Main Content

Prvá výborná správa pre slovenský futbal vďaka Euru

piatok, 8. júl 2016 17:21 | Autor: Filip Chudý

Prvá výborná správa pre slovenský futbal vďaka Euru
Prvá výborná správa pre slovenský futbal vďaka Euru | zdroj: © TASR

Aj keď ešte tohtoročný európsky šampionát čaká na meno svojho víťaza a speje ku koncu, pre slovenský futbal vlastne iba všetko začalo. Prvá výborná správa pre slovenský futbal, už je len na nás, koľko bude ďalších.

Komentár Filipa Chudého

Slovensko sa len druhýkrát vo svojej histórii predstavilo na veľkom podujatí. MS 2010 zatiaľ zostávajú našim vrcholom, keďže osemfinále Eura 2016 svetové osemfinále neprebije. No dnes s dostatočným odstupom šiestich rokov môžeme povedať, že náš doteraz najväčší úspech sme absolútne nevyužili. A to teraz nehovoríme o infraštruktúre, záujme o futbal a pod., ale len o hráčskych kariérach slovenských reprezentantov.

Pozreli sme si spätne vývoj kariér kompletnej africkej 23-jky, pričom len u troch mien možno povedať, že si tesne po MS polepšili. Weiss išiel hosťovať do Glasgowa Rangers, Kopúnek do Saturnu Moskovská oblasť a Jakubko do Dinama Moskva. Polepšili si síce aj Mucha, Zabavník, Jendrišek a Stoch, ale všetci prestúpili ešte pred MS 2010, Stoch dokonca len pár hodín pred nimi. Vtedy náš najlepší kvalifikačný strelec Šesták dokonca vymenil Nemecko za Turecko,  čo iba zvýrazňovalo zlú prestupovú politiku.

Niektorým to síce pomohlo neskôr, ako napríklad Kuckovi, ktorého africký šampionát objavil pre futbalový svet, ale veľká väčšina našich hráčov z toho nevyťažila toľko, koľko mala. Špecifický prípad bol pri Vittekovi. Naša najväčšia hviezda, ktorá vtedy zažiarila približne ako Hamšík teraz vo Francúzsku, ba možno aj viac, po MS prestúpiť proste nemohla. Vittek totiž tesne pred turnajom podpísal prestup do Ankaragücü. Ak by zostal voľným hráčom, už môžeme len polemizovať, kam mohol ísť, resp. či by vôbec tie góly, ktoré ho zaradili medzi najlepších strelcov MS, dal.

Sme o šesť rokov ďalej, ba zrejme aj to, ako nás vníma svet, je už trochu ďalej, lepšie povedané bližšie k našim predstavám. Keď sa totiž teraz rozpráva o prestupoch slovenských reprezentantov, spomínajú sa väčšie kluby a lepšie ligy, ako tomu bolo po MS 2010. Ako prvý si polepšil Ján Greguš, ktorý môže hrať s FC Kodaň aj Ligu majstrov, no za prvý čisto prínos Eura môžeme považovať až prechod Tomáš Hubočana do Olympique Marseille, čo samotný klub potvrdil v piatok podvečer.

Ruské médiá hovorili pomaly ako o istej veci to, že po sezóne prestúpi zo zostupujúceho Dinama Moskva k nováčikovi Arsenalu Tula. Kto vie, možno by sa tak aj stalo, ak by neprišlo Euro a Hubočanove dva výborné výkony proti Rusku a Anglicku, čo boli aj jeho jediné dva zápasy, viac hrať pre zranenie nemohol. A hoci klub z juhu Francúzska nemá za sebou dobrú sezónu, stále ide o veľkú značku, akú by chcel mať v životopise nejeden hráč.

Verme, že týmto sa dobré letné poeurovské správy pre slovenský futbal neskončili, ba práve naopak, len sa začali.