Main Content

Djokovič aj Schiavoneová do 2. kola

pondelok, 23. máj 2011 16:00 | Autor: TASR

Obhajkyňa trofeje Francesca Schiavoneová z Talianska suverénne postúpila do 2. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája - 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku).

Tridsaťročná päťka tohto podujatia zvíťazila v pondelňajšom zápase 1. kole singlovej súťaže na hlavnom dvorci Philippa Chatriera nad americkou štvrťfinalistkou US Open 2009 Melanie Oudinovou za 62 minút jasne 6:2, 6:0.

Za stavu 1:0 síce Schiavoneová okamžite inkasovala rebrejk, ale potom získala 4 gemy v rade. V ôsmej hre využila Talianka piaty setbal. V druhej časti si už pripisovala hry len ona. V šiestej si vytvorila dva mečbaly v rade dvoma esami za sebou a potrebovala len jednu šancu zakončiť zápas. Oudinovej sa revanšovala za vlaňajšiu fedcupovú prehru z tvrdého povrchu a zvýšila v bilancii zo vzájomných súbojov na 3:1.

Energická rodáčka z Milána sa predvlani na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska lúčila už po vstupnom zápase (s Austrálčankou Samanthou Stosurovou, vlani ju zdolala v miestnom finále), ale teraz pripomenula svoju šampiónsku formu spred tucta mesiacov. Na "winnery" vynikla jednoznačne 25:6 a predbežne si nespomenula na svoj tradičný parížsky rituál v podobe pobozkania antuky.

"Zabudla som... Alebo ešte nenastal ten správny okamih. Konám veľmi inštinktívne a asi bolo treba nechať to ešte v normále. Uznávam však, že ešte aj teraz som trochu roztrasená z návratu na ten kurt. Zdvihlo mi to adrenalín a bola som veľmi rada, že na tom dvorci opäť stojím. Je totiž perfektný a fantastický. Vzbudzuje vo mne podobný pocit ako príchod domov, keď mama človeku splní každé želanie a navodí pohodu," vyhlásila Schiavoneová na tlačovej besede a dodala: "Výkonnostné výslnie v mojej kariére možno prišlo neskoro, ale záleží aj na optike hodnotiaceho. Ja sama to tak nepociťujem."

Oudinová (88. v renkingu) po svojom druhom podaní nazbierala len 3 takto rozohrané fiftíny. Na najpomalšom podklade má v tejto sezóne skóre 1:9. Schiavoneová sa medzi najlepšími 64 stretne s Ruskou Vesnou Doloncovou. Prostredníctvom 43. účasti na podujatí "veľkej štvorky" v rade je na čele poradia medzi aktívnymi hráčkami spolu s Američankou Jill Craybasovou.


Djokovičov 40. oficiálny úspech v radeNovak DjokovičFoto:

Srbský tenista Novak Djokovič potrebuje už len 5 víťazstiev počas najbližších dvoch týždňov, aby sa premiérovo vo svojej kariére stal jednotkou svetového rebríčka ATP vo dvojhre. Zverenec Mariána Vajdu triumfoval v pondelňajšom zápase 1. kola singlovej súťaže mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája - 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku) nad Holanďanom Thiemom De Bakkerom (71.) za 92 minút hladko 6:2, 6:1, 6:3.

Ako je známe, od nedele 24-ročnému Belehradčanovi Djokovičovi stačí dokráčať na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska 2011 do finále, aby vystriedal k 6. júnu Rafaela Nadala na čele renkingu. Navyše, ak Španiel ako obhajca trofeje pri Buloňskom lesíku prehrá, Srb sa v tej chvíli automaticky - bez ohľadu na svoj výsledok - stane novým lídrom. Djokovič zatiaľ na RG nebol za semifinále, do ktorého prenikol v sezónach 2007 a 2008. Vlani sa lúčil vo štvrťfinále proti Rakúšanovi Jürgenovi Melzerovi, hoci viedol 2:0 na sety.

Od januárových melbournských Australian Open už dvojnásobný grandslamový šampión Djokovič má dovedna 40 víťazstiev bez prerušenia bez zarátania troch z Hopman Cupu 2011 miešaných reprezentačných družstiev v Perthe, ktoré podľa vzoru ATP už prestala zohľadňovať aj ITF, hoci ide o oficiálne podujatie pod jej hlavičkou. Šnúra sa začala dvoma úspechmi v decembrovom finále Davisovho pohára proti Francúzom.

Stále platí, že Srb naposledy vo dvojhre prehral 27. novembra 2010 v semifinále "výberového" šampionátu ATP World Tour Finals v londýnskej hale O2 Arene s Rogerom Federerom. Švajčiara v roku 2011 zdolal už trikrát a posunul sa pred grandslamového rekordéra z tretej na druhú priečku v hodnotení.

Djokovič sa v 2. kole stretne s úspešným zo zápasu Rumuna Victora Hanesca s domácim držiteľom voľnej karty Benoitom Pairem.

© WEBNOVINY