Main Content

Zdravil sa s Rooneym a cvičil s Jonesom. Talentovaný Slovák zbieral skúsenosti v Anglicku (Rozhovor)

utorok, 14. jún 2016 11:10 | Autor: Silvia Petrašková

Zdravil sa s Rooneym a cvičil s Jonesom. Talentovaný Slovák zbieral skúsenosti v Anglicku (Rozhovor)
Zdravil sa s Rooneym a cvičil s Jonesom. Talentovaný Slovák zbieral skúsenosti v Anglicku (Rozhovor) | zdroj: archív Alex Fojtíček

Mať možnosť zúčastniť sa futbalovej skúšky v niektorých zo slávnych futbalových akadémii anglických klubov, je pre mladých a talentovaných futbalistov vždy obrovským zážitkom a skúsenosťou na nezaplatenie. Takúto príležitosť mal aj 16-ročný slovenský futbalový brankár Alex Fojtíček, ktorý svoj talent rozvíjal v akadémii FC Liverpool, Aston Ville a Manchesteri United. O svojich cenných futbalových skúsenostiach a nádejnej brankárskej kariére nám porozprával v exkluzívnom rozhovore.

Alex, prezraď nám takto na úvod, aké boli začiatky tvojej futbalovej kariéry?

S futbalom som začal ako 7-ročný v rodnom Prešove v ktorom pôsobím doteraz. Začínal som ako hráč v poli, no osud, lepšie povedané tréneri to zariadili inak. Na jednom z tréningov sme nemali brankára a tak som sa do brány postavil ja. Zapáčilo sa mi to a tréneri mi odporučili nech to skúsim a myslím si, že to bol správny krok.

Aké vlastnosti by mal podľa teba mať ten správny a najmä kvalitný brankár? Myslíš si, že ich spĺňaš?

Mrštnosť, rýchlosť, reakciu, odrazovú silu, kopaciu techniku a hlavne by mal celých 90 minút zápasu dobre organizovať hru. Ľudia si tiež myslia, že výška brankára by mala byť minimálne 190 cm, no dnešní svetoví brankári dokazujú, že tomu tak nie je. To, či spĺňam dané prednosti nechávam na hodnotení trénerov, no stále je na čom pracovať.

S futbalom si naplno začal a stále pôsobíš vo svojom rodnom Prešove v 1 FC. Aké boli tvoje futbalové začiatky v tomto klube a ako si sa do klubu vlastne dostal?

Do futbalovej prípravky ma prihlásili rodičia. Za prvé štyri roky som vystriedal všetky posty, získal veľa ocenení, veľmi ma bavilo strieľať góly, no nakoniec som sa rozhodol, že budem brankár.

Aké najväčšie úspechy si v Prešove doposiaľ zažil?

S tímom sme získali tretie miesto na halových MSR U15 a dnes už môžem povedať, že ziskom bolo pre nás aj tretie miesto v lige mladšieho dorastu U17.

V Tatrane ťa už mali možnosť trénovať viacerí tréneri. Ktorému z nich vďačíš za to, čím si dnes najviac?

Od každého trénera som sa snažil zobrať si to najlepšie, všetci mi dali veľa, no do brány ma dostali tréneri Petruš a Dzurja.

Alex, prejdime tentoraz k ďalšej veľmi zaujímavej fáze tvojej brankárskej kariéry k obdobiu, keď si mal možnosť v decembri minulého roka zúčastniť sa skúšky vo futbalovej akadémii anglického FC Liverpool. Akým spôsobom si sa do nej dostal a aká bola tvoja prvotná reakcia na ňu?

Dostal som sa tam cez svojho agenta pána Pavloviča. Rodičia mi to povedali tri dni pred odletom, bol som teda veľmi prekvapený a zároveň nadšený.

Aké prostredie, hráči a tréneri na teba v akadémii čakali?

Býval som v dome jednej pani, ktorá s FC Liverpool spolupracuje. Vlastne v celom Anglicku to funguje tak, že hráči ktorí prídu na skúšku, bývajú v rodinách, ktoré spolupracujú s daným klubom. Absolvoval som týždenný tréningový proces, počas ktorého som trénoval s kategóriami U16, U18 a U21. Akadémia, ihriská, zabezpečenie, ľudia, všetko bolo na vysokej úrovni a cítil som sa tam veľmi dobre.

Vo februári si znovu cestoval do Anglicka, konkrétne do Birminghamu, kde si sa zúčastnil skúšky v akadémii futbalového klubu Aston Villa. Ako sa ti tam páčilo?

