Main Content

Henrikh Mkhitaryan na lane gigantov z Premier League

štvrtok, 16. jún 2016 11:25 | Autor: Timotej Gašper

Henrikh Mkhitaryan na lane gigantov z Premier League
Henrikh Mkhitaryan na lane gigantov z Premier League | zdroj: © TASR

Hviezda Borussie Dortmund prežíva skvelé obdobie a podľa plátku The Sun sa ocitla v hľadáčiku anglických veľkoklubov, ktoré nemajú problém ani s astronomickou prestupovou čiastkou.

Mkhitaryan sa narodil v dnešnom arménskom meste Erewan a futbalovo vyrastal v miestnom klube FC Pyunik. Ako 14-ročný sa nadaný stredopoliar dostal na skúšku do brazílskeho Sao Paola, kde strávil 2 mesiace. Po návrate sa talentovaný mladík vypracoval z mládeže až do prvého tímu klubu Pyunik, kde v prvom tíme hral ešte ako 17 ročný. V roku 2009 prišiel jeho prvý väčší prestup, vtedy zaň Metalurg Donetsk zaplatil 350 tisíc eur a už o rok nato ho kupoval ukrajinský velikán Šachtar za 6 miliónov eur.

Henrikh v drese „Baníkov“ odohral úspešné tri sezóny, v ktorých dokázal streliť 44 gólov a pridať 23 asistencií. Šachtar je známy produkovaním kvalitných futbalistov, medzi ktorých patrí okrem Mkhitaryana aj Alex Teixeira, Luiz Adriano či Douglas Costa. Ukrajinský klub a legendárny rumunský kouč Mircea Lucescu vychovali z Henrikha technicky takmer dokonalého hráča s dobrou fyzickou zdatnosťou a hlavne s perfektnou víziou hry, čo v roku 2013 neuniklo Borussii Dortmund, ktorá vtedy pilne hľadala spoľahlivú náhradu za Maria Gotzeho.

Kapitán arménskej reprezentácia potreboval v Nemecku trošku viac času na rozbeh, no v uplynulej sezóne každému dokázal, že je futbalista svetových kvalít. Vo všetkých súťažiach nastúpil Mkhitaryan v drese BVB na 52 stretnutí, v ktorých mal prsty v neuveriteľných 55 góloch. Raketová forma zalarmovala skautov Arsenalu aj Manchestru United, ktorí okamžite začali prejednávať Arménov potencionálny prestup do Premier League.

Výhoda 27 ročného záložníka je ofenzívna univerzalita, ktorá mu dovolí nastúpiť aj na krídlach, čo plánuje zúžitkovať hlavne Arsenal, ktorý na pozícií „10“-tky necháva hviezdiť Mesuta Ozila. Manchester United plánuje predať Juana Matu, Fellainiho a možno aj Andera Herreru, čím by arménska hviezda pravdepodobne dostala potrebný herný priestor.

Mkhitaryanova zmluva končí v Signal Iduna Parku o rok a Dortmund si určite nedovolí nechať ho odísť zadarmo, preto ak Henrikh odmietne predĺženie kontraktu, odíde možno už v nasledujúcich týždňoch. Podľa portálu The Sun sa má celá kauza vyriešiť do konca tohto týždňa a ak sa teda anglickí velikáni pokúsia „arménskeho kúzelníka“ získať, musia si pripraviť minimálne 50 miliónov eur.