Main Content

Analýza 38. kola Premier League: Nedeľňajší program

sobota, 21. máj 2011 23:09 | Autor: Sport7 sk

Analýza 38. kola Premier League: Nedeľňajší program
Analýza 38. kola Premier League: Nedeľňajší program | zdroj: Sport7, foto SITA

Posledné, 38. kolo aktuálnej sezóny Premier League klope na dvere. Dnes sa síce už nehrá o ligový titul, ktorý si zabezpečil s predstihom Manchester United, no napriek tomu je v hre veľmi veľa. Medzi Manchestrom City a Arsenalom sa rozhodne o priamom postupujúcom do ligy majstrov, medzi Liverpoolom a Tottenhamom o miestenke do Európskej ligy a až 5 tímov stále nemá zabezpečenú účasť v Premier League pre budúcu sezónu. Prinášame vám našu pravidelnú analýzu k celému kolu.

Aston Villa - Liverpool, 17.00

Villania majú v závere sezóny znamenitú formu, z posledných 6 zápasov až trikrát vyhrali, dvakrát remizovali a iba raz prehrali, čo im zachránilo ligovú kožu už v predstihu. Domáci musia v pamäti zalistovať až do roku 1998, kedy naposledy vo Villa Parku zdolali FC Liverpool. The Reds stále bojujú o piate miesto, potrebujú bodovať naplno a čakať na zakopnutie Tottenhamu. Situácia mohla byť úlne naopak, ak by The Reds dokázali v uplynulom kole na Anfield Road svojho konkureta z Tottenhamu v priamom súboji zdolať, prehra 0:2 ich môže skutočne mrzieť. Hosťom veríme, za víťazstvom by ich gólom mohol nasmerovať Dirk Kuyt, ktorý sa v posledných 13 zápasoch strelecky presadil až desaťkrát.

Náš tip: víťazstvo Liverpoolu, OVER 2,5

Bolton - Manchester City, 17.00

Aj Citizens zvládli záver sezóny k spokojnosti svojich fans, v tabuľke sa dokonca dostali až na tretie miesto, čo by im zabezpečilo priamu účasť v budúcoročnej edícii Champions League. Pred Arsenalom majú jednobodový náskok. Cestujú na trávnik Boltonu, ktorý posledné štyri zápasy prehral, postupne s Fulhamom, Blackburnom, Sunderlandom a Blackpoolom, až tri zo spomenutých súbojov však Wanderers odohrali vonku. So sezónou sa určite budú chieť pred vlastným publikom rozlúčiť víťazne, skalp Manchestru City by isto potešil. Pred poslednou domácou prehrou so Sunderlandom 1:2 mal Bolton na konte 5 víťazstiev na Burnden Way za sebou a celkovo má vo vlastnom stánku úspešnú bilanciu (10-5-3). Citizens majú v roku 2011 vo všetkých súťažných zápasoch vonku neúspešnú bilanciu (1-5-6). V tomto prípade vkladáme viac dôvery do tipu na víťazstvo domácich Wanderers.

Náš tip: víťazstvo Boltonu alebo OVER 2,5


Everton - Chelsea, 17.00

Tento súboj by sme charakterizovali podobne ako ten predošlý. Evertonu sa na domácom trávniku darí, pričom Chelsea si v tomto kalendárnom roku z trávnikov svojich hostiteľov veľa bodov nepriniesla. Štatistika The Blues z posledných 4 súťažných zápasov vonku je 1-1-2, obe prehry prišli na Old Trafford, raz v zápase Champions League, druhýkrát v boji o ligové body.

Everton má povesť klubu, od ktorého sa body ľahko nenosia, v tomto kalendárnom roku sú na domácom trávniku stále nezdolaní, naposledy z Goodison Parku odchádzal po prehre 1:2 s prázdnymi rukami aj Manchester City. Obhajca titulu v 37.kole nedokázal na Stamford Bridge zdolať Newcastle, tímy si delili body po remíze 2:2, za hostí vyrovnával v 93.minúte Taylor. Chelsea záver sezóny už len dohráva.

Náš tip: víťazstvo Evertonu alebo OVER 2,5


Fulham - Arsenal, 17.00

Veľmi ťažký zápas. Gunners sú mimo formy, prehrali 3 z posledných 4 stretnutí a pred záverečným kolom ich dokonca Manchester City zhodil z tretieho miesta. Na Craven Cottage potrebujú hostia uspieť, ak sa chcú vyhnúť kvalifikácii Ligy majstrov, aj pri prípadnom víťazstve potrebujú, aby Citizens v Boltone maximálne remizovali. Futbalisti Fulhamu naposledy bodovali naplno, v Birminghame vyhrali 2:0, no predtým ich pred vlastnými fans sfúkol Liverpool (2:5). Fulham musí byť s 8.miestom maximálne spokojný, v malom londýnskom derby musí za víťazstvom ísť hosťujúci tím.

Náš tip: remíza alebo UNDER 2,5

Manchester United - Blackpool
, 17.00

Aj keby Blackpool na Old Trafford prehral, ligovú príslušnosť si teoreticky zachovať môže, to však musia Wigan a Birmingham prehrať vyšším rozdiel ako Blackpool na Old Trafford. Pre zverencov Iana Hollowaya je vyhrať na trávniku The Red Devils takmer nesplniteľná úloha, veď United majú na konte z 18 doposiaľ odohratých zápasov bilanciu 17-1-0. Sir Alex Ferguson zrejme do deja pošle hráčov, ktorí počas sezóny odohrali menej zápasov, veď ManU má už titul vo vrecku a čaká ho finále Ligy majstrov proti Barcelone. V prvom vzájomnom zápase sezóny Blackpool na domácom trávniku nad favoritom viedol po polčase už 2:0, hostia však v druhom dejstve strhli víťazstvo na svoju stranu. Blackpool sa bude snažiť pokúsiť o zázrak, my však prekvapenie na účet favorite nepripúšťame.