Bol to veľmi podobné ako v Liverpoole. Obe akadémie mi poskytli výborne podmienky na trénovanie a priniesol som si odtiaľ nové skúsenosti. V Aston Ville od leta hrá aj slovenský mládežnícky reprezentant Jozef Pastorek, ktorý sa tam o mňa každý deň staral a pomáhal mi.

Liverpool FC a spomínaná Aston Villa však neboli tvojou poslednou futbalovou zastávkou. V apríli si mal možnosť zúčastniť sa týždennej skúšky vo futbalovej akadémii Manchestru United. Akým spôsobom si sa do nej dostal?

Tak ako to bolo v ostatných prípadoch, všetko riešil agent. Zabralo mu to veľa času a úsilia aby sa táto skúška uskutočnila a tak som jemu a samozrejme aj Manchestru United veľmi vďačný, že mi to umožnili. Akadémia Manchestru United sa nachádza v Salforde na okraji mesta. Táto akadémia bola jednoznačne najväčšia a musím uznať, že som sa v nej cítil najlepšie.

O Manchestri United je známe, že si zakladá a vedie dôkladnú výchovu práve na hráčoch z vlastnej akadémie. Je tomu skutočne tak, je táto ich klubová filozofia v akadémii skutočne tak viditeľná ako je o nej známe?

Áno, je to tak. Akadémia je v neustálom kontakte s A mužstvom, takže hráči akadémie vidia každý deň profesionálnych futbalistov, čo im dodáva neuveriteľnú motiváciu. Sám som mal možnosť stretnúť na chodbe Rooneyho i Rashforda a normálne sme sa pozdravili. S Philom Jonesom som si dokonca zacvičil v posilňovni.

Čo všetko bolo počas tohto obdobia súčasťou tvojho tréningového procesu? Aký bol napr. tvoj denný režim v akadémii?

Každé ráno mňa a otca vyzdvihol šofér z hotela kde sme boli ubytovaní. Tréningy som mal každý deň, väčšinou sa tréning začínal bagom, potom nasledoval brankársky tréning s trénermi brankárov a ostatnými brankármi. Tréning vždy viedol hlavný tréner danej kategórie so svojimi asistentmi a tréneri brankárov. Na tréningu bol vždy aj ostatný personál ako doktor, fyzioterapeut atď. Samozrejme súčasťou tréningov boli aj rôzne prípravne hry a streľba. V strede týždňa sme s otcom absolvovali prehliadku Old Trafford. Ďalej sme boli na zápase U21 Manchesteru United proti Middlesbrough, ktorý vyhrali (1:0). Na konci týždňa som odchytal prípravný zápas za U17 proti Rotherhamu a po ňom sme išli na ligový zápas proti Aston Ville.

V tak špičkovej futbalovej akadémii sa dokonale pracuje nielen na kladoch a prednostiach daného hráča, no odstraňujú sa tu aj možné nedostatky. Na čom najviac si sa snažil počas pôsobenia v akadémii pracovať, čo si sa snažil vylepšiť?

Vždy je čo zlepšovať, snažil som sa zlepšiť a zapracovať na každej jednej veci, ktorú by mal kvalitný futbalový brankár spĺňať.

Ako si už spomínal, počas tvojho pôsobenia v Manchestri United si mal možnosť navštíviť aj domáci futbalový štadión. Ako sa ti na Old Trafford páčilo?

Návšteva tohto štadióna bola pre mňa jedným z najväčších zážitkov môjho života.

Akadémia FC Liverpool, Manchestru United, alebo Aston Villy? Môžeš už teraz povedať, ktorá z nich je z tvojho pohľadu najkvalitnejšia a v ktorej sa ti páčilo najviac?

Všetky tri anglické akadémie boli na špičkovej úrovni, no podľa môjho názoru bola najkvalitnejšia akadémia práve v Manchestri United.

Čo ti tieto cenné futbalové skúsenosti dali do tvojej ďalšej futbalovej kariéry?

Nové poznatky na ktoré sa snažím doma zameriavať, praktizovať ich v tréningu a následne ich zdokonaľovať.

Zaujímavý futbalový príbeh si píšeš aj na reprezentačnej úrovni. Aké najväčšie úspechy už máš za sebou?

Odchytal som päť reprezentačných zápasov. Každý jeden zápas je pre mňa úspech. V septembri tohto roku čaká náš ročník kvalifikácia v Severnom Írsku kde sa v konkurencii troch mužstiev Severného Írska, Španielska a San Marína, budeme snažiť prebojovať do tzv. Elite Round druhého kola kvalifikácie. Dúfam, že sa dostanem do nominácie trénera a budem platným členom kádra.

Alex, kde vidíš svoju futbalovú budúcnosť?

Ťažká otázka, no mojim snom je živiť sa futbalom.