Main Content

Analýza zápasov Roland Garros: Nedeľňajšie zápasy (I.)

sobota, 21. máj 2011 20:47 | Autor: M M

Analýza zápasov Roland Garros: Nedeľňajšie zápasy (I.)
Analýza zápasov Roland Garros: Nedeľňajšie zápasy (I.) | zdroj: MM pre Sport7, foto SITA

Druhý grandslamový turnaj tejto sezóny klope na dvere. Zajtrajší prvý hrací deň prináša viacero zaujímavých zápasov. Prinášame vám analýzu k trom stretnutiam doplnenú o zaujímavé tipy na váš tiket.

Ernests Gulbis (85-LAT) - Blaž Kavčič (76-SLO)   
Štart: nedeľa, nie pred 13:00

Lotyšský tenista Ernests Gulbis nastúpi na svoj prvý parížsky zápas proti Slovincovi Kavčičovi. Hoci rebríčkové  postavenie vraví pre Kavčiča (78. miesto) , favoritom je však Lotyš.

Gulbis disponuje pri svojej výške 190 cm kvalitným servisom. Je známy aj tým, že druhé podanie nehrá na istotu, ale riskuje ho, podobne ako prvé. Počas tejto antukovej sezóny odohral šesť zápasov a najlepší výsledok sa mu podaril na práve skončenom turnaji v Nice. Tam v prvom kole zdolal Fabia Fogniniho (2:1) a rovnakým výsledok aj Denisa Istomina. Vo štvrťfinále potom podľahol Tomášovi Berdychovi, hráčovi elitnej TOP 10. Po prehratom prvom sete 6:1 prelomil v druhom sete podanie súpera a viedol 4:2. Tento sľubný náskok neudržal a prehral. Najväčší hráčsky skalp je však z Monte Carla, kde v 2. kole vyhral nad Aleksandrom Dolgopolovom 2:0.

Blaž Kavčič je momentálne dosahuje najlepšie postavenie v rebríčku ATP. K 16. máju mu patrí 76. priečka. Tento 188 cm vysoký zverenec Adriana Voinea uvádza ako najobľúbenejší povrch práve antuku. Z minuloročného turnaja tu obhajuje druhé kolo. Antukovú sezónu začal na challangri v talianskom Berlatte, kde pre zranenie odstúpil v úvodnom zápase. Na nasledujúci turnaj v marockej Casablance nebude spomínať najlepšie. Proti Fabiovi Fogninimu prehral vyhratý zápas. Pri stave 6:1, 5:2 podával na víťazstvo v zápase, no nepochopiteľne druhý set prehra 5:7 a zhodne aj tretí.

Gulbisova únava, veď posledný zápas hral v piatok, by nemala hrať žiadnu rolu, Nice a Paríž sú vo Francúzsku, časový posun nehrozí, čiže ani v tomto smere by to nemala byť žiadna nevýhoda.

Náš tip: Ernests Gulbis vyhrá (1,50)

Jan Hájek (121-CZE) - Jo-Wilfried Tsonga (17-FRA)
Štart: nedeľa, nie pred 14:25

Český outsider Hájek vyzve na súboj domáceho Tsongu. V tomto zápase je absolútne jasným favoritom 26-ročný rodák z Le Mans.

Jan Hájek bol najvyššie v na 71. mieste, to však ešte v novembri 2006. Teraz mu patrí až 121. priečka. Česká tenisová „päťka“ sa môže spoliehať skôr na zázrak ako svoje schopnosti. Hoci Jo-Wilfried bol ešte v marci zranený, teraz sa nepredpokladá, že by zápas skrečoval.

Hoci sú Tsongove antukové výkony rozpačité (v Monte Carle prehral zápas s Ivanom Ljubičičom, hoci v oboch setoch mal výhodu brejku a v prvom dokonca podával na víťazstvo), zajtrajší zápas by mal zvládnuť „ľavou-zadnou“. Obaja tenisti hrajú obojručný beckhend, Francúz by však nemal potvrdiť svoje kolísavé výkony. Navyše bude za ním stáť domáci dav.

Náš tip: Jo-Wilfried Tsonga vyhrá 3-0 (1,40) alebo v zápase bude pod 30,5 gemu (1,80), prípadne aj pod 29,5

Robert Kendrick (87-USA) - Guillermo Garcia-López (30-ESP)
Štart: nedeľa, nie pred 15:45

Ďalší zápas z úvodného kola, kde je favorit jasný. Tridstiaty nasadený Španiel Guillermo Garcia-López nastúpi  proti Američanovi Robertovi Kendrickovi. Ten v antukovej sezóne dieru do sveta nespravil a pri piatich odohratých zápasoch získal len dva sety.
Maximom na French Open 31-ročného Kendricka je 2. kolo z roku 2009. To by však teraz nemal zopakovať. Hráč, ktorý sa počas celej kariéry pohybuje v okolí konca prvej stovky, porazil v tejto antukovej sezóne len neznámeho Victora Estrellu z Dominikánskej republiky a to po dlhom boji 6:7, 7:5, 7:5. Prehral aj s Amerom Delićom, hráčom zo štvrtej stovky rankingu ATP. V dnešnom zápase sa neočakáva žiaden boj.

Guillermo Garcia-López je na tom úplne inak. Pravidelne sa zúčastňuje turnajom ATP Masters 1000 a v Madride vypadol vo štvrťfinále na rakete nezastaviteľného Novaka Djokoviča (0:2). Na nasledovnom turnaji v Ríme síce prekvapujúco zaváhal so Xavierom Malissem (prehral 0:2), ale do Paríža prišiel s chuťou a chce sa prebojovať čo najďalej. Hoci v tejto antukárskej sezóne nemá najpresvedčivejšie výsledky, dnes by mal Kendricka sfúknuť.

Náš tip: Guillermo Garcia-López vyhrá 3-0 (1,72)