Main Content

Prekvapí extraligu martinská omladina?

piatok, 20. máj 2011 13:53 | Autor: Jakub Vaverka

Prekvapí extraligu martinská omladina?
Prekvapí extraligu martinská omladina? | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Svetová finančná kríza sa nevyhla ani športu a mnohé tímy našej Extraligy riešia rok čo rok existenčné problémy, ktoré sú spôsobené hlavne kvôli úbytku sponzorov a ich finančných injekcií. Preto väčšina extraligistov (snáď okrem Slovana a Košíc) tvoria kostru mužstva zo svojich odchovancov a juniorov, ktorí by si radi najvyššiu súťaž vyskúšali.

Takýto prípad sa deje práve teraz v Martine . Hokejisti MHC pred dvoma rokmi získali bronzové medaily a v minulej sezóne chceli postúpiť minimálne do play-off. Plány sú jedna vec, no realita druhá a faktom bolo, že na prelome rokov sa začal MHC Mountfield zmietať vo finančnej kríze, ktorá pochopiteľne zasiahla aj výsledky tímu. Všetko to vyvrcholilo prehrou s reprezentačnou 20-tkou (2-3).

Martin, alebo ak chcete MHC Mountfield skončil v lige deviaty a jeho budúcnosť bola veľmi nejasná. V kuloároch sa začínalo povrávať, že MHC príde po sezóne o licenciu, kvôli vysokým dlhom, ktoré si vyrobil. Koncom apríla prebehla na stránke internetovej televízie Husté TV  diskusná relácia s predstaviteľmi  „Kosačiek“ a okrem iného bolo povedané aj to, že vedenie MHC dlhy dokáže vyplatiť a začne s prípravou na novú sezónu. Po zhliadnutí zoznamu hráčov, ktorí sa v Martine zapojili do prípravy je drvivá väčšina odchovancov a juniorov, ktorí skončili v minulej sezóne druhí hneď za Košicami. Z hráčov, na ktorých manažment Mountfieldu bude stavať môžeme spomenúť napríklad mladíkov Šišovského, Matejku, Jonáka, Tupého alebo Obucha.  Najskúsenejším hráčom Martina je kapitán Michal Beran, ktorý toho už odohral neúrekom a na mladíkov môže vplývať ako vzor.

Martinčanov čaká veľmi ťažká úloha v podobe začlenenia mladíkov do zostavy a vyplatenia všetkých narobených dlhov. Určite bude zaujímavé sledovať, či sa „martinskej omladine” podarí urobiť v Extralige nejaký výrazný výsledok alebo to bude pre deviaty tím z minulého ročníka po celú sezónu neľútostný a tvrdý boj o záchranu. V ich ťažení by im mohol pomôcť návrat “stratených” fanúšikov, ktorí patrili vždy medzi najlepších v lige, no v minulej sezóne sa takmer úplne vytratili z útleho 4-tisícoveho martinského hokejového stánku.