Main Content

VIDEO: Domáci Američania sú už v semifinále Copa America

piatok, 17. jún 2016 09:05 | Autor: TASR

VIDEO: Domáci Američania sú už v semifinále Copa America
VIDEO: Domáci Američania sú už v semifinále Copa America | zdroj: © TASR

Seattle 17. júna (TASR) - Futbalisti USA sa stali prvými semifinalistami Copa America.

V štvrťfinále kontinentálneho šampionátu zdolali v noci na piatok Ekvádor 2:1, keď víťazný gól na štadióne CenturyLink Field v Seattli zaznamenal v 65. minúte útočník Gyasi Zardes. Američania sa v boji o finále stretnú s úspešnejším z dvojice Argentína - Venezuela.

Mužom zápasu bol Clint Dempsey. Domáci veterán najskôr v 22. minúte otvoril skóre a v druhom polčase pripravil rozhodujúci presný zásah pre Zardesa. Dempsey sa strelecky presadil v treťom zápase za sebou a vyslúžil si pochvalu aj od trénera Jürgena Klinsmanna. "Clint je špeciálny hráč. Ukázal to nielen dnes a na celom šampionáte, ale dokazuje to počas celej svojej kariéry," vravel nemecký kouč. Dempsey po zápase uviedol, že Američania nebudú chcieť ukončiť svoju púť v semifinále. "Máme dobrý tím, skúsených hráčov a myslím, že máme na to, aby sme išli čo najďalej. Aj dnes sme hrali dobre. Vytvorili sme si šance, dali sme dva góly. Som veľmi rád, že som mohol prispieť k výhre," uviedol 33-ročný ofenzívny hráč.

Obe mužstvá dohrávali zápas oslabené. V 52. minúte Ekvádorčan Antonio Valencia tvrdo fauloval Alejandra Bedoyu, za čo videl druhú žltú kartu a predčasne putoval pod sprchy. Po faule sa strhla hráčska mela, počas ktorej stredopoliar USA Jermaine Jones udrel lakťom do tváre Michaela Arroya. Kolumbijský arbiter Wilmar Roldan neváhal a Američana vylúčil.

Američania len druhýkrát vo vyraďovacej fáze medzinárodného turnaja zdolali tím mimo svoje zóny CONCACAF. Naposledy sa im to podarilo v roku 2009, keď na Pohári konfederácií šokovali Španielsko. V semifinále Copa America sa výber USA predstaví po 21 rokoch. V roku 1995 vyradil vo štvrťfinále Mexiko, na finále však nedosiahol, keď podľahol Brazílii.

Copa America - štvrťfinále:

USA - Ekvádor 2:1 (1:0)

Góly: 22. Dempsey, 65. Zardes - 74. Arroyo, ČK: 52. Jones - 52. A. Valencia, 47.322 divákov.