Main Content

Predpoveď: Takto bude vyzerať zostava Slovenska na Euro 2020

štvrtok, 30. jún 2016 16:22 | Autor: Jakub Mihálik

Predpoveď: Takto bude vyzerať zostava Slovenska na Euro 2020
Predpoveď: Takto bude vyzerať zostava Slovenska na Euro 2020 | zdroj: © TASR

Tohtoročný európsky šampionát síce ešte neskončil, no slovenskí futbaloví priaznivci sa už musia dívať do budúcnosti. Včera sme odhadovali, ako bude vyzerať slovenský káder na MS 2018. O štyri roky na ME 2020 bude generačná obmena ešte výraznejšia.

Brankár

Martin Dúbravka (31) – O štyri roky už zrejme nebudeme počítať so súčasnou trojicou reprezentačných gólmanov. Kozáčik bude mať 36, Mucha dokonca 37 a Novota takisto 36, preto ani len nemáme istotu, že ešte budú aktívne hrať. Súčasnou reprezentačnou štvorkou je Martin Dúbravka, ktorý bude mať o 4 roky 31 rokov. Veľa však bude závisieť na tom, v akom klube bude hrať a či v ňom bude dostávať dostatok príležitostí. Stredná generácia brankárov v našom prípade nie je ktovieako silná, preto, ak nebude o štyri roky jednotkou Dúbravka, bude ňou musieť zrejme byť niekto zo súčasnej dvadsaťjednotky.

Obrancovia

Peter Pekarík (33) – Budú nám stačiť štyri roky na to, aby sme našli náhradu na post pravého obrancu za Petra Pekaríka? Možno áno, no možno ani samotný Pekarík nebude patriť do starého železa. Vývoj krajných obrancov smerom do budúcnosti naznačuje aj prebiehajúci šampionát. Nemci, ale Angličania či Portugalsko nastupujú s ultraofenzívnymi krajnými obrancami, preto očakávame, že sa za štyri roky vývoj tohto postu posunie práve týmto smerom. Jednoznačne najlepším smerom dopredu spomedzi našich je práve Pekarík. Ak sa udrží v kvalitnej súťaži, akou je Bundesliga, mohol by nastupovať aj v roku 2020.

Branislav Niňaj (26) – Hoci by sme si priali, aby náš súčasný kapitán Martin Škrtel hral čo najdlhšie, nedá sa s určitosťou povedať, že vo veku 35 rokov ešte bude mať reprezentačnú výkonnosť. V tom čase bude na prahu ideálneho veku pre stopéra Branislav Niňaj, v súčasnosti hráč belgického Lokerenu, ktorý sa medzitým snáď v kariére posunie a bude stabilným hráčom niektorého z európskych klubov.

Milan Škriniar (25) – Ešte donedávna bol stopérskym partnerom Niňaja v dvadsaťjednotke Milan Škriniar. Jeho sympatický výkon proti Nemecku v osemfinále Eura naznačil, že v reprezentácii môže mať svetlú budúcnosť. Od stopérov sa postupom času bude vyžadovať čoraz viac zapájanie sa do rozohrávky, tak, ako to na tomto turnaji predvádza Jerome Boateng či v drese Realu Madrid Sergio Ramos. Škriniar na pozícii defenzívneho záložníka ukázal, že rozohrávka či vyvezenie lopty mu nerobí problém, preto by o štyri roky mohol byť ideálnou voľbou pre stopérsky post. Duo Škriniar – Niňaj by mohlo byť novou podobou dua Škrtel-Ďurica.

Róbert Mazáň (26) – Ako sme už naznačili, očakávame, že v modernom futbale o štyri roky sa budú presadzovať ultraofenzívni krajní obrancovia, preto v našej reprezentácii nebude priestor pre hráčov, ktorí na ľavej obrane len „suplujú“. Pred Hubočanom či Gyombérom tak dostane prednosť typický ľavý obranca, podľa možností aj hrajúci ľavou nohou. Keďže v strednej generácii takých nemáme, budeme si musieť postupne vychovať niekoho z mládežníckych reprezentácií. Dobre sa ukazuje v dvadsaťjednotke Róbert Mazáň, v ktorého prípade dúfame, že si nájde klub v niektorej z kvalitných európskych súťaží druhého sledu a bude môcť byť oporou reprezentácie.

