Main Content

Keď vám nie je súdené ...

pondelok, 27. jún 2016 13:52 | Autor: Jakub Vaverka

Keď vám nie je súdené ...
Keď vám nie je súdené ... | zdroj: © TASR

Stará pravda hovorí, že doma nikto nie je prorokom. Dokonale by to vedel potvrdiť hviezdny futbalista Lionel Messi, ktorý musel dnes nad ránom akceptovať ďalšiu veľkú porážku so svojou Argentínou. Vyzerá to však tak, že poslednú, Messi totiž ukončil reprezentačnú kariéru.

Lionel Messi vydal po finálovej prehre s Čile šokujúce vyhlásenie: „V národnom tíme som skončil. Už sú to štyri finále (ktoré s národným tímom prehral), zrejme mi to nie je súdené. Rozhodnutie je konečné.  Cítim obrovský smútok, stalo sa to opäť. Nepremenil som môj pokutový kop, ktorý bol super- dôležitý. To je to.“ Pred zápasom Messi hovoril, že ak Argentína opäť prehrá bude to veľké sklamanie, najhorší scenár sa naplnil.

Futbalisti Argentíny najprv prehrali v roku 2014 vo finále brazílskych MS proti Nemecku 0:1 po predĺžení, rok na to nestačili v penaltovom rozstrele finálového zápasu  Copa América na Čile a tento rok prehrali s rovnakým súperom po rovnakom scenári. K tomu treba prirátať neúspešné finále kontinentálneho turnaja z roku 2007 proti Brazílii a rezultát je jednoznačný. Messi nastúpil v drese Albicelestes na štyri veľké finále a nevyhral ani jedno.

Frustrácia hviezdy FC Barcelona je obrovská, aktuálne najlepšiemu hráčovi sveta sa niet čo čudovať. Na klubovej úrovni vyhral všetko, čo mohol. Veľký počet titulov z La Ligy či Copa del Rey okorenil piatimi zlatými loptami a štyrmi triumfami v Lige majstrov. Samotný Leo však vždy tvrdil, že by všetky individuálne ocenenia vymenil za výraznejší úspech s národným tímom.

Rodák z mesta Rosario učinil veľké rozhodnutie, ťažké rozhodnutie. Výkony čísla 10 v národnom drese boli v posledných rokoch často kritizované, vo väčšine až neprávom. Messimu sa jednoducho v bielo- modrom drese nedarilo tak ako v Barcelone. Práve skončený šampionát, na ktorom bol Messi kapitánom a vodcom tímu hrajúcim v skvelej forme je pomyselným posledným dúškom kalichu horkosti, ktorý si Argentínčania vypli až do dna.

Koniec Messiho v národnom tíme je vo veľkom diskutovaný. Časť verejnosti chápe, že Leo už má obrovských sklamaní dosť a nechce ich zažívať znova, druhá skupina nerozumie, prečo sa Messi vzdal a kritizuje ho. Medzi Leových kritikov patrí aj legendárny Diego Maradona, ktorý prehlásil, že LM10 zlyhal v rozhodujúcom okamihu finále a následne opustil tím, a preto bude Cristiano Ronaldo vždy lepším hráčom.

Existuje šanca, že útočník FC Barcelona svoje rozhodnutie ešte prehodnotí, prispela k nemu totiž obrovská frustrácia a smútok. Messi je však pomerne zásadový, je teda dosť pravdepodobné, že ho už v národnom tíme neuvidíme. Bola by to však škoda, pretože o dva roky sa mohol s Argentínou na MS v Rusku posledný raz pokúsiť o získanie veľkej trofeje.