Main Content

Škrtel práve zrejme začal záverečnú fázu svojej kariéry

streda, 13. júl 2016 17:22 | Autor: Filip Chudý

Škrtel práve zrejme začal záverečnú fázu svojej kariéry
Škrtel práve zrejme začal záverečnú fázu svojej kariéry | zdroj: © TASR

Kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Martin Škrtel prestúpil z Liverpoolu do Fenerbahce Istanbul. Pre skúseného stopéra sa týmto krokom začína posledná fáza kariéry, ale tá bude honosná.

Komentár Filipa Chudého

Takmer na deň presne pred rokom podpísal Martin Škrtel novú zmluvu s Liverpoolom. Tá stará mu mala vypršať toto leto, ale keďže s červenými predĺžil zmluvu do roku 2018, zdalo sa, že bude aj naďalej najväčšou defenzívnou oporou tohto klubu. Lenže prišiel Jürgen Klopp, Škrtel sa zranil, no a zvyšok poznáte.

Náš futbalista proste musel odísť, pretože on nie je hráč na lavičku, tobôž Liverpoolu, ktorý na niekdajšiu slávu a úspechy už minimálne dekádu len spomína, hoci náš reprezentant robil ako jeden z mála všetko preto, aby tomu tak nebolo. Škrtel stále patrí medzi najlepších stopérov sveta. Síce v tejto sezóne nemal takú fazónu, ako pred dvoma rokmi, keď bol zrejme najlepším stredným obrancom na svete, no za to môže aj situácia okolo neho, keďže žiadnemu hráčovi nepomáha, keď ho tréner bezdôvodne odpíše.

Škrtel už síce nie je najmladší, pričom svoj vrchol mal aj vzhľadom na vek pred tými dvomi rokmi, ale stále nie je tak starý, aby nemohol hrávať vrcholový futbal. No keďže sa v Liverpoole rozhodli ísť cestou s hráčmi, ktorí budú v budúcnosti radi, ak sa dostanú na aspoň terajšiu Škrtelovu úroveň, musel sa kapitán našej reprezentácie obzrieť po inom klube.

Záujem bol oňho logicky veľký, pričom bitku vyhralo Fenerbahce Istanbul. Zrejme každému je jasné prečo. Sám hráčov agent povedal, že Škrtel sa stal jedným z najlepšie platených hráčov histórie tohto klubu, pričom ako je známe, ten almužny neplatí. Kapitán našej reprezentácie síce mohol ísť aj do lepšej súťaže, ale jeho voľba je úplne logická. Keďže sa mu neozval nikto z top trojky svetových klubov, aspoň o tom neboli náznaky správ, potom ťažko by mu niekto iný ponúkol nejakú skutočnú športovú výzvu, pretože v najbližšej dobe asi nikto nový Ligu majstrov nevyhrá, no a viac času Škrtel nemá.

Ako onedlho 32-ročný hráč musí myslieť na budúcnosť, pričom tá futbalová až tak dlhá už asi nebude.  Ak mu teda nebola ponúknutá športová výzva, potom mu nemôže mať nikto za zlé, že prijal tú finančnú. Navyše na tri roky, čiže pomaly do 35-tky bude mať mimoriadny príjem, aký možno ešte ani v kariére nemal, ak hovoríme o čistým peniazoch. A v tomto prípade je to čiastočne aj športová výzva, pretože Fenerbahce pravidelne hrá skupinové fázy európskych pohárov, aj teraz bude, pričom to môže byť aj Liga majstrov. Liverpool mu v tejto chvíli viac neponúkne, ani finančne, ani zo športovej stránky.

Škrtel sa tak zaradil do bohatej skupiny hráčov, ktorá po dlhšom pôsobení v top lige prestúpila do Turecka. A ako dobre vieme, prakticky pre všetkých to bola konečná fáza veľkej kariéry a bude zrejme aj pre Škrtela. Tým v žiadnom prípade nehovoríme, že sa zakopal, len proste vek nezastavíte. Turecko mu ponúkne dôstojnú rozlúčku s veľkým futbalom, pričom hovoríme o niekoľkoročnej rozlúčke. Počas nej bude stále veľkou oporou našej reprezentácie, stále bude mať patričnú výkonnosť, hoci možno už nie na úrovni top 10 stopérov sveta, kde dlhé roky patril, ale povedzme v top 20, no tam by sa kvôli veku asi zaradil aj tak.