Main Content

VIDEO: Finále Euro 2016 rozhodol krásny gól v 109. minúte predĺženia!

nedeľa, 10. júl 2016 23:35 | Autor: TASR

VIDEO: Finále Euro 2016 rozhodol krásny gól v 109. minúte predĺženia!
VIDEO: Finále Euro 2016 rozhodol krásny gól v 109. minúte predĺženia! | zdroj: © TASR

Saint-Denis 10. júla (TASR) - Futbalisti Portugalska sa stali víťazmi EURO 2016. V nedeľňajšom finále v Saint-Denis zdolali krajinu organizátora šampionátu Francúzsko 1:0 po predĺžení a tešia sa z premiérového zisku titulu.

 Hrdinom finále sa stal striedajúci portugalský útočník Eder, ktorý v 109. minúte po individuálnej akcii strelou k pravej žrdi prekonal Huga Llorisa a rozhodol.

Zverenci trénera Fernanda Santosa získali slávny pohár Henriho Delaunaya, ktorý sa im nepodarilo ukoristiť v roku 2004 na domácom šampionáte po finálovej prehre 0:1 s Gréckom. Majstrovské chúťky "selecaa" nenarušilo ani zranenie ich kapitána Cristiana Ronalda, ktorý v 25. minúte pre problémy s kolenom musel prenechať miesto na ihrisku Ricardovi Quaresmovi.

Slabou útechou pre Francúzsko je, že malo vo svojom strede najlepšieho strelca finálového turnaja. Útočník Atletica Madrid Antoine Griezmann nastrieľal šesť gólov a získal Zlatú kopačku.

Finále EURO 2016 (Saint-Denis):

Portugalsko - Francúzsko 1:0 po predĺžení

Gól: 109. Eder. Rozhodovali: Clattenburg - Beck, Collin (všetci Angl.), ŽK: Cedric, Mario, Guerreiro, W. Carvalho, Patricio - Umtiti, Matuidi, Koscielny, Pogba, 75.868 divákov.

Portugalsko: Patricio - Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro - W. Carvalho - Sanches (79. Eder), A. Silva (66. Moutinho), Mario - Nani, Ronaldo (25. Quaresma)
Francúzsko: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko (110. Martial), Griezmann, Payet (58. Coman) - Giroud (78. Gignac)

Oba tímy nastúpili v najsilnejších zostavách, Francúzi vzhľadom na predošlé výsledky na turnaji v pozícii viac než miernych favoritov. Potvrdil to už vstup do zápasu, v ktorom pôsobili aktívnejším dojmom a zdobila ich akurátna bojovnosť a agresivita v osobných súbojoch. Portugalčania si nevedeli poradiť s vysokým napádaním, z ktorého vyplynuli dve francúzske pološance v ťažkých palebných pozíciách. Lobovaná hlavička Griezmanna v 10. minúte však už mala gólové parametre, Patricio ju musel s námahou vyškriabať na roh. Portugalčania sa nevedeli vymaniť spod tlaku, horko-ťažko si aspoň trikrát po sebe vedeli presne prihrať a výlet na súperovu polovicu bol pre nich dlhé minúty utópiou. Prispelo k tomu aj zranenie ich kľúčového hráča Ronalda, ktorý si nechal po štvrťhodine ošetriť koleno po bolestivom súboji s Payetom. Po chvíľke sa síce kapitán "selecaa" vrátil na trávnik so zatejpovaným problémovým miestom, no uplynulo len niekoľko desiatok sekúnd a smerom k lavičke signalizoval, že nebude môcť pokračovať. So slzami v očiach ho na nosidlách vyniesli z hracej plochy a misia portugalského tímu pokračovala už bez neho s Quaresmom na hrote. Medzitým bol v dobrej šanci Sissoko, ktorý sa ako tank prehnal súperovým defenzívnym blokom, ale v koncovke sa unáhlil a vypálil nad bránu. V 34. minúte už do priestoru troch žrdí aktívny francúzsky stredopoliar trafil, ale našiel iba pripraveného Patricia. Po Ronaldovom odchode sa hra v poli prekvapujúco vyrovnala. Portugalčanov jeho absencia evidentne zomkla a v závere polčasu dokonca predviedli niekoľko ofenzívnych náznakov, no najmä ich defenzíva nebola až taká preťažená.

V úvode druhého polčasu stuhla portugalským priaznivcom krv v žilách po Naniho avíze zdravotných problémov. Výpadok druhého ofenzívneho lídra by pre mužstvo trénera Fernanda Santosa znamenal malú pohromu, po chvíli však zapojením do hry zažehnal všetky obavy. V tom čase bol jeho tím vyrovnaným sparringpartnerom "domácim", ktorých útočná aktivita z úvodnej 45-minútovky ochabla. Portugalčania sa vpred tiež nehrnuli, hra sa odvíjala medzi šestnástkami a finálový súboj zhruba na 20 minút stratil na iskre. V 66. minúte prišla ako blesk z jasného neba obrovská šanca Francúzska, center striedajúceho Comana však Griezmann nezakončil hlavou podľa predstáv a zblízka poslal loptu nad bránu. Coman priniesol oživenie, po jeho ďalšej priamočiarej akcii mal príležitosť Giroud, lenže z uhla bol oproti Patriciovi v nevýhodnej pozícii a portugalský brankár ho vychytal. Francúzi v tom čase už opäť obliehali obranný val súpera, s jeho dobytím mal pomôcť súbojový hrot Gignac ako náhrada za Girouda. Domáci si však museli dať pozor aj na zadné dvierka, dôkazom čoho bol strieľaný a prekvapujúci center Naniho, ktorý Lloris s námahou vyškriabal spod brvna do bezpečia a následne si poradil aj s akrobatickou strelou Quaresmu. Gólom sa neskončila ani delovka Sissoka, ktorému lopta ideálne sadla na kopačku a z 25 metrov prinútil Patricia k vymršteniu sa k pravej žrdi. Predĺženie mohol odmietnuť v druhej minúte nadstavenia Gignac, ktorý kľučkou oklamal Pepeho a zblízka poslal loptu do žrde, následne číhajúcemu Griezmannovi chýbali dva kroky, aby zachytil jej trajektóriu a dorazil ju do siete. Prvýkrát v histórii ME sa stalo, že vrchol šampionátu dospel do predĺženia za bezgólového stavu.

Predĺženie sa nieslo v znamení ostrých osobných súbojov, ktoré hlavný rozhodca Clattenburg bez milosti trestal žltými kartami. Aktéri finále už toho mali "plné zuby", uchyľovali sa čoraz viac k nečistým zákrokom. Rozdiel v skóre tak mohli najreálnejšie priniesť prekvapivé ťahy striedajúcich hráčov. Po jednom z nich mohol byť hrdinom Eder, ktorý v 104. minúte pohotovo zareagoval po rohu svojho mužstva a Llorisa prinútil k reflexívnemu zákroku. V 108. minúte Guerreiro poslal loptu ponad múr do brvna po priamom kope, ktorý rozhodca prisúdil Portugalčanom omylom za neexistujúcu ruku Koscielneho. Už o niekoľko sekúnd prišiel rozhodujúci okamih finále. Osamotený Eder tieňovo bránený súperovými hráčmi si naviedol loptu až k šestnástke a odhodlal sa k strele, na ktorú Lloris nedočiahol a tá zapadla ukážkovo k pravej žrdi - 1:0. Francúzi v závere vrhli sily do útoku, ale ich snaha o vyrovnanie vyznela kŕčovito. Namiesto osláv sa tak krajina organizátora zahalila do obrovského smútku.