Main Content

Kozák sa zatiaľ môže pri prestupoch usmievať, len aby mu to zostalo

pondelok, 25. júl 2016 17:23 | Autor: Filip Chudý

Kozák sa zatiaľ môže pri prestupoch usmievať, len aby mu to zostalo
Kozák sa zatiaľ môže pri prestupoch usmievať, len aby mu to zostalo | zdroj: © TASR

Toto leto zmenilo klub už viac slovenských reprezentantov než zvyčajne, pričom ďalší budú nasledovať. Zdá sa, že si naši hráči zrejme celkovo polepšili, len aby to pomohlo aj reprezentácii.

Komentár Filipa Chudého

Približne tretina slovenských reprezentantov, ktorá sa zúčastnila Eura vo Francúzsku, už za prvý letný prestupový mesiac zmenila klub, pričom sa k nim pridali ďalší hráči zo širšieho kádra. Už tento počet je vyšší než zvyčajne, navyše ďalší budú tiež čoskoro meniť klubové adresy. Dalo sa to očakávať, keďže prestupové leto pre tých, čo boli tesne predtým na vrcholnom podujatí, býva často horúcejšie. No nám nemôže ísť o kvantitu, to skôr ide hráčskym manažérom, my musíme predovšetkým myslieť na kvalitu. A hoci skutočná odpoveď na to, či bude naša reprezentácia po tomto prestupovom lete silnejšia, dá až čas, môžeme sa nad tým už teraz zamyslieť.

V bráne nič nového, ak nerátame to, že Kozáčik sa Plzni pred pár dňami upísal do roku 2019. To zrejme naznačuje, že žiadny prestup sa nechystá a vážnu kariéru dochytá v tomto klube. Rovnako dlhú zmluvu v Slovane má aj Mucha, Novota o rok kratšiu. Dá sa teda povedať, že je to také čakanie, dokým sa ukáže niekto mladší, ale nikoho takého zatiaľ nevidieť.

To v slovenskej obrane nastali výrazné klubové zmeny. Stopérska dvojica sa nám presťahovala do Turecka. No kým Ďurica ide do takmer rovnako kvalitnej súťaže, Škrtel si trochu pohoršil, ale to je asi jediné mínus. Radšej totiž hrajúceho Škrtela v Turecku, ako sediaceho v Anglicku, čo sa na jeho výkonnosti v minulých mesiacoch podpísalo. Adresu menil aj Hubočan, ten by si mal teoreticky polepšiť, ale radšej počkajme, Marseille je totiž celkovo špecifické miesto. No iba ťažko čakať, že by to bolo horšie, keďže podľa nás hrávať bude. Do nového pôjde asi aj Gyömbér, klubovo si síce pohorší, ale ak bude hrávať, celkovo si môže len polepšiť. Podobná situácia je aj pri Šventovi, len s tým rozdielom, že si pohoršil pri súťaži, česká liga totiž nie je bundesliga, no ak bude hrávať, dá sa to kompenzovať.

V strede poľa to môže byť snáď len lepšie. Greguš prestúpil ešte počas Eura do FC Kodaň. Ak tam bude pravidelne hrávať aj v skupine európskeho pohára, môže výkonnostne len rásť. Pri Dudovi je to podobné, navyše krát dva, keďže ide do prestížnej bundesligy. Polepšiť si môže aj Stoch, ale len za predpokladu, že po návrate z hosťovania začne vo Fenerbahce pravidelne hrávať, ak áno, máme sa na čo tešiť. Klub úplne zmenil Mak, ale Zenit ho chcel, šancu preto určite dostane a aj ju podľa nás využije, čiže vlastne bude to uňho krok vpred. V Žiline predĺžil zmluvu Pečovský, čiže je to niečo podobné, ako sme opísali pri brankároch.

Na hrote útoku máme ticho, čo je iba logické vyústenie nášho stavu na tomto poste. Nemec si hľadá nový klub, ale v prvej fáze si ho nenašiel, ale s pribúdajúcim koncom leta si niečo nájde. No môže sa stať, že to bude neskoro vzhľadom na duel s Anglickom, ktorý tu je už za 42 dní.

Lenže ticho je aj pri iných našich hráčoch, ba dalo by sa povedať, že možno až ticho pred búrkou. Hamšík totiž ešte nepodpísal novú zmluvu s Neapolom, pričom ak nepodpíše, prestup je reálny. Okolo Weissa je tiež akosi nezvyčajne ticho. Čosi sa len mihlo pri Kuckovi, hoci ten nech pekne zostane v AC Miláno, ak ho teda bude chcieť tréner. Zmeniť adresu by mohol aj Hrošovský, hoci Plzeň ho možno pustí až vtedy, keď jej pomôže vybojovať skupinu, pri Ďurišovi to môže byť podobné, ak bude oňho záujem.

Čo sa týka širšieho kádra, v ňom si najviac polepšil doteraz Tesák, pretože žiaden náš klasický ľavý obranca nehrá aktuálne lepšiu ligu, ako je tá ruská. Za lepším ide aj Bero. Ak bude podobne žiariť aj v Turecku, do reprezentácie má dvere otvorené, inak bude na rozhraní a skôr bližšie k 21-tke. Najviac sa asi čaká na prestup Rusnáka, ktorý by mohol získať Šestákovo miesto. Ak bude hrávať pravidelne v Taliansku alebo Anglicko, potom musí byť v repre. Ale na nový klub čakajú aj ďalší.

Po necelom prvom letnom prestupovom mesiaci teda možno skonštatovať, že hráči slovenskej reprezentácie, no a tým vlastne aj celá reprezentácia, si určite nepohoršili, skôr to vyzerá tak, že si polepšili. Ale jedna vec sú lepšie kluby, druhá zas to, ako to dokážeme preniesť do národných farieb, čo je asi to, čo nás bude zaujímať najviac. Ján Kozák teda môže byť pri prestupových správach o svojich zverencoch zatiaľ viac-menej spokojný, preto treba veriť, že mu úsmev časom nezmrzne. Ak sa tak stane, môžeme sa tešiť na ďalšiu úspešnú kvalifikáciu.