Stredopoliari

László Bénes (22) – Zaradenie Patrika Hrošovského do základnej zostavy v niekoľkých predošlých zápasoch naznačilo, akým smerom sa bude vyvíjať tvorba našej zostavy aj v nasledujúcich rokoch. V hĺbke poľa sa budeme spoliehať na hráča s kreatívnym spôsobom hry, s výbornou prihrávkou a videním hry. Ponúkať sa bude stále aj Patrik Hrošovský, ktorý bude mať len 28 rokov, no my si dovolíme tvrdiť, že rozhodujúcim faktorom bude, že náš supertalent László Bénes odohrá niekoľko sezón v jednej z najlepších líg sveta a cudzia mu nebude ani Liga majstrov.

Juraj Kucka (33) – Omladený slovenský tím predsa len bude mať vo svojom strede zopár pardálov. Hoci sa do základu bude tlačiť na pozíciu defenzívneho stredopoliara Stanislav Lobotka či Dávid Ivan, Juraj Kucka bude ešte stále hráčom popredného európskeho klubu a takú posilu si zrejme nedovolíme odmietnuť. Kucka je moderným box-to-box stredopoliarom a záleží len na ňom, ako dlho sa udrží vo vrcholnej forme.

Marek Hamšík (32) – Nevieme si predstaviť, že by za štyri roky nemal byť ešte stále hviezdou slovenského futbalu. Na päty sa mu budú tlačiť mladší, no Hamšík v 32 rokoch určite nestratí zo svojho umenia toľko, aby nebol ešte stále oporou reprezentácie. Jeho hra nie je založená na rýchlosti, minimálne nie rýchlosti nôh, preto by mohol byť jedným z dlhovekých ofenzívnych stredopoliarov. Skúsenosti z veľkých turnajov, ktoré Marek má, by mali niektorým mladíkom v tíme pomôcť .

Róbert Mak (29) – Na pozícii krídla slovenský futbal disponuje viacerými výbornými hráčmi a Miňo Stoch, Vlado Weiss, ale aj mladšia generácia s Mihalíkom, Špalekom a ďalšími bude klopať na dvere reprezentácie, no myslíme si, že najväčší potenciál byť v reprezentácii aj o štyri roky má Róbert Mak. Krídelník, ktorý vie zahrať aj v útoku bude zapadať do vtedajšieho moderného futbalu, ktorý sa čoraz viac posúva k priamočiarosti á la Leicester. Mak pokojne môže byť našim Mahrezom, veď vo veku 29 rokov bude na vrchole fyzických síl.

Albert Rusnák (25) – Šikovný krídelník z holandskej ligy o štyri roky bude hrávať v klube Premier League a bude patriť medzi hviezdy našej reprezentácie. Pri menej stabilných výkonoch Weissa a Stocha to bude práve ďalší z produktov anglických mládežníckych akadémií, kto sa presadí do základnej zostavy. Aj jemu pomôže to, že si na Eure 2016 a následnom Eure U21 slovenský futbal zvýši kredit a dopyt po našich hráčoch bude aj v elitných ligách.

Útočník

Adam Zreľák (26) - Čo s „problémovým“ postom útočníka? Veľmi pravdepodobné je, že ani jeden zo súčasného Kozákovho výberu o štyri roky reprezentovať nebude a šancu dostane nastupujúca generácia. Aj pri tomto poste predpokladáme, že príde k istej zmene herného prejavu nášho tímu, aby sme tak držali krok s vývojom moderného futbalu. Už nebudeme hrať na statného útočníka, ktorého úlohou je sklepávať lopty pre spoluhráčov. Náš nový stredný útočník bude hráčom do kombinácie, s ťahom na bránu a slušnou technikou. Ponúkať sa bude najmä Adam Zreľák, ktorý v tom čase snáď bude hrať v niektorej kvalitnej európskej súťaži, ďalším adeptom bude Tomáš Vestenický, prípadne sa do útoku posunie Róbert Mak .

Lavička:

Brankári: Adrián Chovan (24), Dušan Kuciak (35)

Obrancovia: Lukáš Pauschek (27), Norbert Gyombér (27), Ľubomír Šatka (24), Tomáš Hubočan (34)

Stredopoliari: Matúš Bero (24), Ondrej Duda (25), Patrik Hrošovský (28), Stanislav Lobotka (25), Vladimír Weiss (30)

Útočník: Tomáš Vestenický (24)