Main Content

LM: žreb štvrťfinále: Arsenal v šlágri proti FC Barcelona, Beyern s Manchesterom

piatok, 19. marec 2010 15:53 | Autor: TASR

LM: žreb štvrťfinále: Arsenal v šlágri proti FC Barcelona, Beyern s Manchesterom
LM: žreb štvrťfinále: Arsenal v šlágri proti FC Barcelona, Beyern s Manchesterom | zdroj: SITA

Štvrťfinále tohtosezónnej edície futbalovej Ligy majstrov ponúkne okrem iného aj dve reprízy finálového stretnutia najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaže starého kontinentu z roku 2006 medzi anglickým veľkoklubom Arsenal Londýn a úradujúcim víťazom trofeje, španielskym FC Barcelona.

V parížskom Stade de France vtedy viedli londýnski "kanonieri" 1:0 zásluhou gólu Sola Campbella, lenže druhopolčasové presné zásahy v podaní Samuela Eto´oa a Juliana Bellettiho v rozpätí štyroch minút znamenali triumf Kataláncov. Vo štvrťfinálovom dvojzápase v tejto sezóne budú pred vlastnými fanúšikmi začínať zverenci trénera Arséna Wengera, pravdepodobne najväčší kandidát na celkový triumf v Lige majstrov FC Barcelona bude mať výhodu domáceho trávnika v odvetnom súboji. "Doma sme nesmierne silní, čo potvrdzujeme už dlhšiu dobu. Odveta na Nou Campe je pre nás z tohto pohľadu výhodou," vyhlásil tesne po žrebe športový riaditeľ "Blaugranas" Txiki Begiristain. Rozhodne menšiu spokojnosť so štvrťfinálovým súperom prejavil sekretár Arsenalu David Miles. "Neželali sme si za súpera Barcelonu. Tá hrá v tejto sezóne výborne, najmä Lionel Messi je úplne fantastický," vyzdvihol najväčšie prednosti katalánskeho mužstva Miles.

Piatkový štvrťfinálový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone dal dokopy aj ďalších dvoch európskych gigantov - štvornásobný víťaz európskeho pohára č. 1 Bayern Mníchov sa stretne s držiteľom troch trofejí z Ligy majstrov, resp. Európskeho pohára majstrov Manchestrom United. "Som absolútne nadšený a teším sa na dvojzápas proti Bayernu. Na zápasy proti tomuto nemeckému mužstvu máme dobré spomienky, ktoré nám určite pomôžu aj v tomto štvrťfinále," povedal sekretár "červených diablov" Ken Ramsden narážajúc na fakt, že vo finále LM 1998/99 viedol Bayern nad ManU 1:0 gólom Baslera zo 6. min, zverenci Alexa Fergusona však dvoma gólmi v nadstavenom čase v podaní dvoch striedajúcich hráčov Sheringhama a Solskjaera dokázali otočiť vývoj vo svoj prospech a získať trofej. "Je to pre nás náročný, ale na druhej strane aj veľmi zaujímavý žreb," nechal sa počuť prezident "Bavorov" Karl-Heinz Rummenigge a dodal: "Na to, aby sme sa prebojovali do semifinále, musíme predviesť maximum a pridať ešte trochu viac. Manchester je určite favoritom, ale presne o tom je táto súťaž - zdolávať favorizované mužstvá." Neúspešný finalista uplynulého ročníka LM začne svoje štvrťfinálové vystúpenie v Allianz Arene v Mníchove, odveta je na programe na Old Trafforde.

