Main Content

Žlto-zelená sezóna plná vrcholov a pádov

streda, 25. máj 2011 16:23 | Autor: Jakub Vaverka

Žlto-zelená sezóna plná vrcholov a pádov
Žlto-zelená sezóna plná vrcholov a pádov | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Uplynulá sezóna bola pre MŠK Žilina určite nezabudnuteľná vďaka mnohým míľnikom, ktoré sa do pamäti „Šošonov“ vryli či už pozitívnym alebo negatívnym spôsobom. Poďme si ich zrekapitulovať...

SPANILÁ JAZDA EURÓPOU

Vďaka zisku titulu v sezóne 2009 /2010 štartovali zverenci trénera Pavla Hapala v druhom predkole Ligy Majstrov a žreb im prisúdil maltského majstra FC Birkirkara. V prvom zápase na Malte Šošoni nečakane zakopli a po prehre 0-1 vedeli, že Birkirkara bude hrať v Žiline typický „betón“. Tak tomu aj bolo. Malťania mali pred svojou šestnástkou doslova zaparkovaný autobus, no hráči nášho majstra nakoniec ukopali výhru 3-0 a postúpili do tretieho predkola.

V ňom za súpera dostali favorizovaný Litex Loveč. Prvý zápas sa hral v Bulharsku a Žilina vďaka gólu Majtána vybojovala remízu 1-1. V domácej odvete bola Žilina favoritom, no Litex sa ujal vedenia 1-0. Potom však zaúradoval faktor Ceesay a razom bolo 3-1 pre jediného slovenského zástupcu v tejto prestížnej lige. Pod Dubňom sa začali oslavy, keďže bolo jasné ,že celú jeseň bude hrať MŠK v Európe. Prišiel žreb 4.predkola, alebo inak povedané play-off, v ktorom Šošoni vyfasovali za súpera českého majstra Spartu Praha.

„Rudí“ sa už videli v skupine, keďže sa spoliehali na takzvaný český syndróm, no žlto-zelení ukázali, že pre nich nejaké syndrómy známe hlavne z hokejových zápolení neplatia. Na Letnej slovenský majster vyhral 2-0 a doma uhral postup 1-0 a to dokonca Martin Dúbravka chytil Kladrubskému penaltu. Historický úspech Žiliny sa podaril... MŠK vstúpilo medzi brány skupinovej fázy Ligy Majstrov.

VIDEO: Skvelí fanúšikovia Žiliny na "letnej" v Prahe

 

Po žrebe vo francúzskom Nyone sme vedeli, že „Hapalovci„ hrajúci na najútlejšom štadióne v celej lige šampiónov budú hrať v F skupine s top favoritom celej súťaže londýnskou FC Chelsea, francúzskym Olympique Marseille a ruským veľkoklubom Spartakom Moskva. Prvý duel čakal na MŠK pod Dubňom proti Ancelottiho ,,Blues”. Očakávania fanúšikov slovenského majstra boli  skromné a z ihriska pod Dubňom bol občas cítiť až priveľký rešpekt z anglického majstra. Za pol hodinu svietilo na tabuli skóre 0-3 a konečný výsledok 1-4 v čase, keď Chelsea valcovala všetko, čo jej prišlo do cesty nebol až taky katastrofálny,  keďže v tomto dueli dokonca Žilinčania prestrieľali anglického giganta.

V druhom kole cestovala žilinská výprava do Moskvy na Lužniki, no umelá tráva Šošonom vôbec nesedela a prehrali až moc poľahky 0-3. Potom prišiel pravdepodobne najlepší jesenný výkon v Marseille. V tretej minúte sa Momo Ceesay predral obranou Francúzov a bol zatiahnutý za dres, no jasná penalta bola Žiline odoprená. V taktickej vojne nakoniec vyhral Olympique šťastne 1-0. Pred domácou odvetou s Olympiqeom celé Slovensko dúfalo, že na Žilinu čaká prvá výhra na európskej scéne. Realita ale bola veľmi odlišná a krutá...

V čase keď sa niektorí diváci ani nestihli poriadne uvelebiť na svojich sedačkách bol stav už 0-4 v prospech Marseille a hráči vedení francúzským majstrom sveta Deshampsom si slovenskú pôdu dokonale užívali. Konečný stav 0-7 predstavoval najvyššiu domácu prehru v histórii Ligy Majstrov.

