Main Content

Predpoveď Sport7.sk: Zostava a káder Slovenska na MS 2018 v Rusku

streda, 29. jún 2016 13:58 | Autor: Filip Chudý

Predpoveď Sport7.sk: Zostava a káder Slovenska na MS 2018 v Rusku
Predpoveď Sport7.sk: Zostava a káder Slovenska na MS 2018 v Rusku | zdroj: © TASR

Hoci Euro 2016 ešte neskočilo, naše myšlienky sa už pomaly začínajú orientovať na ďalší cieľ, ktorým je svetový šampionát v Rusku. My sme sa pozreli na to, ako by mohla vyzerať slovenská zostava o dva roky.

Základná zostava Slovenska na MS 2018

Brankár

Matúš Kozáčik (34 rokov) – Medzi žrďami žiadnu zásadnú zmenu nečakajme. Ak bude Kozáčikovi slúžiť zdravie, našou jednotkou bude aj na MS v Rusku. Na jeho miesto sa totiž netlačí nikto mladší, pričom Kozák zmenu na tomto špecifickom poste len tak ľahko neurobí. Kozáčik bude mať v čase najbližších MS 34 rokov, čiže pre brankára nič hrozné.

Obrancovia

Peter Pekarík (31 rokov) – Na jeho miesto hľadáme dvojku už dlho, no stále ju nemáme. A keďže nemáme dvojku, je úplne logické, že žiadna zmena na poste jednotky sa nechystá. No pevne veríme, že o dva roky mu už niekto bude na päty šliapať, pretože vzhľadom na vek a post by už na Eure 2020 bol zrejme trochu za zenitom, ale v roku 2018 ako 31-ročný ešte bude behať ako srnka.

Martin Škrtel (33 rokov) – Ani kapitána meniť nebudeme. Škrtel bude mať síce koncom tohto roka 32 rokov, ale bude aj naďalej tak dobre trénovaný, že ani nedlho pred 34. narodeninami nestratí nič zo svojej špičkovej výkonnosti. A možno práve MS 2018 v Rusku, kde sa dostal do veľkého futbalu, budú preňho po 14 rokoch peknou rozlúčkou s reprezentáciou.

Ján Ďurica (36 rokov) – Keď má niekto skončiť v reprezentácii, vždy sa pozerá na najstarších. U nás je najstarším 34-ročný Ján Ďurica, no nemáme pocit, že by mal skončiť. Tomu už Kozák povedal, že ho ešte potrebuje, preto si dovolíme povedať, že ešte dva roky so Škrtelom potiahnu. Sú spolu tak zohratí, že akákoľvek zmena by mohla viesť pomaly len k horšiemu. A hoci sa na miesta našej legendárnej dvojice tlačia viacerí mladíci, ešte si musia dva roky počkať.

Tomáš Hubočan (33 rokov) – Boli sme zrejme jedinou reprezentáciou, ktorá išla na Euro bez klasického ľavého obrancu. Časy, keď sme mali na výber Greška alebo Čecha, ktorí hrávali vo veľkých kluboch, sú dávno preč, ale sme radi, že máme aspoň Hubočana. Jeho dôležitosť pre nás sa ukázala vo Francúzsku v plnej miere. No a keďže nevidíme žiadneho ľavého obrancu, ktorý by ho vytlačil, budeme mať v Rusku nielen jednu z najlepších, ale zrejme aj najstaršiu defenzívu s vekovým priemerom 33 rokov.

Stredopoliari

Patrik Hrošovský (26 rokov) – Hoci svoju pozíciu na Eure nezvládol, aj tieto skúsenosti mu pomôžu v tom, že o dva roky už bude našou stopercentnou oporou. V tom čase bude totiž hráčom veľkého európskeho klubu a naša hra nebude založená len na defenzíve, ale čoraz viac bude prevládať kombinačná sila, o čo sa Hrošovský ako tvorivá „šestka“ zaslúži.

Róbert Mak (27 rokov) – V základnej zostave potrebujeme aj rýchlosť, no a tú dodá Mak. O dva roky bude mať 27 rokov, čiže na krídlo ideálny vek. Keďže má rád teplo, v tom čase bude hráčom zrejme nejakého kvalitného talianskeho klubu, kde bude patriť medzi ofenzívne esá. To ukáže aj v Rusku, kde patriť medzi naše produktívne opory.

