Main Content

„Plat futbalistu v českej lige je cez 3000 eur“, hovorí hráčsky agent Holeščák po vydarenom prestupe Hlinku do Ostravy

utorok, 21. jún 2016 13:05 | Autor: Silvia Petrašková

„Plat futbalistu v českej lige je cez 3000 eur“, hovorí hráčsky agent Holeščák po vydarenom prestupe Hlinku do Ostravy
„Plat futbalistu v českej lige je cez 3000 eur“, hovorí hráčsky agent Holeščák po vydarenom prestupe Hlinku do Ostravy | zdroj: archív Michal Holeščák

Slovenský 25-ročný futbalový stredopoliar Marek Hlinka menil dres. Z českej Dukly Praha prestúpil do Baníka Ostrava, s ktorým podpísal zmluvu na jeden rok. Viac informácii o tomto prestupe nám poskytol jeho agent Michal Holeščák zo spoločnosti HMP - Sport Management.

Podľa informácii prestup Mareka Hlinku do českého druholigového Baníka Ostrava bol o čosi komplikovanejší, keďže hráč mal ešte pred oficiálnym spečatením prestupu, do konca tohto roka stále platný kontrakt s prvoligovou Duklou Praha. Akým spôsobom teda došlo ku konečnej dohode medzi oboma stranami?

Môžem potvrdiť, že prestup bol o to komplikovanejší, lebo najskôr muselo prísť k finančnej dohode medzi Baníkom Ostrava a Duklou Praha. Následne sme sa museli dohodnúť s MFK Skalica na predčasnom ukončení zmluvy, keďže pôvodné hosťovanie z Dukly malo platnosť do 30 júna. Baník splnil finančné nároky pražského klubu, s ktorým mal Marek zmluvu do 31. decembra tohto kalendárneho roka. My sme jednali s Baníkom približne dva týždne a všetko sa nieslo v korektnom duchu.

O akú prestupovú sumu sa jednalo?

Prestupová suma je zmluvným tajomstvom oboch klubov a my sme po nej ani nepátrali, ani po tom či išlo o finančné plnenie, alebo iné dohody na úrovni výmeny hráčov.

Aké boli jeho pocity po podpísaní nového kontraktu? Je Marek na túto výzvu pripravený?

Marek reagoval primerane situácii. Priorita bola pre neho najvyššia súťaž, ale vysoké ambície Baníka o návrat medzi elitu a celkové podmienky boli dobrým argumentom takúto ponuku prijať. Marek má skúsenosti z českej najvyššej súťaže a s druholigovými klubmi sa mal možnosť stretnúť v českomoravskom pohári, takže nejde do neznámych vôd.

Je podľa Vás česká futbalová liga pre slovenských futbalistov atraktívna a na ich ďalší futbalový rozvoj vhodná?

Určite áno. Česká a poľská liga sú najvhodnejšou medzistanicou do veľkého futbalu. Musím ale podotknúť, že aktuálne už nie je tak priepastný rozdiel medzi našou a českou ligou. Problém je, že nám výrazne začínajú unikať Poliaci, aj keď tí sa paradoxne nevedia naplno etablovať v európskych súťažiach.

V akých číslach sa pohybuje priemerný plat futbalistu v českej lige?

Ak vynecháme nadštandardné možnosti Sparty, Slávie, Jablonca a Plzne, potom sa bavíme o základnom plate na úrovni 3 000 až 3 500 eur brutto.

Môžete nám prezradiť, aké transfery ste už s klubmi našich západných susedov uskutočnili?

Tých transferov bolo niekoľko. Za všetky spomeniem napríklad transfer Juraja Halenára do Sigmy Olomouc, Róberta Veselovského do Mladej Boleslavi, Zdenka Kaprálika a spomínaného Mareka Hlinku do Baníka Ostrava, Petra Mičica do Dukly Praha, Petra Šuleka do Jihlavy, alebo Jakuba Mikuša do Slávie Praha. Tiež sme sprostredkovali transfery  z českých klubov do zahraničia. Medzi ne patrí transfer bývalého reprezentanta Marcela Gecova zo Slávie do Slasku Wroclaw, Ondreja Šourka zo Slávie do MŠK Žiliny, či Róberta Demjana z Viktorky Žižkov do Podbeskidzie Bielsko - Biala.