Main Content

Takto výborne môže vyzerať zostava Borussie Dortmund. Bude to stačiť na Bayern?

utorok, 2. august 2016 12:00 | Autor: Timotej Gašper

Takto výborne môže vyzerať zostava Borussie Dortmund. Bude to stačiť na Bayern?
Takto výborne môže vyzerať zostava Borussie Dortmund. Bude to stačiť na Bayern? | zdroj: © TASR

Káder BVB prešiel počas tohto leta výraznou zmenou, ktorá znamenala nielen odchod veľkých hviezd, ale hlavne príchod viacerých veľmi zaujímavých mien. V nasledujúcom zložení sa budú „žlto-čierni“ snažiť uspieť hlavne v Lige majstrov, no určite tiež zosadiť Bayern Mníchov z ligového trónu.

Tradičný nemecký klub dokázal svoju nadprirodzenú silu v rokoch 2011-2013, kedy ovládal Bundesligu a v Európe si vypracoval pozíciu giganta. Neskôr však prišli odchody hlavných opôr a forma klubu upadala. Pred rokom sa tímu ujal Thomas Tuchel s prísľubom, že BVB vráti dôstojnosť a úroveň. Skalopevná obrana a úderná ofenzíva zariadila Dortmundu postup až do semifinále Európskej ligy a v domácej súťaži skončili „Tuchelovci“ hneď za Bayernom.

Od začiatku aktuálneho prestupového obdobia Borussia zbrojí ako o život, o čom svedčí už 8 nových hráčov v kabíne. Aj keď Signal Iduna Park opustili veličiny ako Hummels, Gundogan či Mkhitaryan, klubové vedenie našlo za každého z nich kvalitnú náhradu.

Priestor medzi troma žrďami by mal strážiť talentovaný Švajčiar Roman Burki, ktorý pred rokom odsunul na lavičku dlhoročnú oporu a autoritu klubu, Romana Weindelfellera, ktorému aktuálne patrí post dvojky, no šance dostáva v pohárových súťažiach.

Do obrany prišli dvaja futbalisti z Pyrenejského polostrova a to Marc Bartra a Raphael Guerreiro. Obaja majú nemeckému futbalu čo ponúknuť a zatiaľ čo skúsenejší Bartra má miesto v zostave takmer isté, 22-ročný Portugalec sa o svoj herný čas bude musieť biť s lišiakom Marcelom Schmelzerom. Defenzívna línia BVB bude okrem nových posíl vystužená aj stálicami ako Sokratis, Ginter, Bender alebo Lukasz Piszczek.

Keďže Borussia zvykla hrávať v rozostavení 4-2-3-1, neočakáva sa nič iné ani v nasledujúcom ročníku. Záložnú dvojicu dlhé roky obohacoval kúzelník Ilkay Gundogan, ktorý ale už oblieka dres manchesterských „Citizens“. Novou tvárou sa stal Sebastian Rode, ktorý si nedokázal vydobyť priestor v Allianz Arene. Zaujať môže tiež len 20-ročný Mikel Merino, ktorého Dortmund dotiahol za necelé 4 milióny eur z Osasuny. Okrem Rodeho a Merina sú pripravení aj mladý talent Julian Weigl a skúsení technici Nuri Sahin, Sven Bender a Gonzalo Castro.

Azda najväčšou zmenou prešla ofenzívna časť zostavy. V minulej sezóne bol Dortmund tam kde bol hlavne vďaka galaktickej spolupráci Aubameyanga s Mkhitaryanom. Arménsky reprezentant však prežil doteraz najlepšiu sezónu vôbec a stal sa hlavným cieľom Mourinhovho „nového“ Manchestru United. Aj keď spočiatku brali fanúšikovia „Mikyho“ odchod ťažko, následné posily ich výrazne potešili. Ešte začiatkom leta BVB oznámilo príchod tureckého „zázračného chlapca“ Emreho Mora a tiež vysoko hodnoteného teenagera z Rennes, Ousmane Dembeleho. Za oboch spomínaných hráčov muselo BVB zaplatiť spolu 22 miliónov eur.

Najväčšou bombou azda celého prestupového leta sa stali príchody dvoch hviezdnych nemeckých reprezentantov. V časovom rozmedzí 24 hodín dotiahlo vedenie „žlto-čiernych“ prestupy Maria Gotzeho a tiež André Schurrleho. „Stratený syn“ prežil tri nie veľmi podarené roky v Bayerne a preto sa rozhodol pre reštart kariéry práve v Dortmunde, kde sa stal v minulosti svetovou hviezdou. Schurrle prichádza po nevydarenej sezóne z Wolfsburgu, ktorý zaň zinkasoval slušných 30 miliónov eur.

Ofenzívnu silu budú podporovať aj nový kapitán Marco Reus, Shinji Kagawa a tiež mladé pušky Felix Passlack a reprezentant USA, Christian Pulisic. Na samotný hrot útoku sa s najväčšou pravdepodobnosťou postaví rýchlik Aubameyang a chrbát mu bude kryť robustný tank Adrian Ramos.

Borussia priviedla ozaj zvučné posily, ktoré ak sa dokážu rýchlo adaptovať a zohrať, môže z toho byť kľudne druhá generácia toho najsilnejšieho Dortmundu v dejinách.