Main Content

Zázračný chlapec nečakanou hviezdou Realu Madrid. Zapíšte si meno Marco Asensio

pondelok, 22. august 2016 09:14 | Autor: Timotej Gašper

Zázračný chlapec nečakanou hviezdou Realu Madrid. Zapíšte si meno Marco Asensio
Zázračný chlapec nečakanou hviezdou Realu Madrid. Zapíšte si meno Marco Asensio | zdroj: © TASR

Ospevujú ho legendy, tréneri, hráči aj fanúšikovia. Donedávna takmer neznámy mladík zažíva azda najlepšie obdobie v kariére priamo v drese slávneho Realu Madrid. Predstavujeme 20-ročnú hviezdičku „Pusiniek“, Marca Asensia.

Takého hráča ako je on nevidíte každý deň. Bude našou prioritou udržať ho v tíme a dať mu všetko na potrebný progres,“ vyjadril sa nedávno tréner Realu, Zinedine Zidane, o stále len 20-ročnom hráčovi.

Marco Asensio Willemsen sa narodil 21.1.1996 v španielskom meste Palma de Mallorca. Druhé, trochu nezvyčajné priezvisko má Marco len v osobných dokladoch a má ho po matke, ktorá pochádza z krajiny tulipánov- Holandska.

Láska k futbalu bola vštepovaná Marcovi už od útleho veku, keďže jeho obaja rodičia boli obrovskí futbaloví nadšenci. V jednom rozhovore sa dokonca jeho matka, Maria Margaretha Willemsen, vyjadrila, že prvé meno má jej syn po známom velikánovi holandského a svetového futbalu, Marcovi Van Bastenovi.

S loptou sa miešanec holandskej a španielskej krvi po prvý krát zoznámil v prípravke domáceho klubu RCD Mallorca, kde už v nízkom veku udivoval každého naokolo. O nevídanom „zázračnom“ chlapcovi sa dozvedeli aj v kluboch ako Barcelona či Real Madrid, no vtedy to ešte mladému záložníkovi prestup neprinieslo.

Avšak v hierarchii Mallorcy sa mladík ešte ako 17-ročný prebil do B-tímu, kde postupne dostával šance ukázať sa. Po sérií oslnivých výkonov vzal vtedy tréner Jose Oltra stále len 17-ročnú hviezdičku do prvého tímu, kde sa začala Marcova ozajstná kariéra. V drese RCD odohral teenager spolu 56 duelov, v ktorých postupne upozorňoval na svoj talent.



Zobraziť fotky Marco Asensio

Keď sa o klenote zo známeho letoviska rozkríklo, záujem obnovil kráľovský klub z Madridu, ktorý tentokrát neváhal. V novembri 2014 Real Madrid získal možnú oporu do budúcnosti, ktorú si zaviazal 6-ročným kontraktom a do Mallorcy poslal 4 milióny eur. Asensio sa však do hlavného mesta nesťahoval a do konca ročníka 14/15 zotrval v kádri „Bermellones“.

V lete 2015 sa však na Santiago Bernabeu pre Marca miesto opäť nenašlo. Real ho obratom poslal na ročné hosťovanie do Espanyolu Barcelona a urobil veľmi dobre. Barcelonský klub dal do mladého ofenzívneho stredopoliara potrebnú dôveru a doprial mu XXL porciu herného času, ktorá obsahovala 37 zápasov. V La Lige vynechal len štyri stretnutia a v ostatných zápasoch sa prezentoval bilanciou 4 góly a 15 asistencií. Vysokým počtom gólových prihrávok dokázal prekonať aj hráčov ako Isco či Karim Benzema. Rovnaký počet ligových asistencií zaznamenal napríklad aj kráľ stredu poľa, Toni Kroos.

Po raketovej sezóne začali vznikať otázniky, čo s mladým Asensiom ďalej. V kádri „Merengues“ by sa natrvalo uchytil len ťažko a do úvahy spadalo len ďalšie hosťovanie alebo trvalý prestup, o ktorý mali záujem hneď desiatky klubov.

Vedenie Realu Madrid na čele s Florentinom Perézom však rozhodlo rázne a mladíkov odchod s istotou zamietlo. V lete preto nastal pre hráča aj pre klub deň „D“ - predstavenie Asensia ako novej posily „Los Blancos“. „Chceme úspechy a držať si formu. Naša filozofia je mať najlepších hráčov sveta v spojení s domácimi hráčmi a tiež produktami našej akadémie,“ povedal na začiatku oficiálnej tlačovky F.Peréz.

Dnes je veľmi špeciálny deň, kedy môžeme v našom klube privítať tohto veľmi talentovaného hráča s obrovskými kvalitami,“ velebil prezident madridského veľkoklubu 20-ročného stredopoliara.

Dôveru do mladíka vložil najmä tréner Zidane, ktorý jeho tvrdú prácu odmenil miestom v základnej zostave ako v Európskom Superpohári, tak aj v prvom ligovom stretnutí, ktoré Real odohral v nedeľu večer na horúcej pôde Realu Sociedad. V oboch spomínaných zápasoch nechal Marco všetky pochybnosti aj starosti ďaleko za hlavou a naplno ukázal svoj dar od Boha. Dva zápasy v Reale rovná sa dva góly a množstvo úžasnej práce s loptou. Ofenzívny stredopoliar dokáže hájiť post „10“ ale aj oboch krídel, čo mu dáva veľkú výhodu. Nevýhodou však bude doliečenie ofenzívnych opôr Benzemu a Ronalda, no Zidane je starý lišiak, ktorý si aj s touto situáciou určite hravo poradí.

Obliecť si dres Realu Madrid a nastúpiť popri týchto hráčoch, to je sen. Odmalička som sníval o tomto momente a teraz to je skutočné. Chcem sa najviac poďakovať mojej najbližšej rodine a tiež vedeniu Realu Madrid, že mi v klube veria. Prisahám, že v nasledujúcich rokoch dám zo seba v tomto drese úplne všetko,“ dokončil svoju reč so slzami v očiach stále len 20-ročný „zázračný chlapec“ Realu Madrid, Marco Asensio.