Main Content

Portugalsko si titul majstra Európy zaslúžilo, preto ho získalo!

pondelok, 11. júl 2016 18:04 | Autor: Filip Chudý

Portugalsko si titul majstra Európy zaslúžilo, preto ho získalo!
Portugalsko si titul majstra Európy zaslúžilo, preto ho získalo! | zdroj: © TASR

Európsky šampionát vo Francúzsku sa skončil nečakaným triumfom Portugalska. A hoci sa nájdu aj takí, čo hovoria o nezaslúženom triumfe, vec sa má tak, že Portugalčania si ten titul plne zaslúžia.

Komentár Filipa Chudého

Futbalovým majstrom Európy pre rok 2016 je Portugalsko. Toto je jediná vec, ktorú si história na večné veky zapamätá. A hoci sme všetci ešte stále plní emócií z nádherného futbalového mesiaca, ktorý skončil trochu nečakane, pričom podľa niektorých nespravodlivo, vec sa má tak, že futbal je spravodlivý a Portugalsko je zaslúženým víťazom.

Nebolo síce herne najlepšie a ani nehralo najkrajší futbal, ale kto chce tvrdiť, že je to nespravodlivé, ten má iba nejaký komplex z víťaza.

Portugalsko je európska futbalová veľmoc, ba po včerajšiu už zrejme aj svetová, keďže vyhralo najťažší turnaj na svete. Od roku 1996 vždy postúpilo na Eure zo skupiny, čo nikto iný nedokázal. Na ostatných piatich európskych šampionátoch postúpilo aspoň do semifinále štyrikrát, čím sa tiež žiadna iná krajina nemôže pochváliť. Tieto výsledky jasne dokazujú, že nejde o žiadnu náhodu, že by zrazu Portugalsko vystrelilo medzi európsku špičku, ono sa v nej totiž drží už dve dekády. Jeho jediným problémom bolo to, že až do nedele nikdy nič nevyhralo. Lenže to je už minulosť, futbalový osud to tak proste zariadil.

Selecao malo síce v minulosti aj kvalitnejšie výbery, lenže tie väčšinou umreli na krásu. Súčasný výber krásu v rozhodujúcich momentoch zahodil a rozhodol sa turnaj vyhrať. V skupine bol síce v každom zápase lepší, pričom proti Rakúsku dominoval tak, ako málokto na tomto Eure, ale nevedeli uspieť. Zlom nastal v osemfinále, keď Portugalsko skvelým taktickým výkonom vyradilo Chorvátsko, zrejme najlepšie mužstvo skupinovej fázy. Niečo podobné sa zopakovalo vo finále, medzitým bolo proti Poľsku a Walesu o niečo lepšie. Čiže dalo by sa povedať, že v piatich zápasoch Eura bolo lepšie a zvyšné dva dokázalo vyhrať v predĺžení, pričom ani v nich zas až tak herne nezaostalo, ak vôbec, aby sa hovorilo, že je to nespravodlivé víťazstvo.

Kto si to akože viac zaslúžil? Slovensko? Bohužiaľ, my určite nie! Obhajca zo Španielska? Aj my sme skončili v osemfinále... Taliansko? Áno, hralo po Nemcoch zrejme najlepší futbal, ale víťaz nemôže skončiť vo štvrťfinále. Nemecko? Bolo síce herne najlepšie, ale kto nevie dať gól, nemôže vyhrať. Francúzsko? Kto nezvládne tlak, nemá nárok, pričom Francúzi tlak favorita finále nezvládli. A zvyšní súperi si to tiež nezaslúžili. Portugalsko sa vyrovnalo so všetkým, aj zranením Ronalda, pričom mu ešte aj všetko zapadlo do seba.

Spomínate si ešte na islandského komentátora, ako jasal po góle v nadstavenom čase proti Rakúsku? Tento gól rozhodol nielen o jeho sláve, ale aj o tom, že Portugalsko bude v hornej časti pavúka. Ak by ten gól nepadol, ide hrať proti Anglicku, čo by síce až taký problém nebol, ale spodná časť pavúka áno. Aj turnajový pavúk Portugalsku vyhovoval, no oni nemohli za to, že skupinové výsledky dopadli takto. Keď sa na to pozrieme spätne, všetko im hralo do karát, ale oni aj išli šťastiu naproti.

Portugalsko má jednu z najlepších práci s mládežou na svete. Dlhodobo dosahuje dobré mládežnícke výsledky na šampionátoch. Má kvalitné kluby, kde sa pracuje vysoko profesionálne, pričom viaceré v ostatných rokoch postúpili do záverečných kôl európskych pohárov. Tiež vychovalo najväčšiu futbalovú postavu súčasnosti, no a o výsledkoch seniorskej reprezentácie sme už hovorili. Keď si to všetko sčítame, Portugalsko je zaslúženým a vlastne logickým majstrom Európy. Raz to už muselo prísť, no a prišlo to teraz, za čo im treba zagratulovať.