Main Content

Kozák v reprezentácii nič šokujúce nespravil, len myslí na budúcnosť

streda, 24. august 2016 12:20 | Autor: Filip Chudý

Kozák v reprezentácii nič šokujúce nespravil, len myslí na budúcnosť
Kozák v reprezentácii nič šokujúce nespravil, len myslí na budúcnosť | zdroj: © TASR

Prvá tohtosezónna nominácia reprezentačného trénera Jána Kozáka vyvolala vo futbalovom národe rôzne polemiky, vo veľkej miere negatívne. Nie, Kozák sa nezbláznil, práve naopak, všetky ťahy má premyslené.

Komentár Filipa Chudého

Slovenským futbalom aktuálne hýbe prvá nominácia Jána Kozáka v tejto sezóne. Značná časť ju považuje za šokujúcu, niektorí sa pýtajú, či je Kozák normálny, no reprezentačný tréner vlastne urobil len to, čo po Eure avizoval. Slovenskú reprezentáciu omladil, ale zároveň zachoval jej kostru, preto nemožno hovoriť, že by sa niečo také nečakalo.

Pri brankároch sa vedelo, že zrejme jeden z troch tridsiatnikov vypadne a jeho miesto zaujme asi Dúbravka, hoci ak by si ten po polročnej pauze nenašiel klub, bolo by to zaujímavejšie... Z užšieho kádra vypadol Mucha, a to v žiadnom prípade nie pre výkonnosť. Je verejne známe, že jeho syn mal vážne zdravotné problémy, že jeho rodina žije v Anglicku. Takto bude môcť Mucha využiť reprezentačné prestávky nazvime to rodinne. Kozák nevylúčil s Muchom spoluprácu, ale povolá ho len vtedy, keď ho bude potrebovať ako jednotku. Čiže v prípade, že Kozáčik bude mimo a pri jeho náhradníkoch si reprezentačný tréner nebude úplne istý. Mucha výkonnosť nestratí, keď bude horieť, reprezentácii pomôže.

V obrane tiež nenastali nečakané veci. Práve v nej máme najviac tridsiatnikov, čiže tam sa dalo najviac omladzovať. Lenže Škrtel, Ďurica, Hubočan patria do základnej zostavy, a tak sa dal vymeniť vlastne len Saláta. Ten je síce stále o niečo lepší a bude aj lepší v horizonte dvoch rokov, ako hráči, ktorí ho vystriedali, lenže v horizonte štyroch rokov už asi nie, no a práve to je čas, keď sa budú meniť aj spomínaní hráči základnej zostavy, čo sa týka aj Pekaríka, ktorý bude mať za chvíľu 30 rokov. Preto je potrebné, aby prichádzala nová krv, ktorá sa za ten čas pripraví. Pauschek, Štetina, Holúbek, po konci v 21-tke Niňaj, Škriniar a zopár ďalších spolu s Gyömbérom, takto nejako bude vyzerať slovenská defenzíva za štyri roky.

Ani v strede poľa sa nikto z hráčov základnej zostavy nevymenil, keďže Weiss a Hrošovský chýbajú „iba“ pre zranenie. Stoch hráčom základnej zostavy nebol, ale to je samostatná kapitola... Možno trochu na hrane bol už vzhľadom na vek Pečovský, ale keďže chýba Hrošovský, Kozák asi nechcel začať kvalifikáciu v základnej zostave s niekým novým. Greguš a navrátilec Kiss už síce niečo odohrali, ale prvý menovaný si aktuálne hľadá miesto v FC Kodaň a druhý tu dlhšie nebol, hoci v Haugesunde hrá výborne. Mierne prekvapilo povolanie Považanca, ale v pozitívnom zmysle. Švento sa udržal v kádri ešte pre svoju univerzálnosť, ale tiež už začína byť na hrane, tesne za ňou sa ocitol Tesák. Ak sa ľaváci Kubík a Holúbek ukážu dobre, Švento sa MS 2018 v reprezentácii dočkať nemusí.

Do útoku sa vrátil Sylvestr, čo je úplne logické, keďže zo strednej generácie slovenských útočníkov ako jediný reálne pripadal do úvahy. Zreľák, jediný kandidát z mladšej, je zas zranený. Tu v budúcnosti návrat nejakého tridsiatnika vzhľadom na slovenské hrotové možnosti nevylučujeme, ale len pri plnom zdraví a zápasovej kondícii.

Ak si nomináciu našej reprezentácie zhrnieme, vlastne nič úplne šokujúce sa nestalo, ani v súvislosti so Stochom, veď z toho už nikto nie je prekvapený... Tretina kádra sa síce vymenila, ale kto si lepšie pozrie menoslov hráčov, ten zistí, že v základnej zostave sa nezmenilo nič. Tá bude aj v nasledujúcej kvalifikácii  hrávať v prakticky totožnom zložení. Jedinou zmenou je to, že sa znížil vekový priemer národného tímu a začnú sa pripravovať náhrady za dlhoročné opory, ktoré po MS 2018 začnú možno trochu húfnejšie z národného dresu odchádzať.