Juraj Kucka (31 rokov) – Do Ruska pôjde ako hviezda AC Miláno, ktoré sa pripomenie v Lige majstrov. Kuckova úloha v našej hre bude kľúčová, keďže budeme preferovať systém 4-1-4-1, no a on bude stíhať byť všade. Ako 31-ročný bude akurát na vrchole síl a skúsenosti spojené s kvalitou predá aj na ruských trávnikoch

Marek Hamšík (30 rokov) – Tesne pred svojimi 31. narodeninami bude aj naďalej najväčšou hviezdnou nášho mužstva. No už si netrúfame tvrdiť, či to bude vo farbách Neapola. A hoci sa Hamšíkovi črtá konkurencia, ešte veľa vody Dunajom pretečie, dokým nájdeme zaňho zodpovednú náhradu.

Vladimír Weiss (28 rokov) – Pod Kozákom je Weiss krídelníkom číslo jeden. V základnej zostave ho náš tréner využil vždy, keď sa dalo, na čom sa nič nezmení. Zmení sa len jeho klubová adresa, pričom vzhľadom na svoju techniku to môže byť aj klub z najlepšej ligy sveta. Veď Weiss už v Primera Division hral.

Útočník

Adam Zreľák (24 rokov) – Po pre Slovensko úspešných ME do 21 rokov 2017, kde bude patriť medzi najlepších strelcov, urobí zo Slovana veľký a lukratívny prestup. A hoci v tom čase už bude stabilným členom Kozákovej družiny, práve pôsobenie v špičkovej súťaži ho niekoľko mesiacov pred MS v Rusku dostane do základnej zostavy našej reprezentácie.

Zvyšok slovenského kádra na MS 2018

Brankári

Brankárskou dvojkou bude aj naďalej Ján Mucha, keďže má veľké slovo v kabíne a Kozák by bol blázon, ak by sa zbavil stále vysoko výkonného brankára, ktorý navyše pomáha držať kolektív. No na pozícii trojky nahradí Novotu zrejme Martin Dúbravka, keďže už v širšom kádri je a Kozák bude chcieť aj jedného mladšieho brankára.

Obrancovia

Jednou z najdôležitejších vecí pre najbližšie dva roky bude hľadanie krajných obrancov, pretože sa nemôže zopakovať situácia, že na veľký turnaj ideme s jedným. Pekaríkovi bude robiť dvojku Lukáš Pauschek, ktorý sa preberie pod Karlom Jarolímom, ktorý ho svojho času vytiahol do veľkého futbalu priamo z dorastu v Slovane. Naľavo už zrejme čoskoro dostane šancu aktuálne najlepší obranca poľskej Ekstraklasy Patrik Mráz, ktorý ju využije, ale len preberie Šventovo (Tesákovo) miesto. Náhradnými stopérmi budú v talianskej Serii A pravidelne hrajúci Norbert GyömbérMilan Škriniar.

Stredopoliari

Keďže sme už spomínali, že naša hra sa zmení a bude viac kombinačná, Hrošovskému bude kryť chrbát Stanislav Lobotka. Do národného dresu sa vráti Filip Kiss, ktorý má v Nórsku výbornú formu, priam reprezentačnú. No v čase svetového šampionátu už bude opäť pôsobiť v klube z anglickej ligy a bude ideálnou náhradou za Kucku. Z tejto súťaže bude do národného dresu prichádzať aj Albert Rusnák, ktorý bude spolu s Miroslavom Stochom tlačiť výrazne na päty krídelníkom zo základnej zostavy. A hoci Ondrej Duda bude pravidelne hrávať Seriu A, žije v ére Hamšíka, čiže musí čakať.

Útočníci

Povedzme si smutnú pravdu, za dva roky takmer určite nenájdeme viacerých útočníkov, veď aj 21-tka má len jedného. Preto v Rusku to budeme plátať najskôr tak, ako vo Francúzsku, keď alternatívou bude tiež Duda. No za tie dva roky by sa mal v národnom drese udržať vo francúzskej lige hrajúci Michal Ďuriš, ktorý tak bude posledným 23. menom na šampionátovej súpiske. Celkovo sme tak v našej úvahe vymenili sedem mien, cca tretinu kádra.