Main Content

Kozák vs. Stoch

piatok, 26. august 2016 16:21 | Autor: Filip Chudý

Kozák vs. Stoch
Kozák vs. Stoch | zdroj: © TASR

V najnovšej nominácii reprezentačného trénera Jána Kozáka sa nielenže Miroslav Stoch nenachádza, ale už sa asi ani v žiadnej nachádzať nebude. Čo to môže znamenať pre slovenský futbal?

Komentár Filipa Chudého

Reprezentačný tréner Ján Kozák sa rozhodol nenominovať Miroslava Stocha na zápas s Anglickom, pričom otvorene povedal, že si nevie predstaviť ďalšiu spoluprácu s ním, a to pre verejne nešpecifikovaný dôvod. To sú základné a známe fakty.

Na začiatok treba povedať, že nie je správne, aby sa veci nepomenovali pravým menom hneď v zárodku. Na jednej strane je logické, že SFZ nechce v spojitosti so svojou výkladnou skriňou kauzy, ale takto vlastne jedna vznikla, pričom ešte aj s dohadmi, čo je zrejme najhoršia kombinácia.

Miroslav Stoch údajne vulgárne urazil v lietadle na spiatočnej ceste Jána Kozáka. Namiesto takýchto dohadov radšej mala vyjsť oficiálna správa, v ktorej by sa všetko ozrejmilo, aj trest pre hráča. Pre futbalovú verejnosť by to bolo akceptovateľnejšia cesta a lepšia aj pre slovenský futbal. Samozrejme, netreba dopodrobna citovať Stochove slová, ak teda niečo povedal, keďže táto verzia sú len dohady. Hoci človek si vie domyslieť, čo mohlo vyjsť zo Stochových úst. Niektoré „vybrané“ slová má totiž radšej a už ho vo svete aj „preslávili.“

Na jednej strane sa dá pochopiť frustrácia hráča. Veď Stoch odohral na Eure len sedem minút, čiže druhý najmenší počet z našich hráčov z poľa, pričom nielen on čakal, že ich dostane viac. Hneď po Eure sme napísali, že ich mal dostať viac. Lenže to ho v žiadnom prípade neospravedlňuje, aby vulgárne ventiloval svoju zlosť na osobu, ktorá o tom rozhodla. Ak to chcel nejako slovne riešiť, potom s trénerom medzi štyrmi očami.

O tom, že Stoch futbalovou kvalitou do reprezentácie patrí, o tom sa nemusíme ani baviť, to je jasné každému na čele s Kozákom. Lenže mať kvalitu na trávniku, to nestačí, minimálne rovnako dôležitá je aj kvalita mimo trávnika, pričom v tejto zložke Stoch výrazne zaostáva. Ak totiž chcete dosiahnuť úspech, disciplína musí byť aj v kabíne. Reprezentácia nie je nejaký holubník. Kto teda uprednostní klub, nemá v reprezentácii čo robiť, kto sa nevie správať ako tímový hráč a nerešpektuje vodcu, ten v nej tiež nemá čo robiť.

Či bude Stoch reprezentácii chýbať, na to dá odpoveď až budúcnosť. Ale ak by hral stále tak, ako aktuálne hrá vo Fenerbahce, potom nemáme toľko dobrých hráčov, že by sme si mohli povedať, že jeho absenciu v nejakom momente nepocítime.

Je preto veľká škoda, že chlapec to nemá v hlave uložené tak, ako vie nohami ovládať loptu. Šancí, teraz myslíme tých ľudských, dostal naozaj dosť, lenže nedokázal ich využiť, vždy si to nejakým ďalším prúserom pokašlal.

Záleží už len na Stochovi, či sa jedného dňa ešte do reprezentácie vráti. A hoci to už zrejme nebude pod Kozákom, nič to nemení na veci, že bude musieť mentálne dozrieť, aby mohol byť pre slovenský futbal prospešný tak, ako by sme potrebovali.