Po lichotivej prehre 2-1 na Stamford Bridge proti B-tímu Chelsea čakal na Žilinu posledný európsky zápas v sezóne proti Spartaku Moskva, no aj napriek vedúcemu gólu Majtána v úvode druhého polčasu slovenský majster prehral 1-2.
Koniec v Lige Majstrov s hrozivým skóre, ktoré by sme neradi pripomínali znamenal pre Žilinčanov aj veľa pozitívneho. Predovšetkým skúsenosti, ktoré nadobudli rozhodne nie sú na zahodenie. Mimo to ukázali aj slovenským klubom, že cesta na výslnie európskeho futbalu nie je nemožná.

Popri účinkovaní v Lige Majstrov zverenci Pavla Hapala nezabúdali ani na Corgoň Ligu, v ktorej na jeseň kraľovali a pred zimnou prestávkou sa nachádzali žlto-zelení na čele tabuľky s náskokom šiestich bodov na druhú Senicu a dvanástich (!!!) na tretí Slovan.

ZIMNÁ PRÍPRAVA


V zime sa Šošoni zúčastnili viacerých zaujímavých sústredení. Najprv v Maďarsku, neskôr v českej Břeclavi a zimná „fuška“ im vrcholila prestížnym turnajom v Dubaji (Dubai Cup 2011) v bohatých Spojených Arabských Emirátoch (SAE). V Dubaji najprv MŠK narazila na Šachťar Donetsk (neskorší štvrťfinalista ligy majstrov) a ukrajinského majstra šokujúco rozdrvila v pomere 5-2.  Potom Žilina prehrala tesne s Al Hilal a v boji o tretie miesto žlto-zelení zdolali FC Perspepolis 3-1. Tretie miesto na tak prestížnom turnaji predpovedalo, že majster nebude mať s obhajobou titulu problém. Potom však prišli tri veľké rany. Najprv odišiel Pečalka do Izraelu, potom Oravec do Číny a nakoniec aj špílmacher Róbert Jež do Poľska. Zimné posilnenie také výrazné ani zďaleka nebolo, no to ešte Šošoni netušili, čo za jar ich čaká.

JARNÁ ČASŤ CORGOŇ LIGY


V prvom jarnom kole Žilina prehrala v Prešove, no všetci zainteresovaní si pomysleli, že Šošoni proste nemali svoj deň a ich prehra bola len akýmsi výstrelom do tmy. Výnimka však potvrdzuje pravidlo a tento duel spustil lavínu nepresvedčivých výsledkov. Spomenúť môžeme napríklad domácu bezgólovú remízu s poslednou Dubnicou alebo duel v Dunajskej Strede, kde hráči MŠK taktiež len remizovali 2-2.  Nasledovali šlágre jarnej časti...

Prvým bol duel so Slovanom. S belasými hrali Žilinčania vyrovnanú partiu, mimo to mali kopať penaltu za fauly na Ceesaya, no rozhodca Chmura tieto fauly ignoroval. Všetko vyvrcholilo 12 sekúnd pred koncom stretnutia, keď rozhnevaný žilinský „fanúšik“  napadol rozhodcu Slyška a zápas bol skontumovaný v prospech Slovana 3-0.

Žilinčania mali napriek tomuto úderu pod pás stále všetko vo vlastných rukách, no museli doma zdolať čierneho koňa súťaže “Grigovu” Senicu. Po obrovskom množstve nepremenených šancí dostali domáci lekciu z efektivity a prehrali 0-1. Šanca na titul, aj keď už len teoretická, stále žila, no definitívne dodýchala, keď už bývalý majster prehral v Dubnici 0-1 a to ešte pripomeňme, že Martin Dúbravka chytil penaltu. Šošoni si chceli pošramotenú reputáciu napraviť v Slovenskom pohári a keď zápas so Slovanom, ktorý dospel po remíze 3-3 až na penalty, žlto-zelení napokon nezvládli pochopili, že v tejto sezóne, ktorú začali tak dobre, sa im trofej neujde.

Malou no v najbližších mesiacoch možno neoceniteľnou náplasťou však je, že Žilina si ako zdolaný finalista zahrá v 3. predkole Európskej Ligy.

Žiline majú prísť v lete nemalé eurá za účasť v Lige Majstrov a všeobecne sa čakáva, že pod Dubeň zavíta viacero zvučných mien. Zatiaľ sa len veľmi opatrne skloňuje meno bývalého najlepšieho strelca Bundesligy Mareka Mintála.

Žiline a aj slovenskému futbalu by určite prospelo, ak by sa Šošoni posilnili a v budúcej sezóne boj o titul opäť zdramatizovali. Mimo to dúfame v ich úspech v Európskej lige, minimálne účasť v skupinovej fáze by náš ligový futbal opäť o kúsok posunul vpred, do vyspelej futbalovej Európy.