnej konferencie. Za úspešnosť zásahov 95,1 % by sa nehanbil asi žiadny brankár, rovnako ani za priemer 1,68 gólu na zápas. Hiller zlikvidoval 97 zo 102 striel a dal tak ešte aspoň poslednú malú nádej Anaheimu na vyraďovaciu časť. Momentálne strácajú hráči Ducks osem bodov na postupovú osmičku a k dispozícií majú ešte trinásť duelov. Uvidíme či sa táto stíhacia jazda skončí šťastne...


6. Brooks Laich - Washington Capitals

Možno bude niekto prekvapený zaradením tohoto útočníka do nášho rebríčku, ale nie je to len posledných sedem dní, ktorým za to môže ďakovať. Na druhej strane povedzme si pravdu, vo Washingtone sa body zbierajú predsa len lepšie ako hocikde inde. Od 12. marca odohral Laich štyri zápasy a dokázal z nich vyťažiť pekných šesť bodov. O to krajších, že štyri z nich získal za góly do siete Tampy Bay, Chicaga a proti Floride sa trafil hneď dva krát. Kanadský rodák môže byť všeobecne s touto sezónou maximálne spokojný, veď už teraz si zlepšil svoje bodové aj gólové maximum z minulej sezóny. Zaujímavé je aj to, že jedenásť zo svojich 24 gólov, ktoré doteraz vsietil, dokázal Laich dosiahnuť v presilovej hre. Do konca základnej časti zostáva odohrať ešte v priemere jedenásť zápasov a tak si Brooks Laich môže ešte zveľadiť svoje osobné štatistiky. Budeme veľmi zvedaví, či dokáže na svoje dobre výkony nadviazať aj vo vyraďovacích bojoch.

5. Martin Brodeur - New Jersey Devils

Absolútny rekordér v počte víťazstiev a čistých kont, akoby nestarol. Mnohí ho považujú za najlepšieho brankára všetkých čias a treba povedať, že právom. Táto brankárska kanadská ikona má na konte už 12 sezón, v ktorých zaznamenal 35 a viac víťazstiev. V práve skončenom týždni sa Brodeur opäť ukázal v tom najlepšom svetle. Devils odohrali tri stretnutia a všetky vyhrali, pričom ani raz nedostali viac ako dva góly. New Jersey sa stretli dva krát s Pittsburghom a raz narazili na Boston. Veterán, ktorý 6. mája oslávi už 38 rokov celkovo dosiahol 94,8 % úspešnosť zásahov a výborný priemer 1,67 gólu na zápas. Za svoj chrbát pustil iba päť z 97 striel a v tejto sezóne nastúpil už na neuveriteľných 65 duelov. Mimochodom žiadny iný brankár neodchytal viacej stretnutí v tomto ročníku ako práve Brodeur. Nie je teda pochýb o tom, že Martin je hlavnou príčinou úspechu svojho klubu, v ktorom strávil celú svoju fenomenálnu kariéru.



4. Marián Gáborík - New York Rangers

Po raketovej prvej polovici sezóny, sa Gáborík už nedrží v prvej trojke kanadského bodovania, ale stále istí prvú desiatku z jej posledného miesta. Bohužiaľ ani túto sezónu nie je trenčiansky odchovanec stopercentne zdravotne v poriadku, ale naďalej hrá a bojuje so svojim tímom o postup do play off. Neobyčajne rýchle pravé krídlo pozbieralo v minulom týždni šesť bodov, ale v dvoch zo štyroch zápasov vôbec nebodovalo. Jeho dva góly a štyri asistencie pomohli Rangers k dvom výhram a bohatý klub z New Yorku to má stále viac nahnuté. Aktuálne stráca na posledné postupové miesto tri body a len výborný záver sezóny by mu pomohol do vyraďovačky. Otázne je, či partia okolo Maja Gáboríka, má ešte dostatok síl na vyvrcholenie  základnej časti. Každopádne držíme nášmu hokejistovy všetky palce…Na dosah má určite aj svoje bodové maximum v NHL zo sezóny 07 / 08, kedy zakončil ročník v drese Wild z 83 bodmi.



3. Pekka Rinne - Nashville Predators

Country klub, ako zvyknú prezývať Predators, miera do vyraďovacích bojov ! Samozrejme ešte zostáva odohrať približne jedenásť zápasov, ale Nashville hrá vo veľkej pohode a nemal by si nechať újsť nadstavbovú časť. Po zimnej olympiáde vyhrali hráči Predators šesť z ôsmich duelov a veľkú zásluhu na tom má fínsky brankár Rinne. V poslednom týždni si Pekka viedol absolútne bezchybne, keď odchytal štyri zápasy, z toho dva na nulu a všetky dokázal vyhrať. Jedine Philadelphia dokázala potrápiť Rinneho až do samostatných nájazdov, ale ani tam sa nenechal rozhodiť. S priemerom gólu na zápas 1,22 a s úspešnosťou zákrokov 95,6 % bol jednoznačne najlepším gólmanom posledného týždňa. Pekka Rinne krúti ešte iba svoju druhú sezónu ako jednotka, tak uvidíme či pomerne málo skúseností nebude v play off rozhodujúce.

2. Nicklas Backstrom - Washington Capitals

Celkom nenápadne sa tento mladučký Švéd derie do čela kanadského bodovania. Aktuálne figuruje už na treťom mieste so ziskom 87 bodov. Backstrom je zatiaľ iba tretím hráčom, čo dokázal pozbierať viac ako 55 asistencií v každej zo svojich prvých troch sezón v NHL. Pred ním sa tým môžu popýšiť iba dvaja hokejisti a to Wayne Gretzky a Peter Šťastný. V skutku exkluzívna spoločnosť, čo poviete…
Center z hlavného mesta USA vykorčuľoval na ľad v minulom týždni štyri krát. V prvom zápase sa ešte bodovo nepresadil, ale v ďalších troch stihol pozbierať pekných sedem bodov. Tri góly a štyri asistencie pomohli Washingtonu k dvom výhram a jednej prehre po predĺžení. Capitals vedú s osembodovým náskokom celú ligu, pričom vo východnej konferencii dominujú ešte viac s 15 bodovým trhákom. Uvidíme, či sa v play off niekomu podarí zastaviť tento dobre zabehnutý stroj.

1. Jason Pominville - Buffalo Sabres

Tento kanadský hokejista pozbieral v minulom týždni najviac bodov a k tomu pridal dnes v noci ešte aj hattrick do siete Tampy Bay. Pominville nastúpil za posledných sedem dní do štyroch stretnutí a v každom sa dokázal bodovo presadiť. Pri prehrách svojho tímu s Detroitom a Minnesotou dva krát asistoval, neskôr proti Atlante strelil gól, ale Buffalo taktiež nedokázalo vyhrať. Dnes v noci už pravé krídlo z Buffala zobralo všetko do vlastných rúk a spomínaným hattrickom rozhodol o výhre nad Lightning v pomere 6 : 2. Celkovo tak Jason nazbieral osem bodov za štyri góly a rovnaký počet asistencií, čím si udržal výborný dvojbodový priemer na zápas. 27 ročný útočník však vyniká ešte jednou veľmi dôležitou vecou pre svoj klub a to, že od konca sezóny 05/06 nevynechal Pominville ani jeden zápas. Drží tak momentálne najdlhšiu sériu v Buffale.