Main Content

Súboj Ronaldo vs. Bale môže rozhodnúť aj o Zlatej lopte

sobota, 2. júl 2016 12:20 | Autor: Filip Chudý

Súboj Ronaldo vs. Bale môže rozhodnúť aj o Zlatej lopte
Súboj Ronaldo vs. Bale môže rozhodnúť aj o Zlatej lopte | zdroj: © TASR

Poznáme prvú semifinálovú dvojicu Eura, ktorá je pomerne prekvapujúca. A hoci v nej pôjde predovšetkým o súboj Portugalska s Walesom, pôjde aj o súboj hviezd Realu Madrid, pričom tej najväčšej v ňom ide o veľa.

Komentár Filipa Chudého

V piatok večer sme sa dozvedeli finálovú dvojicu slabšej vetvy pavúka Eura. Viac-menej bolo jedno, kto z okteta možných protagonistov sa doňho dostane, pretože v každom prípade by pred šampionátom nikto také duo v semifinále turnaja nečakal. Jedného možno z nich áno, ale vo finále Eura ani toho už skôr nie, pričom už teraz je jasné, že sa tak stane.

Každý síce hovorí, že Portugalsko ešte prakticky nevyhralo a pritom už je v semifinále, no treba dodať tiež to, že ešte ani neprehralo, pričom ukázalo veľkú psychickú silu. Veď ho nezlomili ani remízy proti outsiderom v skupine, hoci každého z nich herne prehralo. Nezlomilo ho ani to, že proti Maďarsku trikrát počas stretnutia „cestovalo“ domov. Trikrát dokázalo počas jedného duelu nájsť odpoveď a odvrátiť šampionátový mat, čo dokážu len silné tímy. A Portugalsko takým je, pretože vyhralo už aj v predĺžení a penaltovom rozstrele, čiže v situáciách, keď sa tancuje na ostrí noža.

Wales je trochu iný prípad, toho postretla na ceste Eurom kopa šťastných okolností, ktoré hrajú v jeho prospech, ale treba uznať, že tomu ide naproti. Možno stačilo, aby im Hamšík dal v úvode turnaja po skvelom prieniku gól, no a dnes sa o Walesanoch ani nebavíme, lebo by boli už po skupine doma. My sme proti nim nehrali dobre, Angličania tiež nie, Rusi hrali katastrofálne, keďže už vedeli, že vypadnú, čím vlastne dovolili Walesu vyhrať skupinu. Ten túto pozíciu využil proti Severnému Írsku, ktoré si dalo víťazný vlastný gól.  

No Wales proti Belgicku ukázal, že postupom turnaja rastie, hoci zrejme v piatok už dosiahol svoj vrchol. Nevedno prečo si väčšina myslela, že Belgicko musí jasne postúpiť, keďže Wales predtým v ostatných troch rokoch trikrát nedokázal poraziť, a to hrali Belgičania dvakrát doma. Opäť sa potvrdilo, že skutočný futbal je niečo iné ako počítačová hra, kde vyhrá takmer určite ten, ktorého hráči majú dokopy väčší rating.

Belgicko na Eure podávalo také výkony, že vlastne môže byť rado, že sa dostalo do štvrťfinále. Mená a výber hráčov do ofenzívy síce veľký, lenže čo z toho, keď nemá vyrovnané mužstvo a evidentne ani skutočný tím. To, čo vo štvrťfinále predviedla belgická obrana bolo asi to najkomickejšie, čo sme na tomto Eure zatiaľ videli. Mladší Lukaku, Denayer, Meunier, ale vlastne všetci, pretože prvým obrancom musí byť hrotový útočník, ukázali, ako sa to nemá robiť. Wales to ukážkovo využil a absolútne zaslúžene ide z tejto dvojice ďalej.

Lenže v semifinále to bude mať veľmi ťažké, pretože prišiel o dvoch kľúčových hráčov, pričom Ramseyho nemá kým nahradiť. Nielen preto bude favoritom Portugalsko, hoci waleská nepoddajnosť aj jemu môže robiť problémy.

V tomto stretnutí pôjde o veľa, a to nielen z toho pohľadu, že sa hrá o finále Eura. Ak totiž postúpi Portugalsko, bude zrejme aj rozhodnuté o držiteľovi Zlatej lopty. Pritom v čase, keď sa ešte Portugalsko strachovalo o postup zo skupiny, bola už Argentína vo finále Copa America. Čo sa stalo neskôr, viete. Ak aj Ronaldo bude minimálne finalistom kontinentálneho šampionátu, pričom zdôrazňujeme, že toho, ktorý je minimálne dvakrát ťažší, nebude žiaden protiargument na to, aby v spojitosti s víťazstvom v Lige majstrov nezískal Zlatú loptu.