Main Content

Cristiano Ronaldo sa nachádza krok od večnosti

štvrtok, 7. júl 2016 12:10 | Autor: Jakub Vaverka

Cristiano Ronaldo sa nachádza krok od večnosti
Cristiano Ronaldo sa nachádza krok od večnosti | zdroj: © TASR

Portugalsko to zvládlo. Tím trénera Andrého Santosa si v semifinále Euro 2016 poradil s nepríjemným Walesom a v nedeľu si zahrá prestížne finále. Tento zápas znamená pre celú krajinu veľa, špecifický je aj pre hviezdneho Cristiana Ronalda.

Ako veľmi dobre vieme, na klubovej úrovni Cristiano Ronaldo vyhral všetko, čo mohol. K veľkému počtu titulov či už z pohárových alebo ligových súťaží v Anglicku a Španielsku pridal tri triumfy z Ligy majstrov a k tomu vysoké číslo individuálnych ocenení korunovaných troma Zlatými loptami. Hovorí sa však, že doma nikto nie je prorokom a toto príslovie platí aj v prípade hviezdneho CR7, zatiaľ.

V národnom tíme sa Cristiano Ronaldo počas svojej hviezdnej kariéry veľkej trofeje ešte nedočkal. Zažil obrovské sklamanie v domácom finále s Gréckom na ME 2004, či šampionáty ako MS 2006, ME 2008, MS 2010, ME 2012 a MS 2014, kde buď Portugalsko zlyhalo tesne pred finále alebo celkovo odohralo veľmi zlý turnaj. Ronaldo má nad 30 rokov a je reálne, že Euro 2016 je preňho poslednou veľkou šancou na medzinárodný úspech.

Má ho na dosah. Portugalsko po nevýraznej skupinovej fáze, v ktorej skončilo vo svojej skupine tretie a zapísalo si len tri remízy, zvládlo náročné osemfinále s Chorvátskom aj penaltovú drámu vo štvrťfinále s Poľskom. V semifinále proti Walesu „brazílski Európania“ odohrali zrejme svoj najlepší zápas. Skóre otvoril Ronaldo, zvýšil Nani a Draci sa na nezmohli ani na korekciu výsledku.

Rodák z ostrova Madeira po zápase povedal: „Som veľmi sebaistý, verím tomu, že si finále títo hráči zaslúžili, ja som si to zaslúžil, Portuglsko si to zaslúžilo Zaslúžil si to každý jeden Portugalčan. Vždy som sníval o vyhrávaní s Portugalskom. Som veľmi pyšný.“

Keď Ronaldo zažil prvé veľké medzinárodné finále (Euro 2004), bol neskúsený tínedžer. O 12 rokov neskôr je kapitánom mužstva a jeho najväčšou hviezdou. Na jeho pleciach leží ťarcha výsledku a očakávanie celej krajiny. Súperom Portugalska vo finále bude lepší z dvojice Francúzsko/Nemecko a možno napísať, že CR7 a spol. nebudú v nedeľu favoritom.

 Na týchto majstrovstvách však zverenci Andrého Santosa dokázali, že s nimi treba počítať. Ronaldo je pomyslený krok od futbalovej večnosti. Ak sa do histórie zapíše ako kapitán Majstrov Európy, jeho prínos ako pre klubový, tak aj pre medzinárodný futbal už bude absolútne nespochybniteľný.