Main Content

Messi musí pokračovať, ak chce byť skutočným velikánom

utorok, 28. jún 2016 08:53 | Autor: Jakub Mihálik

Messi musí pokračovať, ak chce byť skutočným velikánom
Messi musí pokračovať, ak chce byť skutočným velikánom | zdroj: © TASR

To, akým velikánom skutočne ste, sa nemeria len počtom víťazstiev. Ale najmä tým, koľkokrát ste schopní po prehre vstať a zabojovať znova.

Komentár Jakuba Mihálika

Dosiahol vo futbale takmer všetko. Najviac Zlatých lôpt, neuveriteľných osem titulov v španielskej lige, štyri triumfy v Lige majstrov, štyri Španielske poháre, množstvo superpohárov a ďalších veľkých trofejí. Nastrieľal už viac ako 500 gólov, rozdal stovky gólových prihrávok. Takmer v každom zápase udivuje futbalových fanúšikov a v každom druhom predvedie niečo, pri čom sa môžeme len spýtať: To ako?!

Pre mnohých je už teraz najlepším futbalistom histórie, hoci iní ho nemôžu vystáť. Nejdem sa púšťať do debaty o tom, či Messi, alebo Ronaldo, či Messi, alebo Maradona, prípadne, či Messi, alebo Pelé. Každý z nich má za sebou svoju skupinu fanúšikov. Každý iné úspechy, rekordy, víťazstvá. A Messi sa s nimi svojou futbalovou veľkosťou pokojne môže porovnávať. 

Avšak, ak skutočne naplní to, čo sľúbil po prehratom finále Copa America proti Čile, bude pri jeho mene svietiť už navždy jedna veľká futbalová škvrna. 

Jasné, sú hráči, ktorí tiež nikdy nedosiahli na veľký reprezentačný úspech. A predsa sú považovaní za nedotknuteľné futbalové legendy. Pri hodnotení jeho kariéry teda ani tak nepôjde o to, že Messimu sa nikdy nepodarí získať titul majstra sveta alebo majstra amerického kontinentu. Ide však o to, že sa vo veku 29 rokov a na vrchole svojich futbalových síl, vzdáva predčasne. 

Futbal a šport celkovo sú o prehrách. Víťazom môže byť len ten, kto sa po prehre zdvihne zo zeme a zabojuje znova. Messiho frustrácia je pochopiteľná, veď byť tak často tak blízko veľkým víťazstvám a nesiahnuť ani na jedno, to je skutočne veľké sústo. 

Avšak práve veľkosť utrpenia, ktoré vedie k veľkým triumfom, robí zo športovcov (a aplikovať by sa to dalo na ľudí celkovo) skutočných velikánov. Lionel Messi futbalovým velikánom je. Aspoň si to myslím. Preto musí pokračovať. Zdrvený, nahnevaný, smutný. Ale odhodlaný pobiť sa o miesto v histórii a v srdciach všetkých priaznivcov v jeho rodnej Argentíne.