Main Content

PSG angažovalo hviezdneho trénera. Dovedie Paríž k triumfu v Lige majstrov?

piatok, 1. júl 2016 10:29 | Autor: Timotej Gašper

PSG angažovalo hviezdneho trénera. Dovedie Paríž k triumfu v Lige majstrov?
PSG angažovalo hviezdneho trénera. Dovedie Paríž k triumfu v Lige majstrov? | zdroj: © TASR

Éra Laurenta Blanca v Parku Princov skončila. Parížsky veľkoklub len včera oznámil príchod nového trénera, ktorý by mal pod Eiffelovku konečne priniesť vytúžený triumf v Lige majstrov.

Viacnásobný náskok v domácej súťaži a roky na vrchole, to všetko dokázal v hlavnom meste Francúzska legendárny hráč Galského kohúta Laurent Blanc.

Dnes už 50 ročný tréner vystriedal vo svojej hráčskej kariére kluby ako Barcelona, Inter Miláno či Manchester United a v národnom drese žiaril. Po trénovaní Bordeaux a francúzskej reprezentácie sa v júni 2013 ujal PSG, kde vtedy nahradil legendárneho Carla Ancelottiho.

Blanc síce vyniesol a udržal PSG v okruhu svetových veľkoklubov, no vedeniu aj fanúšikom stále chýbal výraznejší úspech v Lige majstrov. Francúzsky tréner dokázal v Saint-Germain vytvoriť dokonalú zohratú zostavu prepletenú tými najlepšími hráčmi sveta a tiež dobre pracovať s mládežou.

Štyri roky však bol dostatočne dlhý čas na to, aby dosiahol v Paríži viac ako titul z Ligue 1. Len v pondelok tak klub po dlhých špekuláciách oznámil jeho odchod a ako odstupné mu vyplatil vyše 20 miliónov eur. Zároveň oznámil príchod nového trénera, ktorým sa stal v posledných rokoch známy a úspešný Španiel Unai Emery.

Emery ako hráč nikdy výrazne nevynikal a preto už ako 36 ročný začal trénovať na profesionálnej úrovni. Za dlhé obdobie vystriedal španielske kluby a na krátku dobu viedol aj moskovský Spartak. V januári 2013 ho ale angažovala Sevilla, ktorá vtedy ešte ani netušila, čo nadaný Španiel dokáže. Aj keď Sevilla rok čo rok predávala svoje najväčšie hviezdy, Emery vždy dokázal dostatočne pokryť straty, čo potvrdil najmä senzačným trojnásobným triumfom Sevilly v Európskej lige.

44-ročný tréner však v Španielsku strávil už dlhú dobu a prišiel čas posunúť sa vpred. Len pred pár dňami si podal ruku s vedením parížskeho Saint-Germain, kde ho čaká nová časť kariéry. „S veľkou úctou som prijal ponuku z Paríža. Bude mi cťou trénovať jeden z najlepších tímov v Európe,“ vyjadril sa na uvítacej tlačovej konferencii.

PSG chce vyhrať Ligu majstrov a Emery má nepochybne predpoklady na to, aby k tomu vedel parížsky veľkoklub doviesť. Otázne je azda to, či sa dokáže popasovať aj s mužstvom prešpikovaným hviezdami, na čo v predchádzajúcich kluboch až tak zvyknutý nebol.