Náš tip: víťazstvo Manchestru United alebo OVER 2,5

Newcastle - West Brom, 17.00

Ako Newcastle, tak aj West Brom boli pred začiatkom sezóny ako nováčikovia kandidátmi na boj o záchranu v Premier League. Pred záverečným 38.kolom však oba tímy okupujú pokojný stred tabuľky a posledný zápas si tak môžu vychutnať dosýtosti. Newcastle naposledy v St.James Parku zdolal Birmingham 2:1 a následne uhral cennú remízu 2:2 na Stamford Bridge, gólom v 93.minúte Taylor zmaril domácim aj posledné sny o obhajobe majstrovského titulu. West Brom v uplynulom kole zdolal doma Everton tesne 1:0, zaujímavosťou je, že The Baggies si po prvýkrát v sezóne dokázali udržať čisté konto. Kolo predtým však výkonom sklamali, vo Wolverhamptone prehrali 1:3. Zápas, v ktorom o nič nejde, preto zostáva otázkou, či sa ho oplatí pripísať na váš tiket. My do pozornosti dávame spomínaného strelca Taylora, ktorý sa gólovo presadil v posledných dvoch kolách, taktiež otvorená hra by mohla v zápase priniesť väčšiu gólovú úrodu.

Náš tip: víťazstvo Newcastle alebo OVER 2,5


Stoke - Wigan, 17.00

Pre Stoke sa sezóna skončila prehrou vo finále FA Cupu, keď vo Wembley nestačili na Manchester City, ktorému podľahli tesne 0:1. Sklamanie z neúspechu sa odzrkadlilo aj v nasledujúcom ligovom zápase, Stoke si opäť zmeral sily s Citizens, na Eastland už však prehral rozdielom triedy 0:3.

Wigan si ligovú príslušnosť nemusí zachovať ani pri prípadnom víťazstve v Stoke, nakoľko osud už nemá len vo svojich rukách. Athletic sa však určite o víťazstvo pobijú, tak ako aj v uplynulom 37.kole, kedy na domácom trávniku prehrávali s West Hamom po polčase už 0:2, no nakoniec gólom Charlesa N'Zogbiu strhli v 93.minúte víťazstvo na svoju stranu. Bude to nesmierne zaujímavý duel, aj pohľad do štatistík napovedá, že pre Wigan nebude ľahké na trávniku The Potters uspieť. Domáci sú v tomto roku pred vlastnými fans ešte bez prehry, zatiaľčo Wigan z 18 zápasov odohratých vonku dokázal naplno bodovať iba trikrát. Kurz ponúkaný na víťazstvo hostí by bol v ktorejkoľvek časti sezóny zrejme dvojnásobný, momentálne však ide o všetko, bookmakeri spravili z Wiganu favorita na víťazstvo, s čím my až tak nesúhlasíme.

Náš tip: remíza


Tottenham - Birmingham
, 17.00

Birmingham stále nemá účasť v budúcej sezóne v Premier League istú, ak jeho konkurenti v boji o záchranu Wigan a Blackpool nezvíťazia, Birminghamu bude stačiť na White Hart Lane aj remíza. Spurs remizovali posledné tri domáce zápasy, sú na piatom mieste ligovej tabuľky, zabezpečujúcom účasť v Europa League. Isto by neradi o toto umiestnenie prišli, veď v uplynulom kole v súboji s priamym konkurentom o 5.miesto vyhrali na Anfield Road s miestnym FC Liverpool 2:0. Birmingham má z 18 duelov vonku na konte až 7 remíz, preto by deľba bodov v tomto súboji nemusela byť nereálna. Oba tímy hrajú o veľa, ani jeden z nich si prehru nemôže dovoliť, čo by nakoniec mohlo vyústiť do remízy. Aj prvý vzájomný duel sa skončil 1:1.

Náš tip: remíza alebo UNDER 2,5


West Ham - Sunderland, 17.00

Duel, ktorý je z pohľadu tipérov nie príliš cenný. Sunderland mal v posledných 3 mesiacoch nemožnú formu, West Ham je naslabším tímom Premier League a už istým zostupujúcim. Bookmakeri postavili do úlohy menšieho favorita pred zápasom domácich futbalistov, avšak kurz vypísaný na ich víťazstvo sa nám zdá podhodnotený. Hammers si minimálne jednu sezónu zahrajú v Championship, otázne bude zloženie oboch základných jedenástok, očakávame na súpiskách mená, ktoré príliš šancí v priebehu sezóny nedostávali. Vybrali by sme sa cestou tipu na počet gólov v zápase, až v 6 z posledných 7 duelov Hammers padli minimálne 3 góly. V prípade Sunderlandu platí taká istá bilancia.

Náš tip: OVER 2,5

Wolverhampton - Blackburn, 17.00

Víťaztvo by ako jednému, tak aj druhému tímu zabezpečilo definitívu záchrany v súťaži. Rovers posledné tri zápasy neprehrali, postupne zdolali doma Bolton 1:0, remizovali vo West Hame 1:1 a tak isto aj v uplynulom kole v Ewood Parku s Manchestrom United 1:1. Trojzápasová šnúra bez prehry platí aj pre Wolves, výsledky sú však presvedčivejšie, remíza v Birminghame 1:1, domáca výhra s West Brom 3:1 a víťazstvo takým istým pomerom v Sunderlande. Ani jeden z tímov nebude chcieť prehrať, výhodou môže byť domáce prostredie, vylúčená nie je ani remíza.

Náš tip: remíza