Tretiu dvojicu tvoria taliansky veľkoklub Inter Miláno a ruský CSKA Moskva. "Nerazzurri" vyradili v osemfinále jedného z predsezónnych kandidátov na finálovú miestenku FC Chelsea a na čele s portugalským trénerom Josém Mourinhom sa netaja najvyššími ambíciami. Rusi, ktorí prekvapujúcim postupom do štvrťfinále cez španielsky FC Sevilla zaznamenali najväčší úspech v histórii klubu, rozhodne nepredstavujú pre Inter neprekonateľnú prekážku. "Pred žrebom sme sa chceli vyhnúť Barcelone a Manchestru United, čo sa podarilo, preto môžem so žrebom vysloviť spokojnosť. Uvedomujeme si však silu súpera, ktorý svoje kvality potvrdil postupom do štvrťfinále," poznamenala dlhoročná opora Interu Miláno Luís Figo, ktorý momentálne pôsobí v štruktúrach klubu.

Ruka bývalého španielskeho reprezentanta Emilia Butragueňa, ktorý z pozície ambasádora madridského finálového stretnutia (hrá sa v sobotu 22. mája 2010 o 20.45 h SELČ) asistoval generálnemu sekretárovi UEFA Giannimu Infantinovi, rozhodla aj o jednej čisto francúzskej štvrťfinálovej dvojici. Stretnú sa v nej Olympique Lyon, ktorý vyradil favorizovaný Real Madrid, a úradujúci majster v krajine "galského kohúta" Girondins Bordeaux. "Už pred žrebom sme sa rozprávali so zástupcami Lyonu o alternatíve, že sa môžeme stretnúť vo štvrťfinále. Neželali sme si to, ale žiaľ, takto to vyšlo. Musíme sa na to pozerať pozitívne. Francúzsky futbal bude mať v semifinále Ligy majstrov 2009/2010 minimálne jedného zástupcu, čo je vynikajúce," nechal sa počuť prezident úradujúceho francúzskeho šampióna Jean-Louis Triaud. Prvé zápasy štvrťfinálovej fázy sú na programe v utorok 30. a stredu 31. marca, odvety sa uskutočnia o týždeň neskôr 6. a 7. apríla 2010.

Piatkový žreb tiež určil semifinálové dvojice Ligy majstrov. V termínoch 20. a 21. apríla, resp. 27. a 28. apríla 2010 na seba narazia víťaz dvojzápasu Bayern Mníchov - Manchester United proti úspešnejšiemu z dua Olympique Lyon - Girondins Bordeaux. Druhú semifinálovú dvojičku vytvoria postupujúci z dvojzápasov Inter Miláno - CSKA Moskva a Arsenal Londýn - FC Barcelona. V ďalšom priebehu slávnostného ceremoniálu sa rozhodlo tiež o tom, kto bude v prípade postupu do finále na Štadióne Santiaga Bernabéua v Madride vedený ako domáci tím.

Vo štvrťfinále Ligy majstrov 2009/2010 majú najviac zástupcov - dvoch - Anglicko a Francúzsko, po jednom účastníkovi dodali Španielsko, Nemecko, Taliansko a Rusko.

Žreb záverečnej fázy (štvrťfinále, semifinále a finále) futbalovej Ligy majstrov 2009/2010:

Štvrťfinále:


Olympique Lyon (Fr.) - Girondins Bordeaux (Fr.)
Bayern Mníchov (Nem.) - Manchester United (Angl.)
Arsenal Londýn (Angl.) - FC Barcelona (Šp.)
Inter Miláno (Tal.) - CSKA Moskva (Rus.)

Prvé štvrťfinálové zápasy Ligy majstrov 2009/2010 sú na programe 30. a 31. marca, odvety 6. a 7. apríla 2010.


Semifinále:


č. 1:
postupujúci z dvojice Bayern Mníchov (Nem.)/Manchester United (Angl.) - Olympique Lyon (Fr.)/Girondins Bordeaux (Fr.)

č. 2
: Inter Miláno (Tal.)/CSKA Moskva (Rus.) - Arsenal Londýn (Angl.)/FC Barcelona (Šp.)

Prvé semifinálové zápasy sú na programe 20. a 21. apríla, odvety 27. a 28. apríla 2010.

Finále:

Domácim tímom vo finále, ktoré sa hrá v sobotu 22. mája v Madride na Štadióne Santiaga Bernabéua, bude víťaz semifinále č. 1.