Main Content

Ďalšia hviezda Liverpoolu smeruje do Turecka

streda, 3. august 2016 10:46 | Autor: Timotej Gašper

Ďalšia hviezda Liverpoolu smeruje do Turecka
Ďalšia hviezda Liverpoolu smeruje do Turecka | zdroj: © TASR

Anglický Liverpool je po Martinovi Škrteľovi pripravený do tureckej Super Lig poslať ďalšieho hráča, ktorý strávil na Anfield Road takmer celú kariéru. Správu priniesli turecké média a k prestupu by malo prísť už v najbližších hodinách.

Nielen v Istanbule, ale aj v celom Turecku futbalovo dlhé roky vládol gigant Galatasaray. Klub, ktorý za minulé roky dokázal prilákať hráčov ako Muslera, Sneijder či Drogba, hľadal v domácej súťaži len ťažko premožiteľa a meno si urobil aj na európskej scéne.

V minulej sezóne sa však veľkoklubu z Istanbulu vôbec nedarilo, čo potvrdzuje nelichotivé 6.miesto v Super Lig. Vedenie si podobné fiasko neplánuje zopakovať a tak začali plány o príchode nových posíl. Zatiaľ jediným novým menom je obranca Serdar Aziz, ktorý prežil dobrú sezónu v Bursaspore a do Galatasarayu prichádza za 4,5 milióna eur.

Už onedlho by sa novou posilou mal stať aktuálny hráč Liverpoolu, Lucas Leiva. Brazílsky stredopoliar je produktom akadémie slávneho juhoamerického klubu Gremio, odkiaľ v roku 2007 prestúpil za 10 miliónov eur na Anfield Road. Defenzívny štít sa síce nedokázal prepracovať na pozíciu najväčšej hviezdy klubu, no svoju prácu si vždy dokázal urobiť a počas dlhých deviatich rokov bol pre „The Reds“ určite platnou oporou. Veľa však zmenil jeho pribúdajúci vek a tiež mierny pokles formy, ktorý ho na istý čas vyradil zo zostavy LFC. Podľa hráčových slov išlo tiež o nezhody s novým trénerom, Jurgenom Kloppom.

Ku koncu minulej sezóny sa udialo viacero zmien, ktoré mali veľkú spojitosť s výmenou trénera. Stále neviem povedať, ako sa situácia vyrieši, no teraz som na predsezónnom kempe a snažím sa udržať si dobrú formu,“ povedal Lucas pre NTVspor.

Leiva odohral v brazílskej reprezentácií slušných 24 stretnutí, no na prelome rokov 2015/2016 si nesadol so systémom Jurgena Kloppa a vypadol z herného kolotoča. S klubom od rieky Mersey sa tiež nedohodol na predĺžení kontraktu, ktorý je platný do leta 2017.

Trénerom Galatasarayu je aktuálne Holanďan Jan Olde Reikerink, ktorý v minulosti viedol hlavne mládežnícke reprezentácie Číny v kategóriách U16, U19 a U20. „Lucas Leiva je jedným z hráčov, ktorých sledujeme a chceme získať. Potrebujem do klubu skúseného záložníka a on ním je. Prebehli už aj nejaké diskusie, no nič nieje zatiaľ oficiálne,“ hovorí Jan Olde o 29-ročnom Brazílskom futbalistovi.

Lucas nastúpil v drese LFC na 315 zápasov, čo len potvrdzuje jeho skúsenosti. V aktuálnom kádri „The Reds“ by si však miesto hľadal len ťažko a preto by bol prestup dobrou voľbou pre obe strany. Turecké médiá informujú o čiastke 2,5 milióna eur.